Prosty, niedrogi - oferty do oceny

29 Gru 2023, 18:35

Rozglądam się za prostym, niedrogim samochodem. Może być z jakimiś wadami, bo go we własnym zakresie poprawię. Nowy lub dużo droższy jest mi w tej chwili niepotrzebny, bo prywatny samochód używam sporadycznie. Mam kilka ofert do oceny z okolicy, bo nie ma sensu podróżować daleko za tanim samochodem. Co o nich myślicie? Wiem, że rozstrzał tych ofert jest duży i mocno się różnią, ale typ i nadwozie nie rzutuje. Nie mam jakiejś konkretnej bariery cenowej, ale postanowiłem szukać do ok 10tys.

[link do oferty na Olx wygasł]
Wydaje się uczciwa, nie ma elektroniki więc mniej problemów.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... G5jpa.html
Też w miarę sensowna wg mnie.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... G5emp.html
Po zrobieniu głowicy, czyli dla mnie to plus, ale dla większości kupujących minus, bo wolą samochody, gdzie nic nie było robione i dopiero zacznie się sypać. :)
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... G3yKY.html
Tu cena odkąd obserwuje spadła już z 1/3.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... G5GkG.html
Sypią się skrzynie i tu zrobiona, ale sporo rdzy do ogarnięcia i końca lewego progu chyba już nie ma. Przez podkręcony kontrast nie widać.
Wiem, że to mocno rdzewieje, ale jeśli nie jest tragicznie na ten moment i ma podłogę to nad tym zapanuje.
Nie najtańszy w serwisowaniu, ale tu już większość wymieniona ze względu na przebieg i to też odstrasza innych kupujących.

Co o tych ofertach myślicie?
DTM
Obserwowany

29 Gru 2023, 20:28

DTM napisał(a):Co o tych ofertach myślicie?

Większość złomy bez ładu i składu.
Civic potem Volvo turbo który pewnie pociągnie tyle kasy że starczy na 2szt civiców potem Focus potem mazda 6 notabene jak nie jest zardzewiała to ok.jeszcze jest aven w takiej sobie wersji. Ogólnie lipa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Gru 2023, 02:44

szybki napisał(a):Większość złomy bez ładu i składu.

Dlaczego bez ładu i składu? Bo są to samochody z różnych kategorii, w różnym stanie i cenach? Zdaję sobie sprawę czego się można spodziewać po samochodach z ogłoszeń, dlatego kieruję się relacją ceny do aktualnego stanu i tego jak długo ktoś posiadał dany samochód. Mógłbym zapłacić więcej za samochód z zaufanego źródła, ale nikt akurat nie ma na sprzedaż. Dlatego wolę kupić samochód wymagający naprawy i zrobić to solidnie, niż coś powyżej wartości rynkowej zrobione na sztukę pod sprzedaż przez pośrednika.

Zauważ, że w moim rejonie po odrzuceniu ofert skupów aut i takich drobnych pośredników, którzy odkupili je od kogoś dwa dni temu za 50% ceny, to niewiele zostaje.
DTM
Obserwowany

30 Gru 2023, 09:07

DTM napisał(a):Bo są to samochody z różnych kategorii, w różnym stanie i cenach?

Skąd wiesz w jakim sá stanie ?
Bo ktoś tak napisał albo mit długoletniego właściciela Cię uspakaja ?
DTM napisał(a):Dlatego wolę kupić samochód wymagający naprawy i zrobić to solidnie, niż coś powyżej wartości rynkowej zrobione na sztukę pod sprzedaż przez pośrednika.

Co Ty chcesz robić np.przy Volvo turbo jak zrobienie go jest finansową abstrakcją względem ceny rynkowej ? Albo Avensis ? A jak okaże się że ma podłogę do zrobienia z sankami i zawiasem, a potem pije olej i trzeba robić pierścienie z głową ?
A co z ekonomią odsprzedaży aut mających ponad 400k.km.?
Corolla niby ok można ją zobaczyć ale nie gryzie Cię odpicowane auto plackiem? Nawet pod maská wypryskał osłony.
Do tego drętwe teksty o spalaniu LPG poniżej 6l. Silnik ok.a pytałeś o short blocka czy był robiony albo "wyczuwasz" z kompa czy olej bierze co było normą ?

Ogólnie widać że nie znasz się a jak każdy Polak otaczasz zakup tajną wiedzą selekcji aut.

Dla Twojej wiadomości mam teraz auta na sprzedaż które nie sá moje a w dodatku jak nie kupi ich ktoś z moich znajomych to daje je do pośrednika żeby nie użerać się z Januszami i to oznacza że są złomami i trzeba je unikać ?

P.s.

Ostatnio robiłem stacyjkę w takim wolwiaczku jak wkleiłeś to kodowanie z materiałami i robotą kosztowało prawie 2k.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Gru 2023, 21:44

DTM napisał(a):Dlaczego bez ładu i składu?

dlatego że ty chcesz samochód...
a jaki?

Jakiś

do 10 000zł

te wszystkie powyzsze są wlaśnie takowe czyli jakie ?
"jakieś"
:mrgreen:

wrzuc tam jeszcze bmw x5, jaguara i fiata pandę.

wymagania, ma jeździć,skręcać,hamować mieć 4 koła i do 10 000zł.

a ma być dobre?

NIe do 10 000zł :lol:
toyman40
Stały forumowicz