Małe autko do 15000

18 Sty 2010, 14:12

Szukam auta do ~15 000 .

Tu pytanie do was :
Na jakim silniku będzie najbardziej ekonomiczny ? Odległości które się będzie pokonywać to max 30 km na dzień , 2-3 razy w tygodniu ...czyli raczej sporadycznie używany .

Dobrze by było gdyby był chociaż w części posiadał elektronikę (szyby , klimatyzacja itp).

Następne to aby części były jako tako dobrze dostępne oraz nie drogie :)

Rocznik 2000 i w górę .

Rozglądałem się na razie w Golfach 4 oraz Polówkach .

Myślicie że których z tych samochodów będzie dobry na 1 samochód ?

Pozdrawiam
bakoma
Nowicjusz

Miejscowość: Tst

18 Sty 2010, 16:26

Tak napewno, jezeli chcesz tak jak kazdy to wybierz golfa, jezeli chcesz cos slabszego i bardziej ekonomicznego, lecz tez jak dla mnie brzydszego to wez polo
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

18 Sty 2010, 16:31

A jak z awaryjnością tych samochodów ?
Który z silników polecacie a który przeciwnie ?
bakoma
Nowicjusz

18 Sty 2010, 16:44

Jezeli bedziesz tak malo jezdzic to lepiej wziac benzyne. Najoptymalniej byloby chyba 1.4 badz 1.6 z 16V, taki samochod spali ci 7 do 9l po miescie przy normalnej jezdzie
Bo z disla to tylko 1.9 TDI
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

18 Sty 2010, 16:53

Skoro mało będziesz jeździć i w benzynce to może OPEL VECTRA B silnik od 1.8, samochód dość komfortowy( elektryka, klima,ABS,PP, itd) i według mnie dużo ładniejszy od golfa czy polo, po za tym większy i napewno znajdziesz do 15 tyś zadbany egzemplarz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KoXiK
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

18 Sty 2010, 17:22

Po pierwsze chciał bym podziękować za zainteresowanie i pomoc :)

A co do tematu to tak :
Poszukałem trochę na allegro i wpadło znalazłem kilka typów : (są niedaleko ode mnie ,rocznik ok, cena dobra i na zdjęciach wyglądają na zadbane )

1 . [link do oferty na Allegro wygasł]
2 . [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3 . [link do oferty na Allegro wygasł]
4 . [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5 . [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .

Który wg Was był by najlepszy ?
bakoma
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...

18 Sty 2010, 18:17

Nie wiem czemu szukasz także wśród diesli skoro będziesz bardzo mało jeździć... Diesel droższy w naprawie i dużo większe prawdopodobieństwo, że kręcony( bo diesle z zagranicy mają rocznie po minimum ok 50 tyś, bo tam inaczej nie kupuą bo nie ma sensu)... ja bym szukał tylko i wyłacznie w benzynie...
-a może jeszcze mitsubishi carisma 2 gen.(bardzo fajny samochód, popularny za zachodnią granicą, pewnie temu, że japoński-raczej mało awaryjny)
-albo audi a3/ a4 bezyna 1.8 lub 1.8T
-honda civic 6 gen. 1.4 90KM
-mazda 323F lub wiekszy 626

Może coś jeszcze ci się spodoba, bo na początku szukałeś tylko POLO/GOLF nie ograniczaj się tylko do VW, jest też dużo innych dobrych samochodów i mało awaryjnych
KoXiK
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

18 Sty 2010, 19:39

No tak , ograniczam się do nich ponieważ łatwo do nich dostać części i jakąś już "renomę" wyrobiły sobie w naszym kraju :)
bakoma
Nowicjusz

18 Sty 2010, 23:25

Z tych co podałeś sensownie wygląda tylko ten srebrny Golf no ale za to 1,4 :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Sty 2010, 23:33

KoXiK napisał(a):Nie wiem czemu szukasz także wśród diesli skoro będziesz bardzo mało jeździć... Diesel droższy w naprawie i dużo większe prawdopodobieństwo, że kręcony( bo diesle z zagranicy mają rocznie po minimum ok 50 tyś, bo tam inaczej nie kupuą bo nie ma sensu)... ja bym szukał tylko i wyłacznie w benzynie...
-a może jeszcze mitsubishi carisma 2 gen.(bardzo fajny samochód, popularny za zachodnią granicą, pewnie temu, że japoński-raczej mało awaryjny)
-albo audi a3/ a4 bezyna 1.8 lub 1.8T
-honda civic 6 gen. 1.4 90KM
-mazda 323F lub wiekszy 626

Może coś jeszcze ci się spodoba, bo na początku szukałeś tylko POLO/GOLF nie ograniczaj się tylko do VW, jest też dużo innych dobrych samochodów i mało awaryjnych

Audi A4 za 15tys. bym nie radził... Poza tym Audi A3/A4 to praktycznie VW Golf i VW Passat, a za 15 tys. lepiej wziąć trochę młodszego Golfa niż podstarzałe już A4... Honda to też dobra opcja, podobnie jak Mitsu. Mazdy lubią rdzewieć, więc przy zakupie trzeba poszukać ognisk.

bakoma napisał(a):No tak , ograniczam się do nich ponieważ łatwo do nich dostać części i jakąś już "renomę" wyrobiły sobie w naszym kraju :)

Często złudną. Auta z grupy VAG na ogół raczej nie są tymi które okupują pierwsze lokaty w rankingach bezawaryjności :wink: Może warto poszukać czegoś równie fajnego, a np. tańszego, albo w tej samej cenie ale lepszego :razz:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

19 Sty 2010, 00:04

ACSznycel napisał(a):

bakoma napisał(a):No tak , ograniczam się do nich ponieważ łatwo do nich dostać części i jakąś już "renomę" wyrobiły sobie w naszym kraju :)

Często złudną. Auta z grupy VAG na ogół raczej nie są tymi które okupują pierwsze lokaty w rankingach bezawaryjności :wink: Może warto poszukać czegoś równie fajnego, a np. tańszego, albo w tej samej cenie ale lepszego :razz:

A mógł byś coś zaproponować ?
Nie znam się bardzo na samochodach ponieważ jakoś nigdy mnie to nie interesowało ;)
Samochód to tylko był transport jak dla mnie :)
Ale jak już mam mieć swoje pierwsze auto to wolał bym żeby mnie nie zawodziło co jakiś czas :)

Kubuch napisał(a):Z tych co podałeś sensownie wygląda tylko ten srebrny Golf no ale za to 1,4 :(

Myślisz że będzie bardzo mułowaty ?
Pozdrawiam .
bakoma
Nowicjusz

19 Sty 2010, 00:45

Mitsubishi Galant, Toyota Corolla e12, Honda Civic 6 generacji, Saab 9-3 I generacji z tych bardziej oryginalnych... Wprawdzie części do tych aut nie są tak popularne jak do Golfa (co nie znaczy że trudno dostępne), ale za to wydaje mi się że są mniej awaryjne niż Golf VI :wink: No i pamiętaj - im bardziej popularny samochód, tym chętniej kradziony, bo jest większe zapotrzebowanie na części właśnie

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 23:48 ]
bakoma napisał(a):Myślisz że będzie bardzo mułowaty ?

Do miasta starczy bez problemów, kiedyś jak koleżanka była dziabnięta, a miała sprawę do załatwienia, woziłem ją po mieście jej Golfem 3 1.4 75 KM i był ok, ale na jak chcesz na trasę to pomyśl lepiej o 1.6 albo 1.9 TDI.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Sty 2010, 00:58

Właśnie trasy raczej tu nie będą wchodzić w grę :D
tak jak pisałem wcześniej 50 km max będzie :)
Chyba że jakiś sporadyczny wypad z kumplami poza miasto lub do miasta ale to w 200km się wszystko mieści :)
Więc myślę że 1.4 będzie odpowiedni :)
bakoma
Nowicjusz

19 Sty 2010, 01:06

Też mi się tak wydaje - tzn. nie ma co się napinać że tylko 1.4 i nic więcej, jak znajdziesz 1.6 ale w lepszym stanie to bierz, różnica w spalaniu będzie niewielka
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Sty 2010, 01:11

W tym tygodniu będę prawdopodobnie oglądał te 2 golfy : [link do oferty na Allegro wygasł]
Oraz : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .
Bardziej jestem za tym z 1,4 silnikiem . jest młodszy , oraz ma klimatyzacje .
Jak zobaczę oba wtedy zdecyduję ponieważ zdjęcia nie pokazują tego jak się autko spisuj :/
bakoma
Nowicjusz