Pierwszy samochód do 11 tys.

24 Maj 2011, 09:23

Witam

Mam zamiar zakupić pierwsze auto. We wcześniejszych postach mówiłem o Fordzie Focusie w Sedanie, ale ostatecznie ten pomysł odpada. Obecnie zastanawiam się nad Astrą II 1.6 (ewentualnie pod LPG.

Może żeby ułatwić, zależy mi na aucie, które sprawdzi się w podróżach, dłuższych dystansach (dal 4 osób). Jazda po mieście nie jest istotna, bo jako osoba, która nie "korkuje" ulic i chodników, jeżdżę rowerem po mieście :)

Zatem

Auto do dłuższych wyjazdów w miarę ekonomiczne (6-7 litrów na 100-w średnim zużyciu)

Co polecacie, i co można dostać w takiej kwocie zamykając się z OC itp.

Byłbym wdzięczny za pomoc
fircyksamozlo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Maj 2011, 09:36

Astra na dluzsze trasy to jest dwu osobowa, z tylu co najwyzej wygodnie moga podrozowac osoby dosc niskie. Ja chcesz wielkosci Astry autko jednak, to Fiat Brava jest podbnej wielkosci, a nie jest on zlym wyborem. Laguna I bedzie troche wieksza, cos z konca produkcji kupic w fajnym stanie, bez wiekszego dzwona i powinienes byc zadowolony. Skoda Octiavia jakos wielkosci Laguny tez jest.

Audi A6 C4, jest rowniez jak najbardziej godnym polecenie autkiem, ale moze byc troche ciezko znalezc jakies w naprawde dobrym stanie bez wiekszego dzwona. Wiekszosc jednak ma juz swoj przebieg, oraz jakas tam historie, jak to bywa w autach 15sto letnich.

Jak chcesz na dluzsze wyjazdy tylko autko, to gaz jak najbardziej, albo diesel, JTD we Fiacie, to swietny motor. 2,5 TDI 140km w A6 C4, to tez motor prawie ze nie do zajechania.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Maj 2011, 09:40

Fiatów nie biorę pod uwagę - jak zawsze opieram się na różnych opiniach, w tym przypadku większość moich znajomych miała problemy, ale oczywiście nie chcę generalizować.

Nad Skodą Octavia też się zastanawiałem, jednak ciężko jest znaleźć dobry model w tej cenie. Ewentualnie gdybym na prawdę znalazł coś konkretnego to mógłbym budżet zwiększyć do max 13 tys.

Myślałem też o Hondzie Civic w Sedanie z generacji VI
fircyksamozlo
Nowicjusz

24 Maj 2011, 09:45

A Toyota Avensis? Swietne motory benzynowe, autko dosc malo awaryjne.
Czimi
Stały forumowicz

24 Maj 2011, 09:46

Toyota Avensis? - w sumie słyszałem, że ogólnie Toyoty świetnie się spisują więc na pewno wezmę to pod uwagę
fircyksamozlo
Nowicjusz

24 Maj 2011, 10:28

jak na dluzsze trasy to polecam vectre b fl w kombiaku bez problemu powinniscie sie zapakowac i komfort podrozy tez bedzie sporo wyzszy niz w astrze czy fiacie

taka moja propozycja z DTI

[link do oferty na Allegro wygasł]

jesli koniecznie benzyna to moze cos takiego

fircyksamozlo napisał(a):Co polecacie, i co można dostać w takiej kwocie zamykając się z OC itp.

to zalezy ile i czy wogule masz znizki oc ze znizkami moze kosztwac 500zl a bez 1600 przy tym samym samochodzie
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...

24 Maj 2011, 10:46

Ja się przyłącze do wątku? Meganka 2 w granicach 11 tys, to szrot waszym zdaniem?

np taka:

dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica

24 Maj 2011, 10:54

dominiqs napisał(a):Ja się przyłącze do wątku? Meganka 2 w granicach 11 tys, to szrot waszym zdaniem?

np taka:

do malych poprawek tylko pytanie do jakich blacharsko-lakierniczych? brak poduszki ciekawe dlaczego i wszystkie z tego rocznika i z tym samym silnikiem w tej cenie jakies takie porozbijane :)
Nanek
Początkujący

24 Maj 2011, 11:02

Toyota Avensis super autko, dziewczyna ma od 2 lat i jedyne co wymieniała to benzyna, radio i lampa :) jak Toyoty znoszą gaz to nie wiem, musisz poczytać, choć wątpię, żeby były jakiekolwiek problemy z sekwencją. W bagażniku mogą spokojnie wejść bagaże 2 osób na bardzo długi wyjazd albo kilka rozkręconych mebli z Ikei :P

P.S jej Toyota żre koło 9l
adiMKS
Nowicjusz

Miejscowość: zza monitora

24 Maj 2011, 11:19

Nanek napisał(a):
dominiqs napisał(a):Ja się przyłącze do wątku? Meganka 2 w granicach 11 tys, to szrot waszym zdaniem?

np taka:

do malych poprawek tylko pytanie do jakich blacharsko-lakierniczych? brak poduszki ciekawe dlaczego i wszystkie z tego rocznika i z tym samym silnikiem w tej cenie jakies takie porozbijane :)

a po czym poznajesz że nie ma poduszki powietrznej?
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica

24 Maj 2011, 11:23

popatrz na kierownice na zdjeciu srodka

i raczej napewno byla bita na pierwszym zdjeciu to widac nierowne szpary miedzy maska a blotnikami i lewa strona maski jakby cofnieta
Nanek
Początkujący

24 Maj 2011, 12:33

Hmm, jesli w benzynie, to chciałbym zejść mimo wszystko poniżej 9 litrów (oczywiście wiem - zależy jak kto jeździ)

Gaz jest opcjonalny i najprawdopodobniej zakładał bym go po zakupie auta z benzyna.

Ostatecznie wciąż zastanawiam sie nad Astrą II choć wiem że pojemnością nie grzeszy

Jeśli chodzi o OC, niestety bez zniżek, bo biorę auto na siebie, a jak mówię to moje pierwsze auto własne.
fircyksamozlo
Nowicjusz

24 Maj 2011, 12:39

A ile masz lat i od jak dawna prawko? Bo jak 18-19 lat i swiezo co prawko zrobione, to troche ci dowala...
Czimi
Stały forumowicz

24 Maj 2011, 12:41

27 lat, prawko od 2002
fircyksamozlo
Nowicjusz

24 Maj 2011, 12:42

Eee to nie dowala za wiek ponizej 25 lat, czy swieze prawko, bez tragedii. :)
Czimi
Stały forumowicz