Ludzie pomóżcie wybrać mi terenówkę.

25 Wrz 2008, 12:52

łopatologicznie Ci wyjaśnię. każde inne auto oprócz samuraja będzie droższe w zakupie, przygotowaniu w teren i użytkowaniu. mając 10tysi nie ma sensu pchać się w inny samochód niż samuraj, chyba że chce się mieć auto ale nim nie jeździć.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

25 Wrz 2008, 12:54

łopatologicznie zapytam czy nawet łada niva ?
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

25 Wrz 2008, 13:00

i takie od razu kolejne pytanie. Powiedzmy że zdecydowałem się zakupić samuraja. To mam go kupić w wersji nie motanej i samemu go zmotać czy może już polegać na wyczynach poprzedniego właściciela. Wydaje mi się, że chyba lepiej samemu ( no u mechanika co się na tym zna ) to wszystko zrobić bo wtedy będę miał pewność, że wszystko jest nowe i zrobione dobrze.

oprócz pakietu startowego zamierzam takiego samurajka podnieść na zawieszeniu tylko nie wiem o ile i nie wiem czy podnosić go na budzie...

przede wszystkim kupić jakieś porządne opony... np simexy bo ponoć są dobre albo ich kopie..

może zrobić jakąś klatkę , osłonic silnik hmm no i nie wiem co jeszcze
może orientujecie się jak to cenowo wygląda?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 13:15

są dwie drogi:
1. kupujesz auto już przerobione. w sumie wychodzi Cię ono taniej ale jest ryzyko, że poprzedni właściciel coś źle zrobił - trza to dokładnie sprawdzić.
2. kupujesz dziewicę i sam przerabiasz - opcja zdecydowanie droższa i zabiera sporo czasu.

podniesienie samuraja to albo zmiana wieszaków na dłuższe albo kupno przerobionych całych resorów. plus lift budy jeśli trzeba.

osłona musi byc mocna baku plus ewentualnie skrzyni i reduktora.

opony nalewki simexa w rozmiarze 235/75R15 w zupełności starczą.

klatki nie ma sensu robić na początku kariery w offroadzie :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

25 Wrz 2008, 13:21

a mniej więcej cenowo jak to wygląda ( to o czym pisaliśmy ) widziałem w necie komplet zawieszenia do samuraja lift 2 ( nie wiem co to za bardzo oznacza) za 2600 zł i o takie coś ci chodzi ?bo za bardzo nie wiem o co chodzi z tymi wieszakami... :cry:

a podkładki żeby podwyższyć budę też są przydatne czy raczej nie bardzo
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 13:23

no i nie wiem czy tu ciągnąć ten temat czy nowego posta założyć o przerabianiu samuraja :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika