Lupo 1.7 Sdi NIE DOGRZEWA SIĘ

14 Paź 2009, 16:45

Witam, moje Lupo osiąga temp max 70-75 stopni... Sądze, że uszkodzony jest termostat, gdzie mogę go znaleźć? Proszę o jakąś wskazówkę...
Tomasz1990
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
  • 14 Paź 2009, 17:13

Najprawdopodobniej niecałkowicie się zamyka,powinieneś go znależć w miejscu gdzie przewód gumowy odchodzący od góry chłodnicy jest podpięty opaskami w okolicach silnika,to taka puszeczka która posiada śrubeczki od góry.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

14 Paź 2009, 18:39

ok, znalazłem. Jutro po pracy postaram się odkręcić, i spreawdzę, czy wszystko jestr ok... wrzucenie termostatu do wrzątku pomoże???
    Tomasz1990
    Nowicjusz

14 Paź 2009, 19:44

Raczej nie pomoże,gdy go wyjmiesz to zobacz czy jest szpareczka,nawet minimalna powoduje to ,że silnik nagrzewa się dużo wolniej i zimą będzie niedogrzany,szczególną charakterystyką termostatów jest to, że raczej uszkodzenie objawia się właśnie powstaniem niemożności pełnego zamknięcia u ciebie wystąpił ten problem,rzadziej termostat nie może się otworzyć ,wtedy zaczyna silnik się przegrzewać ,w tym wypadku lepiej jest całkowicie termostat usunąć i dojechać do celu.Gorąca woda to dobra metoda ale do sprawdzenia np.przy jakiej temperaturze termostat się otwiera(potrzebny termometr) czy w ogóle do sprawdzenia czy termostat prawidłowo pracuje.Termostaty nie są drogie ,pamiętaj że istnieją wersje na zimę i na lato,zapytaj czy do twego autka istnieje możliwość kupienia termostatu na zimę np.będziesz miał cieplej w aucie ale wiosną będziesz musiał kupić termostat letni.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

29 Paź 2009, 21:50

Witam, termostat wymieniłem, silnik osiąga temp 90 stopni, ale po bardzo długim czasie... Do pracy śmigam z prędmkością 60-70km/h na 4 biegu mam nie całe 2 tys obrotów.... Czy mógłbym może lekko chłodnice przysłonić?
    Tomasz1990
    Nowicjusz

29 Paź 2009, 22:17

Przysłonięcie chłodnicy nie spowoduje przyśpieszenia nagrzewania się silnika,gdyż płyn i tak krąży w małym obiegu,dopiero potem termostat się otwiera ,przysłonięcie chłodnicy spowoduje tylko to ,że silnik będzie się przegrzewał ,90 st.wystarczy,gdyby była sroga zima i płyn nie mógłby osiągnąć temp.roboczej to wtedy można przysłonić chłodnicę ale tylko na dole,pasek w poprzek chłodnicy.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP