Małe autko do zabawy w terenie

23 Sty 2010, 15:15

Witam, jak w temacie, poszukuje dla brata jakiegoś małego autka do zabawy w terenie. Cena za samochód to jakieś 5-6 tys. za samo auto bez opłat itd. Pierwsza opcja jaka mi przyszła do głowy to Suzuki Samurai, albo może jakaś Łada Niva, ale sam nie wiem. Nie miałem za dużo do czynienia z takimi samochodami więc za dużo nie pomogę bratu. Macie może jakieś propozycje ? Czy wogóle za te pieniądze dostanie się coś w miarę przyzwoitego, wiadomo roczniki to oscylujące wokół lat 90. Brat zamierza zakupić autko za jakieś 3 miesiace, ale chciałby się zorientować troche w temacie. Czekam na propozycje :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Sty 2010, 16:03

Moje pierwsze skojarzenia również padło na Samuraja ale w tym temacie najlepiej jakby sie wypowiedział kolega samuraj który użytkuje go na codzien :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Sty 2010, 16:07

No też tak właśnie myślę, ale niech wypowiedzą się też spece z działu terenowego ;)
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 16:18

Oj chyba ich mało na tym forum jest,ja kojarze może dwóch ale zobaczymy
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Sty 2010, 16:27

Trochę poczytałem tu i ówdzie, ale to za mało, najlepsza jest praktyka, jak samemu się pojeździ troche takim autkiem, także mam nadzieję, że mi ktoś pomoże i coś doradzi.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 17:02

Jeździłem nim z kolegą mojego ojca do.... lasu po drzewo.Tak, to prawda, ten samochód to prawdziwy mały potworek, jest krótki, stosunkowo lekki co sprzyja w takim terenie.
Lepiej się nim jeździ w terenie niż po asfalcie, do tego prosta konstrukcja, trwały silniczek wystarczający do takich zabaw. Widziałem ostatnio z dorobioną wyciągarką na przodzie, tak profilaktycznie :D
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

23 Sty 2010, 19:47

No tak mi się wydaje, że Samurai chyba będzie najlepszą opcją, chociaż moze ktoś coś innego może jeszcze doradzi ? A ewentualnie jak Samurai, to jaki silniczek, chyba najczęściej spotykany jest 1.3. Jak to wygląda z motorami w tym modelu ?
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 20:18

Quba napisał(a):Witam, jak w temacie, poszukuje dla brata jakiegoś małego autka do zabawy w terenie. Cena za samochód to jakieś 5-6 tys. za samo auto bez opłat itd. Pierwsza opcja jaka mi przyszła do głowy to Suzuki Samurai, albo może jakaś Łada Niva, ale sam nie wiem. Nie miałem za dużo do czynienia z takimi samochodami więc za dużo nie pomogę bratu. Macie może jakieś propozycje ? Czy wogóle za te pieniądze dostanie się coś w miarę przyzwoitego, wiadomo roczniki to oscylujące wokół lat 90. Brat zamierza zakupić autko za jakieś 3 miesiace, ale chciałby się zorientować troche w temacie. Czekam na propozycje :wink:
No to tak jeśli szukasz samochodu do codziennej jazdy no samuraia nie polecam to "resorak" strasznie nie komfortowy :cry: Ale jeśli chce małego zwinnego samochodziku w teren to bardzo polecam :!: :wink: :wink: Jest mało awaryjne a jak się zepsuje to napraw sam dokonasz :) a część są tanie jak barszcz i jest ich mas :) A co do niva to jest dużo komfortowsza od samiego ale ma parę wad :
- nie ma ramy ( jak jeździsz na pochyłach to często możesz drzwi nie od wożyć bo pokrzywi karoserią)
- jest dość awaryjna
- i nie mam takich właściwości terenowych jak np( samurai , pajero,patrol.vitara)
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna

23 Sty 2010, 20:31

Nie no raczej skłaniam brata do Samuraia. A autko ma słuzyć przede wzystkim do jazdy w terenie, także nie chodzi tutaj o komfort, tylko o dobrą zabawę :wink: A jak wygląda sprawa z silnikami ? Który jest najmniej awaryjny i ciekaw jestem czy taki np. silniczek 1.3 ma wystarzczajaco dużo mocy, tym bardziej w teren ? Ale z wypowiedzi w dziale "Terenówek" wychodzi na to, że jest to całkiem przyzwoite autko i radzi sobie dobrze.
No i najważniejsze, czy w tej kwocie 5-6 tys. mozna dostać w miarę juz przyzwoity egzemplarz ? Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje, jak wygląda sprawa z np. nowymi oponkami, takimi bardziej w teren cenowo ? Bo słyszałem, że trzeba się liczyć z kosztem rzędu ok. 2 tys zł ?
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 20:37

Najlepiej kupować Samuraia z silnikiem 1.3 na wtrysku moc 70km :wink: I mi to w zupełności wystarcza :wink: A no gdzież 2 tyś :wink: nie będziesz chyba na rajdy nim jeździł nie musisz mieć takich drogich :D za 1 tyś kupisz już fajne ponik w teren

[ Dodano: Sob Sty 23, 2010 20:44 ]
[link do oferty na Allegro wygasł] tu masz dość fajnego i zamiast na oponki mógł byś go troszkę po poprawiać :D
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 20:56

No ten całkiem wygląda, choć nie wiem czy lepiej brać z budą czy inna wersję. Jakoś takie strasznie wysoki mi się wydaje, ale moze tylko mi sie wydaje, bo nigdy nie miałem za bardzo do czynienia z tym autkiem, jeździłem kiedyś tylko Fronterą, Patrolem i Land Roverkiem :razz: A jak wygląda spalanie w tym autku z silnikiem 1.3 70KM , w normalnych warunkach, spokojnej jeździe i w mega ekstremalnych warunkach ?
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 21:02

To zależ Hard top jest fajny latem I zimą też jest ciepło w samochodzie :D A co do spalania to zależy od tego w jak ciężki terenie jeździsz :wink: Ale tak od 15 do 20 L :P . Ale to zależy jak kto upala :mrgreen: I to jest minusem samuraia ze trochę dożo pali Jak na taką mała wagę <930kg>
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika