LR Freelander 2000 - wycieka płyn do chlodnicy

18 Lut 2011, 18:58

Posiadam Land Rovera Freelander 1.8 I z 2000 roku.
Od jakiegoś czasu znacznie wrosło mi zużycie płynu do chłodnicy. Dolewałem po prawie 1 litr dziennie. Zacząłem stosować proszek kupiony na stacji (jakiś z USA) pomogło ale na kilka dni. Potem jeszcze raz kupiłem ten proszek i też przez kilka dni było Ok. Następnie kupiłem płyn też na stacji benzynowej - też pomogło ale znowu na kilka dni. Potem chciałem sprawdzić gdzie ten płyn wycieka i nie stosowałem żadnych środków uszczelniających, okazało sie że w przeciągu 4 dni dolałem prawie 10 litrów płynu i:
- sprawdzałem pod samochodem, nic nie wycieka żadnych śladów.
- oddałem samochód do mechanika, który sprawdził uszczelkę pod głowicą i olej i nic nie znalazł.
- sprawdzał też spaliny z rury wydechowej i też były w normie.
- Mechanik poddał sie i nie znalazł przyczyny ''wycieku'' lub ''spalania'' lub znikania płynu do chłodnicy.

Prosze o pomoc co jeszcze można sprawdzić. Aktualnie jeżdzę na kolejnym uszczelniającym płynie sprowadzonym przez mechanika.

Paweł.
Pafy
Nowicjusz

Miejscowość: Kwidzyn

18 Lut 2011, 20:04

sprawdź chłodniczkę w IRD, poszukaj, było na forum o tym kilka razy
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Lut 2011, 20:07

witam ja mam podobny problem lecz w moim przypadku aż tyle płynu nie znika ja dolewam około 0,5 litra tygodniowo i też nie mogę znaleźć wycieku jak u kolegi spaliny ok ciekaw jestem wypowiedzi kolegów Pozdrawiam :wink: kolego @ friluś1 jak by wyrzucało z IRD to chyba tą rurką odpowietrzającą i było by widać płyn ?
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

18 Lut 2011, 21:25

amik... przy dużych ilościach tak. warto zaglądnąć do IRD, spuścić olej i zobaczyć ile go wycieknie. poczytajcie np. tu :
https://www.forumsamochodowe.pl/freeland ... odz%B1cego

pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Kwi 2011, 09:29

witam. ja mialem identyczny przypadek. postaw samochod w suchum miejscu , odpal go niech chodzi jakies 10 min na wolnych puzniej otwusz maske i lekko mu gazuj i patrz z kturego weza cieknie. Napewno masz mala dziurke w wezu i jak zbieze sie cisnienie to cieknie a jak termostat sie otwozy to spada cisnienie i wyciek ustaje , i tak wkolo w czasie pracy pracy silnika. jezdzac niezobaczysz tego bo zdazy wyparowac.
wojt750118
Nowicjusz

Miejscowość: NORGE-GDAŃSK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...