Ludzie pomóżcie wybrać mi terenówkę.

24 Wrz 2008, 18:48

Witam wszystkich forumowiczów. Zamierzam kupić auto terenowe, lecz za bardzo nie wiem jakie, w związku z czym postanowiłem się z tym problemem zwrócić do was! Ma być to samochód do jazdy jedynie w terenie, a nie do terenu i do miasta 8) Miło by było żebym zmieścił się w kwocie około 10 tys zł. + ewentualne modyfikacje do jazdy w teren. Przeglądnąłem różne posty na forum ale w żadnym nie znalazłem jakiejś konkretnej odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała :roll:
Kupując takie auto chciałbym zwrócić szczególną uwagę na to żeby:
1 dobrze radziło sobie w terenie
2 żeby było wytrzymałe i żebym często nie widywał się z mechanikiem
3 no i wiadomo żeby było jak najmłodsze
4 prawdopodobnie wielu off roaderów odstrzeliłoby mi za to głowę ale zdecydowałem się to napisać...: żeby znalazło się w nim parę bayerów typ clima i takie tam pierdoły ale to nie jest ważne . Najbardziej zależy mi na realizacji 3 pierwszych punktów, 4-ty prawie wcale się nie liczy
:lol:

Ps. kolega polecił mi samuraja, ale ja sam nie wiem co o tym sadzić, za tą kasę kupi się i jakiegoś patrola i terrano, cheerokego , vitarę,nive ,itp

i to by było na tyle, jeżeli ktoś ma ochotę ze mną porozmawiać na poważnie podaje gg 820826 i czekam na odp na forum :D

pozdro dla wszystkich i z góry dzięki za pomoc ;D
Ostatnio edytowany przez Wezyrro, 24 Wrz 2008, 22:47, edytowano w sumie 1 raz
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

24 Wrz 2008, 22:07

szkłem dupy nie podetrzesz, o klimie w tej cenie zapomnij :wink:

samuraj to najlepszy wybór. części tanie, w terenie nawet nie zmotany radzi sobie świetnie. komfort jazdy po czarnym niski ale nadrabia w błocie - objedziesz niejednego patrola czy inne ciężkie auto.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Wrz 2008, 22:46

A jak się sprawy mają jeżeli mówimy o jeepie cheeroke? To jest autko na zakupy czy nadaje się na jakąś konkretną zabawę?

Ps. a te patrole to faktycznie są od samurajów gorsze :?: bo większe mi się wydawało lepsze, ale nie wiem czy przypadkiem mi się tak tylko nie wydawało :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 09:46

nie ma terenówki najlepszej, średniej złej itp. są auta dobre w danej sytuacji, w innej mniej się sprawdzają. i tyle.
samuraj jest tani w zakupie i w czasie użytkowania. patrol niestety wymaga większych nakładów finansowych.
na początek kup sobie samurajka, pojeździj trochę, nabierz doświadczenia i najwyżej później zmienisz na inne 4x4.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 10:59

hmm samuraj powiadasz :D ok czemu nie, bo w sumie za tą kasę można by też kupić patrola tylko nie wiem czy on będzie jakiś zdatny bo to będzie jakieś 18 letnie auto,ale z drugiej strony patrząc to jak byłem na rajdzie extreme teraz to dużó osób tam miało takie wehikuły.

P.s a z jeepem cheeroke nadaje on się na taką zabawę czy to raczej tandeta zza wielkiej wody ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:03

no i w sumie tak patrząc na tą sprawę inaczej i myśląc przyszłościowo to może lepiej by było od razu zakupić to coś innego co miałbym sobie kupić po samuraju, no bo wiadomo to strata kasy jest, ale na off roadzie się nie znam i może faktycznie najlepiej od tego samuraja zacząć :?:

a jeżeli chodzi o patrola to o jakiej kwocie mówimy jeżeli chodzi o sam zakup auta :?:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:26

jeepa cheerokiego sobie odpuść.
każde auto jakie kupisz będziesz musiał doprowadzić do porządku - rozrząd, oleje, filtry plus ewentualne naprawy. o oponach nie wspomnę. ale samurajka jest szansa, że kupisz już z oponami w teren.
patrola za 8tysi kupisz w stanie agonalnym, samuraj będzie w stanie nadającym się do jazdy. odpowiedz więc sobie sam co będzie lepsze. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:02

