Land rower freelander 1,8 benzyna zagotowanie wody

24 Lut 2011, 13:07

witam wszystkich
Dzis rano miałem problem z moim freelanderem zagotowała mi sie dzis woda i wyrzuciła ja przez korek a chłodnica była zimna mozecie mi powiedziec co moze byc powodem czy mógł gdzies zamarznac płyn (było -24stopnie) dodam ze auto mam tydzien i nie sprawdziłem jaki był płyn okazało sie ze płyn stracił własciwosci i był do -18
Natomiast drugie moje pytanie jest takie jakie powinny byc wskazania temperatury na zegarze bo wskazówka dochodzi tylko do połowy i tak zostaje (stoi poziomo) i jeszcze jedno kiedy powiiny właczac sie wentylatory
posiadam freelandera z 2000 roku
z góry dzieki
janek4
Nowicjusz

Miejscowość: Kawęcin

24 Lut 2011, 14:36

Wskazówka nie może "STAĆ POZIOMO" :mrgreen:
u mnie jest delikatnie przed połówką.
Tak jak mówisz albo ci zamarzł płyn, albo nie otworzył się termostat.
Jak jeszcze trochę pogotujesz to będziesz robił uszczelkę, te silniki są wredne w tym temacie
kojotedek
Nowicjusz

Miejscowość: Klimontów

24 Lut 2011, 14:46

no nie auto odstawiłem i zamówiłem nowy termostat oraz wymieniłem płyny a wskazówka idealnie w poziomie nie jest ale ogólnie to ten stan jest odpowiedni tak

[ Dodano: 24 Luty 2011, 15:17 ]
a mam jeszcze pytanie czy ten układ chłodzenia po przeróbce sprawdza sie lepiej niz oryginalny czy silniki nadal sie grzeja
janek4
Nowicjusz

24 Lut 2011, 16:18

Witaj napisz czy zablokował ci się silnik czy rozrusznik kręci i auto zapala.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

24 Lut 2011, 17:39

rozrusznik kreci auto zapala po ostudzeniu silnika i dolaniu płynów auto chodzi normalnie zauwazyłem tylko ze nie otwiera sie termostat

[ Dodano: 24 Luty 2011, 19:13 ]
a czy moze ktos mi powiedziec czy wyzucanie płynu jest przyczyna wydmuchanej uszczelki pod głowiaca czy raczej własnie nie działajacego tego termostatu
janek4
Nowicjusz

24 Lut 2011, 20:54

Witaj najpierw wymień termostat i wtedy zobacz jak się zachowuje płyn w układzie. Jeśli dalej będzie się to powtarzać to raczej uszczelka pod głowicą.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Lut 2011, 21:30

witam , silnik 1.8 od rovera jego układ chłodzenia i niby modernizacja to dno i techniczna kicha
uklad wskażań temp :mrgreen: d..a , płyn wrze ,wskazówka na poziomie /trzeci czujnik/, a wentylatory stoją , wg 3 warsztatów nie ma objawów HGF - ten typ tak ma orzeczono
po nagrzaniu poziom płynu rośnie -ale nie dużo , uszczelka była wymieniana przed 700km
po modernizacji układu / cześći gen z UK/ w lecie byłem w serwisie dlaczego wentylatorów długo nie włącza - wg Autologica ruszały przy 105 stC, wyłączły sie za chwilę przy 104 stC ,
dorobiłem dodatk sterowanie i właczałem zeby w przerwie jazdy/korki kreciły się ,
niedawno po 30 km jazdy temp doolkola +7 stC powrót z chłodnicy ganz zimny , po jezdzie powrotnej to samo wobec tego zakupiłem nowy termostat gen po zamontowaniu ,odpowietrzeniu
przy grzaniu silnika tuż po otwarciu termostatu /letnia woda z chłodnicy/ jak poszły wentylatory na full to mało auto nie odleciało , i po ostudzeniu silnika po każdym uruchomieniu zimnego silnika wentylatory kreca pełna parą , ale podmiana czujnika nic nie daje , kable nie oberwane
tyle żę pewnie zbzikował durny sterownik od rovera :!: wskaznik temp działa , sklep zarzeka się że termostat ok auto nie ma inst. gazu :!:
umawiam się kolejny raz na kompa
a kwota odszkodowania od Rovera za straty moralne,finansowe i czasu rośnie :twisted:
kupiłem podobno LandRovera po kilkudziesięciu tys.mil - do jazdy nie do wiecznego poprawiania
PS. na kompie błędów nie wykazało- podejrzany sterownik wentyl. made in Gate-Rover

