Madzia 323f? Civic? Autko do 6500zł, raczej benzyna.

19 Maj 2011, 12:34

rovery byly egzotyczne 10-15 lat temu dzis jak kolega napisal zdarza sie zobaczyc jakiegos na drodze wiec z automatu czesci od tamtego czasu tez stanialy i pewnie nie roznia sie zbytnio od cen czesci do hondy
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

21 Maj 2011, 09:53

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi. Będę się rozglądał ale mam jeszcze pytanie. Zimą mam du zy problem z wyjechaniem z podwórka ( duży i długi skos pod górę niestety) i musze praktycznie odśnieżać do ziemi ! i do tego sypać cały podjazd piachem/popiołem. Czy jeśli miałbym dajmy na to 9-10 tyś zł to czy dałoby rade kupić autko jakieś dobre z troche większymi kółkami, napęd 4x4? Coś pokroju suzuki vitara long? Jak sie na to Wy zapatrujecie?
Wyższe zawieszenie + duże kółka i prawie nie musze odśnieżać i sie nie zakopie.
Marcin910
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

21 Maj 2011, 14:44

nie wiem jakie ceny sa takich vitar ale moze a4 b5 w quattro? osobowka ale ma na 4 lapy to musial bys odsniezac tylko tyle zeby sie nie zawiesil
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 11:13

A co myślicie o tym jakbym wziął troche pożyczki i razem miał ok. 15tyś to kupiłbym już np. Honde cr-v?
Mógłbym się za takim czymś rozglądać? Ma dość duży prześwit napęd 4x4 i zimą miałbym dużo lżej i nie musiałbym wstawać o 4 rano odśnieżać żeby wyjechać. Tylko czy to auto jest dobre i czy za 15 tyś dostane ok stan?
Marcin910
Nowicjusz

23 Maj 2011, 11:47

Za 15k zl masz Scenica z 4x4 czy Freelandera tez. A za jakies 8k zl masz Kangoo z 4x4.

A co do zimy, to mieszkam na malym osiedlu domkow jednorodzinnych, tez mialem rano czasami problem jak jako 1-szy wyjedzalem, ale mozna tyl/przod rozjezdzic, przy tylnym napedzie i oponach zimowych. Gorzej jak masz przedni naped i przod ci sie zawiesi na zaspie. Przy 4x4 jak ci nie napada wiecej jak 20cm to bez problemu takim nawet kangoo powinienes wyjechac, tylko w miare dobre opony miec z 5mm lub wiecej biznika, troche zabawy i sie wyjedzie, ewentualnie z mala pomoca lopaty.

Takie Kangoo czy Scenic 1.6 4x4 w cale az tak duzo nie beda palic, a terenowka w benzynie to juz swoje spali, albo jakiegos Mercedesa z 4x4, ponziej 10k zl kupisz zadbanego W124 4matic z w miare mlodszego rocznika, Subaru Impreza tak samo.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 12:40

Dziękuje Ci za odpowiedź. Scenica bym chyba nie chciał bo słyszałem że francuskie są drogie w naprawie i często coś się psuje. Nie wiem czy to prawda.

Kangoo odpada bo jest brzydkie okropnie.
Najbardziej pasuje mi Freelander. Jednak czy to auto nie jest drogie w naprawie? I te opinie które krązą o nim to się biorą głównie z tego że duzo z tych aut to przekładki zrobione byle jak? Wersja europejska jest w miare bezawaryjna? Jeśli już brać to diesel czy benzyna? Co tańsze w eksloatacji i do naprawy?

Merc troszke niski i boje sie o ceny częśći bo mam kolege który pracuje w warsztacie i robią tam tyle merce to mówi że ceny części są wysokie.
Marcin910
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

23 Maj 2011, 12:45

Scenic jest akurat w miare udany, zreszta mowie tutaj o wersji z FWD, a nie 4x4, co do 4x4 bys musial poszukac na necie jakies opinie, bo sie one troche jednak roznia. Zalezy na co trafisz, jak ktos jezdzil po asfalcie glownie i autko nie zaliczylo dzwona, to tam nic takiego sie pusc nie powinno, elektroniki te za duzo nie ma.

No Kangoo jest paskudne to fakt, ale tanie - ponizej 10k zl kupisz i dosc ekonomiczne bedzie.

W124, to jest pancerny samochod, tani i bardzo latwy w naprawie, twoj kolega mial na mysli nowsze Mercedesy jak juz. Jak za niski mozna go lekko podniesc zawsze.

Freelander nie mam polecia, jest tutaj osobne forum o freelanderze, proponuje tam zapytac. :P Jak benzyne to tylko i wylacznei z LPG. Diesle z tego co wiem to w Freelandku daja rade.
Czimi
Stały forumowicz

23 Maj 2011, 14:04

ch...a, czytam te opinie tu na forum o Freelku i ludzie piszą że ciężko trafić dobry model a jak już coś się zepsuje to to dużo kosztuje ;/

Sam nie wiem chyba Freelander odpada.

A co myślicie o Toyocie rav 4? Można sie zainteresować? Albo Suzuki VItara/Grand Vitara?

Prosze o porady.
Marcin910
Nowicjusz

23 Maj 2011, 15:38

Jak trafisz na kijowa RAV4 czy Vitare, to moze byc podobnie, jak ktos taka pseudo terenowka jezdzil w terenie + jak nie daj boze jest jeszcze po jakims dzwonie, to potem sa problemy.

Hondy CR-V(czy HR-V) sa w okolicach 10-12k zl jak tak patrze.
Czimi
Stały forumowicz

26 Maj 2011, 16:38

Dzięki za wszytkie opinie ale muszę sie jeszcze spytac o jedno auto.
Co myślicie o aucie Kia Sportage? Patrzyłem otomoto to nawet fajne autko no i oczywiscie tansze od toyoty, ma dosc duzy przeswit. Ale jak z awaryjnościa? Słyszeliscie żeby te auto sie czesto psuły? Jak z czesciami, drogie?
Ogólnie co myślicie o tym aucie?

Przykładowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[ Dodano: 27 Maj 2011, 13:59 ]
Dobra poczytałem sobie troch eo tym aucie i dam sobie spokój jak jest tyle problemow.

Zastanawiam się czy nie zalozyc tematu od nowa bo tu juz powoli robi sie troche zamieszanie. Ale napisze jeszcze w tym.
Otóż tak, 4x4 Nie jest dla mnie koniecznoiścią. Auto musi mieć w miare duży prześwit ale może to być zwykła osobóka. Kupiłbym toyote rav4 ale dajcie spokój to tez troche kosztuje i do tego troche pali no i czesci drogie bo to auto nie tak popularne jak vw itp.

Do głowy przyszedł mi ford fusion bo ma troche większy przeswit.

Przeglądałem też a4 b5 quattro i to całkiem fajne auto ale ten naped 4x4 jest staly i boje sie troche spalania? A co z przeswitem, da sie go lekko podniesc? ile to moze kosztowac? A moze a4 b5 ale nie quattro tylko 2x4 naped?
Marcin910
Nowicjusz