Maksymalny moment obrotowy

06 Lis 2015, 14:10

Witam serdecznie,
Panowie i Panie, od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie i nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi, liczę na Waszą pomoc. Sprawa związana jest z obrotami na których osiągamy maksymalny moment obrotowy.
Przykład: Opel Insignia 2.0 CdTi 160km- Moc silnika 160 KM przy 4000 obr/min, natomiast Maksymalny moment obrotowy 350 Nm przy 1750-2500 obr/min.
Czy to oznacza, że najlepszym zakresem obrotów przy wyprzedzaniu (w skrajnych okolicznościach ściganiu się) po osiągnięciu 2500 obr/min powinienem zmienić bieg na wyższy? Dla mnie to wszystko trochę nie trzyma się kupy i przy dynamicznym wyprzedzaniu z reguły "kręcę silnik" do 3,5 tyś obrotów, nie zauważam spadku mocy, a nawet szczerze mówiąc sądzę, że przy 3 tys jest najlepszy. Jak to wygląda z technicznego punku widzenia?
Pozdrawiam.
xxurxx
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

07 Lis 2015, 16:44

xxurxx napisał(a):Panowie i Panie, od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie i nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi, liczę na Waszą pomoc.

Przesadzaszszszsz...
http://www.magazyn-motoryzacyjny.pl/moc.html
http://autokult.pl/16514,moment-obrotow ... ium-wiedzy
http://www.wojdas.24x7.pl/download/moment.pdf
http://www.autogen.pl/art-17-moc-i-mome ... nikow.html
I całe mnóstwo stron o tym zagadniniu w google.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2015, 18:02

No dobra, no to skoro najwyższy moment jest osiągany do 2,5tyś. obrotów na minutę, to dlaczego automatyczne skrzynie biegów w trybie sport kręcą do końca? Chyba powinny utrzymać obroty przy których osiągamy maksymalny moment obrotowy ?
xxurxx
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

08 Lis 2015, 11:56

A to już inna sprawa. Musisz poczytać o ASB i ich trybach. Nie tylko o wspomnianym trybie sport. Dowiesz się jak działaja takie skrzynie biegów, a jest ich dość sporo rodzajów i potem dowiesz się jak działają poszczególne tryby w danych skrzyniach.
Temat jest dość ciekawy, ale niestety bardzo obszerny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2016, 10:33

Najlepsze przyspieszenie pojazdu jest w punkcie MOCY MAKSYMALNEJ a potem gwałtownie spada. Dlatego zalecaną technika jest poruszanie się między punktami:
- maks momentem i
- maks mocą.

Moc to jest (moment x liczba obrotów) . W związku z tym słabszy moment w górnych partiach obrotowych jest niwelowany większa liczba obrotów co generuje większa moc, potem moment jest już tak mały iż duża liczba obrotów nic nie daje.

Wyobraź sobie windę o udźwigu 100kg. Większa prace wykona gdy będziemy ja mogli podnosić i opuszczać szybciej.... niż np raz na minutę.

Przykładowo w zakresie 1-4 obroty windy ma udzwig 100kg, Powyzej np 5 obrotów na minute winda się grzeje i może podnieść tylko 80Kg a powyżej 10 obrotów już tylko 60kg, powyzej 20 obrotów już tylko 15kg

W związku z tym
Przy 3 obrotach wykona pracę 300kg
Przy 4 obrotach wykona prace 400kg
Przy 5 obrotach wykona prace - 400kg (5x80)
Przy 8 obrotach wykona prace - 640kg
Przy 9 obrotach - 720 Kg
Przy 10 obrotach - 600kg
Przy 20 obrotach 300kg.

Największa prace wykona przy 9 obrotach mimo iz jej "moment" jest 80Kg podczas gdy maksymalny "moment" 100Kg miała a przy 4 obrotach.
robbo2k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyundai i30
Silnik: 109KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie ignoruj znaku P-21
    Są takie miejsca na drodze, które zgodnie z przepisami prawa powinny być omijane przez kierowców. Jednak niektórzy kierujący, widząc pasy wyznaczające powierzchnię wyłączoną z ruchu, czyli znak P-21, ...