Luzy zaworowe na lpg

17 Sie 2010, 13:35

Sprawdziłem sobie luzy zaworowe bo każdy straszy że na lpg jak uboga mieszanka to się luzy kasują i głowice wypali no i głośniej zaczął mi chodzić.I co mnie zdziwilo luzy nie były za małe tylko za duże,jak miały być ssące 0,22-0,28 to niektóre mają 0,3 a nawet więcej bo szczelinomierz 0,3 miał luzy ale 0,35 nie chodził a wydechowepowinny być 0,27-0,33 to miały i po 0,35. Mechanik znajomy co z nim robiłem powiedział że gaz musi byc dobrze ustawiony i żeby się nie przejmować zawory na lpg mają to do siebie że luz się kasuje a nie zwiększa i żeby z pół roku pojeździć i zobaczyć co się będzie działo bo on jest pewien że z czasem się zmniejszą i będzie ok za rok czy dwa zrozumiałem. Co wy na to? nic się złego nie stanie? od razu mówię że najlepiej bym wyregulował ale to trzeba z tysiaka bo rozrząd rozpinać no i najgorsze trzeba całe szklanki wymieniać sztuka 60zł na ktore się czeka z niemiec ( nie mówcie że nie b w duratecach tak jest na 1000%)
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

20 Sie 2010, 10:53

Rustin,z tymi luzami zaworowymi to jest tak.Na jednych luz się kasuje a na innych przeciwnie ,zwiększa się.Sam jeżdżę na LPG i zauważyłem,że nie ma reguły,mam luz zaworowy regulowany okresowo i z reguły luz robi się większy ale zawsze znajdzie się chociaż jeden zawór na którym luz się przykasuje.Tym się nie martw,dbaj tylko o to by regulować cyklicznie.Ja to czynię po przebiegu ok.20kkm.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Sie 2010, 11:09

właśnie nie ma za małego tylko mam za duże ale nie jakoś bardzo parę mm ponad normę. czyli sie nie przejmować?
rustin
Aktywny

20 Sie 2010, 18:27

Nie,nie.Jeśli masz zbyt duże luzy to musisz je wyregulować,gdyż nadpalisz zawory a i silnik będzie ci więcej palił przy spadku mocy.Jeśli masz szklanki a silnik ma duży przebieg to wybierz się do mechanika starego wygi a dlaczego?Reguluje się luzy na słuch :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Sie 2010, 22:37

sęk w tym że u mnie się reguluje szklankami dostępnymi tylko na zamówienie z niemiec po 80zł sztuka.ale jak np jest 1-3mm za duży luz to na lpg się nie zmniejszy?
rustin
Aktywny

21 Sie 2010, 07:13

Teoria głosi,że jeżdżąc na LPG częściej trzeba regulować luzy zaworowe,np nie co 60 kkm tylko co 20 kkm,tak jest w istocie :!: (Tobie Rustin chodzi raczej o luz w granicach 0.3 mm).Jeśli mechanik nie jest już w stanie wyregulować luzu to niestety musisz kupić te szklanki,ten wydatek cię nie minie.Oczywiście ,że jazda na LPG szybciej przykasuje luzy zaworowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...

21 Sie 2010, 08:22

no właśnie u mnie nie da się regulować luzy tylko trzeba wymieniać całe szklanki w fordzie tak dziwnie jest nie ma hydrauliki ale nie ma też zwykłych płytek tylko całe szklanki jak pisałem. u mnie np ,jak miały być ssące 0,22-0,28 to niektóre mają 0,3 a nawet więcej bo szczelinomierz 0,3 miał luzy ale 0,35 nie chodził a wydechowepowinny być 0,27-0,33 to miały i po 0,35
mechanik mówił że nic się nie stanie żeby jeździć
rustin
Aktywny

21 Sie 2010, 08:26

Mechanik ma rację,gdyż nic się nie stanie nagle :!: Gdy usłyszysz specyficzne cykanie i silnik straci znacznie ze swej mocy, to będzie znak,że pora wymienić szklanki.Wtedy reaguj jak najszybciej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Sie 2010, 08:36

jak narazie silnik chodzi w miarę dobrze chyba i mocy ma pod dostatkiem
tak pracuje silnik

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=80KwhjnW2Js[/youtube]

a tak przyśpiesza

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0vDKWUTN_14[/youtube]
Ostatnio edytowany przez rustin, 22 Sie 2010, 12:50, edytowano w sumie 1 raz
rustin