Małe auto do 20 tys

01 Lut 2010, 14:11

Witam, szukam małego auta dla kobiety, w granicach 20 tys zł, może być trochę więcej (trochę mniej również). Po przeglądnięciu allegro (ważny jest wygląd samochodu) propozycje są następujące:
Volkswagen Polo IV (2001-2005)
Opel CORSA D (2006-...)
Peugeot 307 (2005-...)
Volkswagen Lupo (2004-...)
Citroen C3 (2004-...)
Fiat Grande Punto (2005-...)
Oczywiście silnik diesel'a. Chciałbym uzyskać jakąś opinię na temat tych aut, które jest najlepsze pod jakim względem itp. Może jeszcze jakieś inne sugestie?:) Auto ma jeździć najczęściej po mieście lecz od czasu do czasu wyskoczy w trase (ok 350km).
miszcz31
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

01 Lut 2010, 14:22

Te modele w dieslu w rocznikach, które podałeś za 20 tyś zł to będą trupy na kołach...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Lut 2010, 14:24

a myślisz czasem o bezpieczeństwie (Twojej) kobiety? Ja bym w tak małe auta nie wchodził, bo w klasie średniej jest bezpieczniej i ... nikt nie mówił że nieoszczędnie... Ja bym żonie czegoś takiego nie zakupił...
neovo
neovo
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

01 Lut 2010, 14:57

Witam.Z tych propozycji vw lupo wydaje sie byc najbardziej odpowiedni.Typowo miejski pojazd.Przednie fotele zapewniają w miare komfort,z tyłu ciasniutko a bagaznik tylko na umiarkowane zakupy.Dlatego lupo polecany jest jako drugi pojazd w rodzinie.Nawet benzyniaki palą bardzo mało.Najoszczedniejszy jest motor 1.2 tdi,spala śr.3l/100km.Wszystkie lupo pochodzą z prywatnego importu.Dlatego warto dokładnie sprawdzic przed zakupem-sporo jest poobijanych i ma powpadkową przeszłość,jak to w miescie.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

01 Lut 2010, 15:33

1.Jeżeli auto ma jeździć po mieście i mają być niskie przebiegi, to radzę benzynę. Diesel jest bardziej kłopotliwy (nie można go gasić tak od razu, po zaparkowaniu, wolniej się rozgrzewa w korkach miejskich, a jazda na wiecznie niedogrzanym silniku nie jest ekonomiczna).
2.Dla kobiety pięknym i bajeranckim autem jest właśnie Citroen C3. Ja doradzałbym jednak coś bardziej pewnego. Np. Seat Ibiza III. Ładna stylistyka, silnik 1.4 w benzynie wystarczy na miasto. Cena optymalna.
3.Pamiętaj, że Ibiza to technologicznie VW Polo, tyle, że Polo będzie droższe ze względu na znaczek na masce i tylko dlatego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 00:50

Co wy macie z tymi śmierdzielami? Dla kobiety PB, innego nie ogarnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...

03 Lut 2010, 21:54

wydaje mi się właśnie że najrozsądniej będzie wybierać między polo a ibizą. Tylko słyszałem że polo na przykład ma bardzo oszczędny silnik sdi, ibiza jest też troche tańsza, więc co poradzicie, co wybrać, co wiecie na temat tych silników? z góry dzięki za odpowiedź
miszcz31
Nowicjusz

03 Lut 2010, 22:35

Silniki SDI są trwałe i oszczędne w spalaniu. Niestety nie zapewniają nawet minimum przyzwoitości jeżeli chodzi o moc, więc jazda, zwłaszcza w trasie, może okazać się drogą krzyżową.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Lut 2010, 23:36

Ja uważam podobnie jak neovo. Lepiej coś troszkę większego poszukać.
miszcz31 napisał(a):od czasu do czasu wyskoczy w trase (ok 350km).

Od czasu do czasu tzn jak często? Raz na miesiąc? 350 km jechać np. Polo w więcej jak 2 osoby to ja bym się załamał...
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

04 Lut 2010, 00:15

300 km w jedną strone raz na miesiąc, a tak poza tym jazda po krakowie, raczej obwodnicami codziennie. Pierwsze auto od dawna, więc dziewczyna nie może mieć dużego samochodu i z resztą nie chce, gdybym to ja wybierał dla siebie to by było co innego, a tak musi być mały i zgrabny, teraz chcę tylko się dowiedzieć co lepiej wybrać, bo widze że SDI już odpada:)
miszcz31
Nowicjusz

13 Lis 2011, 10:09

Osobiście wybrałam Opel Corsa D i zobaczymy jak się nim będzie jeździć. Silnik diesla 1.3CDTI, spalanie podobno średnio 5l/100km. Ciekawe ile w mieście. Autko naprawdę super, bo nie jest jakieś za wielkie, ale jednocześnie jest zachowany komfort jazdy. Dodatkowo ma dość duży bagażnik także oprócz dwóch siatek z zakupami coś więcej wejdzie ;).
P.S. Z ciekawości - widząc, że silniki SDI są średnie zaczęłam się zastanawiać jakie w Waszej opinii są silniki CDTI?
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Prawo jazdy: 03 11 2011
Auto: Opel Corsa D 1.3 CDTI

13 Lis 2011, 13:03

Jeszcze Ford fiesta.Typowo kobiecy samochód
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Lis 2011, 14:09

Jakie są CDTI? Bardzo wrażliwe na jakość paliwa. Oj to na pewno... Tak więc uważaj gdzie tankujesz ;)
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

26 Gru 2011, 14:33

OKi - póki co wybieram Statoil :). Mam nadzieję, że autko trochę pociągnie. Aczkolwiek większym problemem może być zamiłowanie do szybkiej i ryzykownej jazdy ;). Problem jest tylko z dość wolnym przyspieszeniem. Ale poza tym jest cudowne :).
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Gru 2011, 14:35

cramp12 napisał(a):Jeszcze Ford fiesta.Typowo kobiecy samochód

Potwierdzam - też bardzo fajny. Taki roczny kosztuje ok. 30 tys. zł, ale wiadomo, że nie trzeba mieć najnowszego rocznika tylko wystarczy starsze. A Yariska ewentualnie? Też całkiem przyzwoite auto.
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika