LR freelander 1.8 2002 wysokie obroty

19 Gru 2010, 11:52

Witam wszystkich, mam pewien problem z moim LR, a mianowicie w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka zjazdu (samochodzik z wykrzyknikiem), a tym samym obroty silnika wzrastają i samochód na biegu zaczyna przyspieszać . Gdy wciskam sprzęgło obroty potrafią wzrosnąć nawet do 6000. Przy wyłączeniu silnika i ponownym załączeniu wszystko wraca do normy (obroty spadają a kontrolka gaśnie). Po przejechaniu kilku lub kilkunastu kilometrów zaczyna się wszystko od początku. Podejrzewam czujnik przepustnicy, ale może ktoś ma lepszy pomysł . Jak można sprawdzić czy czujnik jest dobry. Pozdrawiam
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

19 Gru 2010, 13:48

witaj,
podejrzewam blokującą przepustnicę /lub wyrobiona w obudowie -plastykowa ?/
czy też lewe powietrze za przepustnicą , przewody gumowe szczelne ?
jak bedzie dostawał obrotów , musisz sprawdzić czy da się cofnąć przepustnice recznie-
bo może sie zacinać,
zwiększone obroty mogą być tez przez zabrudzony silnik krokowy
potem dobrze byłoby sprawdzić błędy na kompie, czujnik przepustnicy jest diagnozowany

a kontrola zjazdu powinna ograniczać wysokość obrotów
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Gru 2010, 15:15

Witaj dzięki za zainteresowanie , przewody gumowe są wszystkie szczelne, jeśli chodzi o przepustnice (jest aluminiowa) to muszę zwrócić uwagę czy da się cofnąć ręcznie gdy obroty będą wysokie, a gdzie znajduje się silnik krokowy? Czy jest możliwe, że czujnik przepustnicy może zwiększyć obroty aż do 6000 tyś? Jeśli nie to dlaczego zapala się kontrolka zjazdu dokładnie w chwili gdy obroty zaczynają wzrastać ? Pozdrawiam
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 15:50

czy auto jest przekładane ?
myśle że to chyba efekt przepięcia w zestawie wskażników między kontrolka silnika,
lub błedny sygnał od czujnika położenia przepustnicy lub czujnika pedału gazu ,
silnik krokowy jest przykrecony 4 śrubami do kolektora ssacego
walniety czujnik przepustnicy nie powinien az tak zwiększyć obrotów
z serwem hamulów ok ?? przewód serwa szczelny
sympatyk
Zaawansowany

19 Gru 2010, 16:30

auto jest świeżo po przekładce na oryginalnych częściach , przed przekładką jezdziłem nim przez trzy tygodnie i wszystko było ok. Po przekładce wracając do domu zaczęło się z tymi obrotami. Jeśli chodzi o serwo i hamulce wszystko jest w jak najlepszym porządku. Myślisz że w trakcie przekładki coś zostało żle zrobione. Napisałeś że to chyba efekt przepięcia w zestawie wskażników między kontrolka silnika lub błędny sygnał od czujnika położenia przepustnicy lub czujnika pedału gazu . To co w tym wypadku należało by sprawdzić. Jadę do mechanika co robił przekładkę we wtorek. On twierdzi że to ten czujnik, ale myślę że on coś pokręcił.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 18:14

chyba coś poknocono przy przekładce,
czy auto miało diagnostykę komputerową po robocie ?
myślę że to coś wyjaśni z kontrolką ,
ale tak bardzo rosnace obroty to sprawa lewego powietrza za przepustnicą
bardziej silnik krokowy niż czujnik przepustnicy
sympatyk
Zaawansowany

19 Gru 2010, 18:36

jadę we wtorek do mechanika i zobaczymy karze mu podłączyć do kompa i przeczyścić silnik krokowy. Jak odbierałem LR to podłączył do kompa i wszystko było ok. W trakcie wizyty ma wsadzić nowy czujnik na próbę to zobaczymy. Myślę że jeśli byłaby to wina lewego powietrza to przez cały czas silnik pracował by na wysokich obrotach a on pracuje prawidłowo przez cały czas tylko ma chwilami takie odchyły. Jeszcze jedno najczęściej zdarza się to gdy poruszam się poza miastem przy stałej prędkości, w mieście nigdy się to nie zdarzyło.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 19:58

jak wiesza się przepustnica to też może być chwilowe,
zrób próbę po czyszczeniu silnika krokowego
poproś o wydruk diagnozy lub odpisz wynik ,
jak wymiana czujnika to na nowy, zdjęty zatrzymaj
i moja sugestia - badz przy robocie
sympatyk
Zaawansowany