Witam wszystkich forumowiczów. Kilka miesięcy temu zakupiłem... 30 letnią G-klassę. Wspaniały samochód, gdyby nie drobna wada: mianowicie auto nie jedzie szybciej niż 70-80km/h. Nie wiem co siedziało oryginalnie w samochodzie, teraz jest to silnik 300GD, 5 biegów, zmienione przez poprzedniego właściciela. Motor jest raczej sprawny (na słuch , wkręca się prawidłowo, brak niepokojących objawów. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć co może być przyczyną takiej nie... jazdy??
pomiędzy siedzeniami masz wajchę, na niej musi być napis 2x4 i 4x4 albo coś w ten deseń w niemcowni oczywiście napisy będą po szwabsku więc będzie coś w ten deseń to ta tylna wajcha, te środkowe są od blokad (o ile masz) żeby jeździć po asfalcie reduktor ma być ustawiony na 2x4 to auto nie ma centralnego dyfra więc jeżdżąc 4x4 rozwalasz reduktor albo któryś z dyfrów, do tego jeżdżąc po twardym blokady mają być rozpięte!!! poczytaj sobie w dziale 4x4 jak się używa reduktora i blokad, bez tej wiedzy zepsujesz tylko auto
przełożenie mostu się liczy, bo na tabliczce niekoniecznie musi być to samo co w aucie po 30 latach najpierw sprawdź reduktor bo na 90% jeździsz na biegach terenowych
BTW tym autem nie ma co zapierdalać, przyzwyczaj się do stylu jazdy emeryta z NRD
Panowie... przepraszam, nie dość wyraźnie zaakcentowałem żart. To niestety nie jest wina jazdy na reduktorze...
"Załączony wyłącznie tylny napęd[quote="pocieszny"]przełożenie mostu się liczy, bo na tabliczce niekoniecznie musi być to samo co w aucie po 30 latach"
i tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany. Jedyna rzecz jaką udało mi się stwietrdzić to fakt że linka gazu nie wyciskała maxa z pompy paliwa (była źle wyregulowana). Podciągnołem ją jakieś 8mm (cały zakres jest 30mm więc to chyba dużo). Teraz samochód się tapiceruje więc jest bez siedzeń i nie robiłem prób.
Niskie napięcie na akumulatorze i problem z odpaleniem silnika Po trzech dniach wsiadam przekręcam kluczyk i rozrusznik z trudem zrobił może jeden obrót. Było to dla mnie dziwne dlatego że akumulator wcześniej nie sprawiał problemów i nie dawał oznak rozładowanego. Zajrzałem ...
Toyota Auris Hybrid II - czyszczenie filtra powietrza baterii trakcyjnej Bateria trakcyjna znajduje się pod tylną kanapą i z lewej strony mamy kanał wlotu powietrza do chłodzenia baterii. Zaraz za plastikową kratką znajduje się przymocowany do niej od środka okrągły filtr siatkowy który ...
linka jako taka powinna być delikatnie luźna na obrotach jałowych, nie napinaj jej zbyt mocno, a co do reduktora uwierz mi zdarzają się i tacy przełożenie w moście liczy się dość prosto, podnosisz koło obracasz nim i patrzysz ile razy wał się obróci na jeden obrót koła, wtedy sprawdzasz ile powinno być w oryginale, jeśli jest różnica to prosto ją zniwelować wsadzając większe koła... aczkolwiek z opisu raczej sądze że masz tam oryginał
Regulowałem linkę tak żeby (po regulacji) mocniej wyciągała dźwignię w pompie, chyba wolnych nie ruszyłem... Tak w ogule to małe sprostowanie: u mnie siedzi silnik 300D - R6 -12v, więc mocniejszy od wiekszości oryginalnych (najprawdopodobniej zamieniony razem ze skrzynią). Czy w razie złego przełożenia istnieje możliwość zamiany jakiejś przekładni głównej tak żeby to pracowło jak należy?
PS. Patrząc co niektórzy kierowcy wyczyniają na naszych drogach... jazda z zapiętym reduktorem to to małe piwo
są gelendy seryjnie z silnikem 3.0D tak jak z 3.0 TD i 3.0TDi są też z większymi nawet 5,5 benzyna jeśli masz 12 to masz słabszą wersje 24 zaworowe miały nawet po 180 kucy ale też oszczędniej to jeździ jeśli tam siedział silnik 2.4 to może być niewielki problem z przełożeniami mostów, ale spokojnie powinieneś rozpędzić złomka do 120-140, zawsze przy nadmiarze mocy a niedoborze prędkości zrobić lift i włożyć 35 cali
no to rzeczywiście może być problem zprzełożeniem mostu, oczywiście w teorii bena kręci się do wyższych obrotów do tego inaczej zestopniowana skrzynia, i inny moment obrotowy sprawiają że może być tak że w mostach jest wolniejsze przełożenie trzeba by wszystko policzyć,..... zrób sobie na wszelki wypadek jeszcze test z GPSem, żeby wykluczyć błąd prędkościomierza (tak też może być) jeśli w rzeczywistości jest za wolno to najlepszym wyjściem będzie podnieść auto i wsadzić większe opony BTW gelenda tak czy siak nie nadaje sie na rajdówkę
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.