[ Dodano: 24 Luty 2011, 21:47 ] Cytuje;
czy wyrzucanie płynu jest przyczyna wydmuchanej uszczelki pod głowiaca czy raczej własnie nie działajacego tego termostatu - kon.cytatu
i tak i nie - najlepsza próba bez termostatu starego typu a przed założeniem nowego na weżu
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 25 Lut 2011, 14:47, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2011, 22:02

no tak planuj zrobic zamówiłem juz nowy termostat i wtedy chce zobaczyc co sie bedzie działo. Mam nadzieje ze to nie uszczelka bo słyszałem ze to drogi wydatek a w oleju nie widac płynu ani odwrotnie wiec mam nadzieje ze uszczelka oki napisze jutro jak wyglada sytuacja po wymianie termostatu
janek4
Nowicjusz

25 Lut 2011, 00:34

wstrzymałbym się z montażem starego typu termostatu ,
jak dużo płynu wywala i powrót z chłodnicy bywa ciepły - to głowica do góry :cry:
planowanie głowicy i nowe szpilki :!:
jak głowica zdjęta to dobry dostep do termostatu / st.typu /
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

25 Lut 2011, 10:53

Witaj jeśli chodzi o prace wentylatorów to zauważyłem że włączają się na wolnych obrotach bardzo często . Wskazówka jest w pozycji poziomej (prawidłowe położenie w trakcie jazdy) a wentylatory załączają się i wyłączają dosłownie cz 30-40 sekund. Również zauważyłem że po wyłączeniu silnika np.na parkingu czy pod domem wentylatory jeszcze pracują (5sec.) nawet w minusowych temperaturach.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lut 2011, 11:46

witam wymieniłem dzis termostat i poczatkowo okazałao sie ze i ten sie nie otwiera lecz pozniej zaintrygował mnie korek od zbiorniczka wyrównawczego który napewt po dociagniciu łatwo wyskakiwał wymieniłem wiec korek na inny i po czasie okazało sie ze termostat sie otworzył a co do pracy wentylatorów niestety musze powiedziec ze u mnie nie właczaja sie nawet po wylaczeniu silnika wczoraj zdjałem kostke z czujnika to chodziły cały czas nie wiem czy to wina czujnika czy po prostu za zimno jest
janek4
Nowicjusz

25 Lut 2011, 12:23

Możliwe że niepotrzebnie kupiłeś termostat ale człowiek uczy się całe życie .Co oznaczało że korek ci wyskakiwał ? Może w układzie robiło się wysokie ciśnienie i dlatego korek ci wybijało?
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lut 2011, 14:43

janek4 napisał(a):zdjałem kostke z czujnika to chodziły cały czas

tak ma być na wypadek przerwy w obwodzie czujnika - włącza wentylatory
sympatyk
Zaawansowany

25 Lut 2011, 16:23

panowie mam jeszcze jedno pytanie bo nie wiem kiedy te wentylatory powinny sie właczyc odrazu gdy pusci termostat czy wtedy gdy chłodnica nie da rady ostudzic cieczy
janek4
Nowicjusz

25 Lut 2011, 16:43

janek4 napisał(a): kiedy te wentylatory powinny sie właczyc odrazu gdy pusci termostat czy wtedy gdy chłodnica nie da rady ostudzic cieczy

termostat tylko otwiera/ lub powinien otwierać/ duży układ chłodzenia z chłodnicą
jak zamknięty płyn krąży w małym z nagrzewnicą , a wentylatory póżniej

dawniej był czujnik właczający w chłodnicy,

teraz bywa tylko jeden czujnik w/przy głowicy który daje sygnal na wskażnik i do komputera silnika - jak za wysoka temp wzgl zadanej to sygnał jest przekazywany do przekażnika /sterownika właczającego prad na wentylatory
sympatyk
Zaawansowany