Małe problemy ze skoda prosze o pomoc

12 Lut 2016, 11:33

witam kupiłem wczoraj Skode Octavie z 2001 1.6 ale do rzeczy nie podoba mi sie w niej dwie rzeczy otóż posiada ona korbotronik ( niezawodny system otwierania szyb czyli korbe) i tu jest pytanie czy da sie to tanim kosztem przerobic na elektryczne
a drugim problemem jest to zę bagażnik sie nie chce otworzyć tym klawiszem pod klapą tylko trzeba kluczykiem, jak to naprawić a tak po za tym jestem zadowolony :D
adamo1381
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6 102 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Lut 2016, 22:10

up. podbijam
adamo1381
Nowicjusz

15 Lut 2016, 20:12

Co do szyb elektrycznych - nie wiem, co znaczy tanim kosztem dla ciebie. Szyby elektryczne w Octawii są sterowane z modułu komfortu. Masz taki? Z tego modułu jest też sterowany centralny zamek. Nie wiem, czy we wszystkich Octawiach były montowane moduły komfortu, czy tylko w tych, gdzie jest c.z., elektryczne szyby, automatyczne domykanie szyb itd. Ale wiem, że w Octawiach były takie rzeczy montowane, w zależności od wersji wyposażenia. Tak więc musiałbyć poszukać na allegro czy olx cześci albo na szrotach. Potem musisz pogadać z elektrykiem, ile wziąłby ci za montaż tych szyb.
co do zamka bagażnika, to trzeba sprawdzić sam mechanizm tego przycisku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2016, 22:28

wersja wyposażenia to Classic centralny zamek ona posiada :D
adamo1381
Nowicjusz

15 Lut 2016, 22:56

Mimo wszystkiego jest trochę rzeżby. Skoda słynie z tego że cokolwiek chciałbyś zmienić/dołożyć to brak kabelków , złączek. Co z tego że zakupisz mechanizmy kompletne jak braknie Ci wiązek w wozie. To co chcesz to wiąże się z generalną przebudową układu elektrycznego. Pogadaj ty lepiej z jakim kumatym elektrykiem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

16 Lut 2016, 11:32

Ale może nie jest aż tak źle. Zależy, co tam jest wsadzone i jaki jest tam moduł komfortu. Może wystarczy tylko go wymienić, pociągnąć przewody, założyć przełączniki + oczywiście mechanizmy i już. Tyle tylko, że to troszkę roboty z tym jest. Musisz popytać elektryka ile ci policzy za robotę.
Inna sprawa, to pytanie czy masz klimę? Jak masz, to elektryczne szyby są zbędne. Jak nie masz, to czasem się przydają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

16 Lut 2016, 14:43

właśnie w tym problem ze nie mam klimy :D a szyby w korbcy to myslałem alby chociaż miałbym namiastke "luksusu" :D
adamo1381
Nowicjusz

16 Lut 2016, 15:02

adamo1381 napisał(a):czy da sie to tanim kosztem przerobic na elektryczne

Ostatecznie możesz tu zobaczyć [link do oferty na Allegro wygasł] To chyba jest jakaś uniwersalna dokładka robiąca za korboelektryke.
Mnie nie pytaj co to , jak to. Pytaj sprzedawcy.
bonifacy
Stały forumowicz

16 Lut 2016, 20:54

tanim kosztem chodziło mi na używanych oryginalnych czesciach :D (taki juz urok aut polskiego pochodzenia braki w wypposarzeniu :D )
adamo1381
Nowicjusz

16 Lut 2016, 21:19

adamo1381 napisał(a):tanim kosztem chodziło mi na używanych oryginalnych czesciach :D
Nie rozumiem Twojego spojrzenia na temat :D . Ja Ci nie dam za parę groszy gratów do przekładki bo nie mam. Trzeba gdzieś kupić . Kupić za tyle ile sobie zawołają. Sam sobie nie wystrugasz a i komputer z odpowiednim oprogramowaniem będzie prawdopodobnie potrzebny . Co kupić dokładnie nie wiem . Nie mój klimat :D . Mógłbym popatrzeć na schematy , poszperać na necie ale po co ? Zrób to Ty :D lub pytaj na forach octavii . :D :D :D :D
bonifacy
Stały forumowicz

16 Lut 2016, 21:52

jak nie czaisz elektryki sam, to raczej nie opłaca się robić, Fachowiec na pewno spędzi nad tym dniówkę o ile są przewody już rozprowadzone, jak nie ma okablowania, to jeszcze dochodzi rozbieranie całego plastiku dookoła i przeciąganie przewodów, więc przynajmniej ze dwie dniówki zejdą, Dolicz materiał.

Najtaniej i najszybciej jest sprzedać tą oktawię i kupić taką jak się chce. Pełno tego jest.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

17 Lut 2016, 10:44

z elektryka nie było by problemu bo mam znajomego mechanika ktory by to tanio zrobił a ze sprzedaż nie wchodzi w gre bo to pewny samochod kupiony po rodzinie i wiem co go boli a co nie myslałem ze ktos z forum to przerabiał ale dziekuje za pomoc :D
adamo1381
Nowicjusz