Małe ogniska rdzy, jak zabezpieczyć?

08 Maj 2018, 17:26

Hej,
posiadam Forda Transita i mam na karoserii zaczątki rdzy, takie ogniska 2-5mm lub gdzieś czasem na krawędziach itd, nic wielkiego ale chciałbym jakoś to zabezpieczyć. Mam też parę odprysków lakieru i to też pasowałoby jakoś zabezpieczyć. Co polecacie? Papier, odrdzewiacz i lakier na to?

Druga sprawa to np łączenia siedzeń na dole, też tam na śrubach trochę rdza bierze i pod plastikiem też, czy to zeszlifować i jakoś zakonserwować? Tam już kolor to bez znaczenia raczej.

Znalazłem coś takiego np - [link do oferty na Allegro wygasł]
co by było niezłe bo nie trzeba usuwać całości rdzy wtedy, tylko trochę mała flaszka tego jest. Polecacie jakieś środki inne? Jak się za to zabrać?

Może jest jakiś dobry poradnik to tego wszystkiego i jakie środki są najlepsze?

Dodatkowe pytanie, co położyć na pakę bo oryginalna guma już jest w strzępach i drewienko pod tym już też w nie najlepszym stanie dodatkowo że ktoś umył mi to karczerem i jest zawilgocone. Wysuszyć porządnie i położyć jakieś gumoleum? :D
terragady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2003
Auto: brak

09 Maj 2018, 16:28

terragady napisał(a):Dodatkowe pytanie, co położyć na pakę bo oryginalna guma już jest w strzępach i drewienko pod tym już też w nie najlepszym stanie dodatkowo że ktoś umył mi to karczerem i jest zawilgocone. Wysuszyć porządnie i położyć jakieś gumoleum?
Ja bym chyba wysuszył porządnie albo wymienił to drewno i na to położył gumę dociętą na wymiar. Nie wiem co wozisz ale materiał na podłogę pewnie można by dopasować tak żeby był wygodny w użytkowaniu, dzisiaj mamy trochę możliwości :)

Jeżeli chodzi o zaprawki to chyba zostawię temat dla @Kao zajmuje się malowaniem samochodów więc będzie wiedział najlepiej jak to ogarnąć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2018, 16:31

W sumie to nie pomyślałem żeby całą podłogę zerwać drewnianą. Guma jest do niej jakoś przyklejona chyba więc nawet nie zaglądałem ale to chyba dobry pomysł. A co jest pod drewnem wiesz? Od razu rama/podwozie?
Jak takiej gumy szukać? Ogólnie wpadłem na pomysł bo sąsiedzi wymieniają podłogę - drewniane panele i wygladają całkiem nieżle, myślałem żeby dać to na pakę, oczywiście ładnie dociąć. Są lakierowane i nie musiałbym się martwić o porysowania czy coś bo to i tak z odzysku i można wywalić w każdej chwili.
terragady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2003
Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Verva Street Racing 2016
    W miniony weekend odbyło się jedno z największych wydarzeń motoryzacyjnych w Polsce. Festiwal Verva Street Racing 2016 zgromadził tysiące miłośników motoryzacji, dla których organizator przygotował wiele atrakcji. ...