Bierz Samuraja. Albo jak dobrze trafisz to już zmotaną w teren Vitarę.
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Wrz 2008, 12:07

Kolego Karson Bóg zapłać za Twoją wiedzę :D Bo gdyby nie Ty to pewnie bym kupił jakieś świństwo typu patrol z przed wojny i potem płakał że nie jeździ... dobrze że są jeszcze porządni ludzie :D bo jeżeli chodzi o moją wiedzę na temat aut terenowych, to jest ona znikoma i z chęcią wysłucham każdej porady ;D.

ok to patrola już mamy z głowy no i cheerokego :D

w rankingu wygrywa samuraj 8)

lecz jak sie sprawy mają np z terrano ( ponoć to tylko w lekki teren )
hmm może jakaś toyota choć za tą kasę to chyba będzie tak jak z patrolem ;D
z kolei nie wiem co z autami typu isuzu lub daihatsu, to pierwsze z tego co czytałem na forum było wielokrotnie wychwalane przez użytkownika Fourup

pod znakiem zapytania również stoi legendarna łada niva
nie wiem jak się sprawy także mają z vitarą no i iveco massif ( czytałem o nim w jakiejś gazetce i powiem, że zrobił na mnie wrażenie osiągami na i ceną ( nowego oferowali za 24 tys zł ) )

no i z góry przepraszam, że tak truje dup* z tymi autami ale chyba po części mnie rozumiecie ( a właściwie to rozumiesz Karson ), po prostu chce dobrze wybrać moja zabawkę żeby potem nie było ;D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:10

aa no właśnie zapomniałem napisać o tym jak wy to nazywacie pakiecie startowym 8) no i ty masz racje Karson że oprócz zakupu auta trzeba to wszystko zrobić :D no i w sumie to tylko tyle na ten temat chciałem napisać
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:14

zasada jest prosta.
masz mało kasy to kup samuraja, a będziesz jeździł. możesz kupić coś droższego i większego ale wtedy wyjedziesz w teren raz na kwartał.
ferozie daj spokój :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:22

No ok ale co z pozostałymi autami które wymieniłem :D możesz mi to rozpisać co w nich jest nie tak albo co jest tak :D :?: no wiesz taki bilansik bo nie chce ślepo patrzeć tylko na tego samuraja :D a nawet jeśli tak to chciałbym wiedzieć co z tymi autami które wymieniałem jest nie tak :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:28

vitary w tej cenie nie zrobisz w teren, a iveco massif jak znajdziesz za 24tyś zł to chętnie odkupię. :wink:
isuzu.. hmm... Fourup chwali. ale koszty utrzymania takiego autku znów są większe niż samuraja. terrano... zapomnij.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:43

Ok 8) tamte sobie odpuszczę .
ale nadal nie wiem co z nivką i z np daihatsu rocky, te auta spokojnie kupię za tą cenę jednak czy są warte uwagi ?

Ps jeżeli chodzi o to iveco to taka cena jest podana w magazynie auto świat 4x4 i tam zachęcają żeby ich stronę odwiedzić i poczytać o tym, lecz tam nic nie mogłem znaleźć na ten temat... i pisali jeszcze, że ta cena to jest cena massifa z Niemiec .

Ps 2 no a co do viatry to nie wiem czemu tak piszesz ale w tej cenie są autka ale najczęściej do tuningu np powiedzmy ze za 7 tysięcy już coś się trafi :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:44

no i trochę kasy zostaje na podwyższenia itp ( no chyba że się mylę )
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika