Małe ekonomiczne auto na miasto - Co polecacie?

14 Wrz 2011, 22:09

Witam!
Mogę wydać ok.10 tys. zł i chciałbym kupić oszczędnego diesla lub samochód z LPG na dojazdy do pracy w zakorkowanym mieście.

Samochód nie musi być duży i komfortowy. Priorytetem jest niskie zużycie paliwa, tanie ubezpieczenie, mała awaryjność i niedrogie łatwo dostępne części.

Jedna ważna niezbędna cecha – musi być z klimatyzacją.

Myślałem o Ibizie – podobno diesel 1,4 naprawdę mało pali?

Jakie są wasze typy? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi :)
babarek
Obserwowany

Auto: Focus II 1.6 TDCi 109KM

15 Wrz 2011, 12:04

Przyszedł mi do głowy jeszcze Clio 1,5 diesel lub Lanos na gazie (choć nie jest taki mały) .... a może francuski 206 ?

Niskie wydatki na paliwo przepalane w korkach i klima to najważniejsze. :? Co myślicie ?
babarek
Obserwowany

Auto: Focus II 1.6 TDCi 109KM

15 Wrz 2011, 13:58

Moim zdaniem kupowanie diesla na miasto jest nieuzasadnione ekonomicznie. Szybko wykończysz turbinę (bo te bez turbiny to większe pojemnościowo silniki i skoczy Ci ubezpieczenie). A w mieście diesel wcale nie jest ekonomiczny, sam mam ten silnik w wersji 75KM i jeżdżąc tylko po mieście to i 8l spokojnie weźmie. Tylko, że ja nie jeżdżę samochodem po mieście (używam komunikacji miejskiej), więc poza miastem minimalne spalanie na tym silniku z włączoną klimą wyszło 4,4l/100km. Ale wybór należy do ciebie.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

03 Mar 2012, 18:11

Jak może być mały to polecam Nissana micrę. Auto niby małe ale bardzo pojemne i na pewno wygodniejsze od polo, corsy czy fiesty. Miałem ich już 7 i zawsze kiedy zmieniam auto (z dużego na drugie duże najczęściej Volvo) to jako przejściówkę kupuję micrę. Jeszcze żadna mi się nie zepsuła a jeżdżę bardzo dużo (ok. 50tyś. km/rok), a zanim znajdę odpowiedni egzemplarz Volvo to i czasami schodzi kilka miesięcy. Micrą nie raz robiłem trasy ok. 1000km i zawsze dojeżdża do celu. Za to cenię te autka, że wychodząc rano na parking nie muszę się martwić czy autko odpali albo czy się po drodze nie zepsuję. Silnik na łańcuszku rozrządu i zawsze suchy bez wycieków (jeszcze nie widziałem micry z wyciekami). :) Do tego naprawdę imponująca pojemność (przewiozłem nim na mazury drzwi antywłamaniowe 90-tki, okno PCV 110cm x 130cm i furę gratów, sprzętu, a jechaliśmy we dwóch) :D oczywiście klapa się nie zamknęła ale niewiele wystawało. :D Wersję z klimą i elektryką znajdziesz bez większego problemu. Jedyną bolączką tych autek jest słaba blacha na progach i tylnych błotnikach.
Polecam z pełną odpowiedzialnością :D

Drugim autkiem jakie mogę polecić to Clio z 2010r. 1,5DCI ale to już dużo większa cena bo ok. 30tyś. Jednak można skorzystać z kredytu samochodowego i kupić prawie nowe auto. :)
Ostatnio edytowany przez kaczorek1 03 Mar 2012, 18:30, edytowano w sumie 2 razy
kaczorek1
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 12 1977

03 Mar 2012, 18:18

VW LUPO wersja 3L, wąskie koła, aluminiowe elementy karoserii drzwi itp nawet kiera z magnezu, to go odróżnia od zwykłego lupo.

Mały i mało pali.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

03 Mar 2012, 18:26

Może być diesel. Na mieście pali tyle co benzyna to fakt, ale w trasie lub jadąc miastem wieczorem to już będzie różnica 2l/100km. Nie wiem dlaczego ludzie słysząc miasto i małe odcinki radzą koniecznie benzynę. Zawsze diesel czy lpg będzie oszczędniejszy i nie ma co dyskutować, bo nie ma osoby dla której 100% trasy to miasto i korki.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

03 Mar 2012, 19:26

Diesel 2,0 zawsze spali mniej niż benzyna 2,0 (sprawność) i dokładnie tak samo jest z każda pojemnością. Odnośnie LUPO, pojemnośc 1,2TDI jakiś problem z opłatami?? z cenami opon?? "kapeć" zawsze bedzie tańszy w tym małym "żuczku" niż np w vectra B
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

03 Mar 2012, 23:00

Lupo będzie troszkę małe. Myślę, że ibiza 2fl będzie idealnym rozwiązaniem:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Mało pali i jest wygodna ;)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

03 Mar 2012, 23:08

Też jestem za Ibiza a od siebie dodam Punto II JTD.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2012, 17:56

miałem w rodzinie ibize III 1.4 tdi 75km i paliła około 4.5L/100 po mieście, na prawdę oszczędne auto, tylko moje się psuło no i ta kultura pracy 3 cylindrów... traktorek :D W każdym razie polecam, bo na prawdę mało pali.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998