Małe auto do miasta do 15 tys

23 Gru 2023, 14:37

Cześć, szukam małego auta do jazdy po dużym mieście. Sporadycznie jakaś trasa. Roczne przebiegi dość skromne około 5-6 tys. Auto będzie stało na parkingu pod chmurką więc pewnie coś mniej rdzewiejące. Wytypowałem takie autka:
- Honda Jazz 2 ( mega funkcjonalne z tego co czytałem, ale ta rdza :/ )
- Toyota Yaris 2 ( czy będzie mniej rdzewieć od Hondy? )
- Renault Clio 3 ( tu jest chyba mała turbobenzyna więc może też bardziej pod trasy. )
- Ford Fiesta mk7 ( chyba trochę za mały budżet, ale podobno fajnie się prowadzi)

Jeśli jest ktoś w stanie coś powiedzieć o tych autkach to bardzo dziękuję :)
Raido
Nowicjusz

23 Gru 2023, 15:06

Raido napisał(a):Toyota Yaris 2 ( czy będzie mniej rdzewieć od Hondy? )

Nie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Gru 2023, 21:04

Raido napisał(a):ale podobno fajnie się prowadzi)
normalnie bym rzekł, napewno biję na głowę dżeza czy yarisa, za 15k to i tak raczej nie znajdziesz.
Clio to rozsądny wybór
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Gru 2023, 21:50

Kao napisał(a):za 15k to i tak raczej nie znajdziesz.

Eetam nie przesadzaj Yarisa 2 1,3 spokojnie się znajdzie. Ostatnio przeszło mi kilka sztuk właśnie 1,3 to opcja 5d z nalotem 120k.km.100% oryginał za 14,5k.zero zainteresowania.
szybki
Moderator - Tuning

28 Gru 2023, 22:11

Ostatnio to nie ma zainteresowanie na nic. Najśmieszniejsze jest to jak auto się sprzedaje to jest 5 chętnych i wszyscy jęczą przez telefon. :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

28 Gru 2023, 22:57

szybki napisał(a):Eetam nie przesadzaj Yarisa 2 1,3 spokojnie się znajdzie.
o fiescie mówiłem :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...

29 Gru 2023, 17:43

Czy Clio z tym 1.2 tce to dobry wybór? Nie jest to te późniejsze tce, więc chyba dobry silnik? Dla mnie Clio z tym z silnikiem wydaje się najlepszą opcją ze względu na elastyczność silnika i lepszy chyba do jazdy w trasie niż wolnossące w tym budżecie i segmencie B.
Raido
Nowicjusz

29 Gru 2023, 17:54

Raido napisał(a):Czy Clio z tym 1.2 tce to dobry wybór?

Nie.
Raido napisał(a):Clio z tym z silnikiem wydaje się najlepszą opcją ze względu na elastyczność silnika i lepszy chyba do jazdy w trasie niż wolnossące w tym budżecie i segmencie B.

Źle Ci się wydaje.
szybki
Moderator - Tuning

29 Gru 2023, 17:59

A po co Ci te wynalazki tce? Masz tam zwykle 1.4 i 1.6 które pojedzie podobnie a nie ma turbawek i niepotrzebnego osprzętu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Gru 2023, 18:16

Myślałem nad czymś z turbo po przesiadce z diesla. Wolnossąca benzyna mogłaby być trochę za słaba. Jeśli nie turbo to chyba Jazz wydaje się dobrą opcją.
Raido
Nowicjusz

29 Gru 2023, 19:37

Raido napisał(a):Wolnossąca benzyna mogłaby być trochę za słaba.

i co ci dadzą te małolitrażowe turbo jednorazówki, tam mocy że cho cho , chyba wyrwie z fotela jak ruszysz 1.2 turbo :lol:

jak już chciałbym tej mocy to coś co ma 250-300KM
a nie oscylacja 100-150KM czy z turbo czy bez to już ni ma totalnie znaczenia, a ja wolałbym bardziej wolnossący silnik z większą pojemnością niż małolitrażowy eko-śmieć.
toyman40
Stały forumowicz

29 Gru 2023, 20:15

Nie chodziło mi o moc, a bardziej o elastyczność. Przeglądałem forum i widziałem że np często polecane jest Bravo 1.4 t jet. Czemu w takim razie? Praktycznie nic po za silnikiem z turbo nie przemawia za tym wyborem, a jednak jest polecany. Tak samo myślałem w tym przypadku. Te 1.2 tce to też nie jest chyba nie wiadomo jak skomplikowany silnik żeby się go bać. Być może jestem w błędzie, ale tak mi się wydaje.
Raido
Nowicjusz

30 Gru 2023, 08:04

Raido napisał(a):często polecane jest Bravo 1.4 t jet. Czemu w takim razie?

ciężko powiedzieć, pewnie tanie i proste auto
toyman40
Stały forumowicz

30 Gru 2023, 11:21

Czy w takim razie Clio jest na tyle bardziej skomplikowane niż Bravo żeby go nie polecać z tym silnikiem? Może w takim razie popatrzę na Bravo skoro jest prostym autem z polecaną turbobenzyną. Jeśli ma być lepsze i tańsze w eksploatacji to czemu nie.
Raido
Nowicjusz

30 Gru 2023, 18:56

Raido napisał(a):Czy w takim razie Clio jest na tyle bardziej skomplikowane niż Bravo żeby go nie polecać z tym silnikiem?

we fiatach i reno nie siedzę aż tak mocno, jeżeli w clio jest ten silnik 1.2 dig-t ten co w nissanie to jest to turbośmieć , miałem to raz i nie chcę mieć, silnik żre olej, i rypie się coś cały czas nawet przy niskich przebiegach, bardzo nietrwały łańcuchowy rozrząd, bezpośredni wtrysk....to nie może być dobre.
toyman40
Stały forumowicz