Porysowana szyba wewnątrz

12 Gru 2015, 19:22

Witam. Zauwazyłem pod słońce rysy wewnątrz na szybie od strony kierowcy. Głebokie nie są ale z góry na dól co mnie irytuje. Da się je jakoś usunąć bez uszkadzania szyby? są jakies pasty czy inne cuda?
DJVahn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Gru 2015, 10:57

Z tego co piszesz to problem musi być naprawdę irytujący skoro rysy są od górnej do dolnej części szyby. Jeśli przeszkadza w jeździe to to konieczna będzie naprawa albo wymiana.
Kgut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Citroen Xsara

14 Gru 2015, 15:00

Jeżeli rysa nie jest duża możesz próbować np. środkiem Turtlewax Glass Vue. Jest to mleczko do polerowania szyb
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

14 Gru 2015, 20:58

Oo dzięki. Ale od środka również można go uzywać? Nie zrobi mi jakichs uszkodzen tzn. niby rysa zniknie ale będą przełamywania swiatła czy inne cyrki?

Rysy nie sa głębokie. Raczej cieniutkie i powierzchowne, lecz jest ich duza ilosc co rzuca sie w oko w nocy czy w słoneczne dni.
DJVahn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe

16 Gru 2015, 16:31

możesz faktycznie poszukać jakiegoś preparatu a jak to nic nie da, to już tylko naprawa szyb samochodowych :)
paka99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 08 2011
Auto: Peugeot 206

21 Gru 2015, 22:22

Ja jednak na własną rękę nie chciałbym się bawić w niby naprawy. Może na krótką metę to pomoże. Ale jak uszkodzenie będzie coraz większe to i tak będzie trzeba pojechać do jakiegoś serwisu, żeby naprawili uszkodzenie. Chociaż z drugiej strony ja też czasami lubię pogrzebać się przy różnych rzeczach :D
Kgut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Citroen Xsara
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cadillac Eldorado Convertible
    Eldorado w niczym nie przypomina typowych, sportowych kabrioletów rodem z Europy. Trudno nazwać go smukłym, a na dodatek jest ogromny – w zależności od generacji jego długość przekraczała nawet 5,7 m! Równie ...

23 Gru 2015, 11:47

Możesz spokojnie uzywać wewnątrz
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

14 Lut 2016, 09:55

Witam. Mam podobny problem. Poprzedni wlasciciel porysowal szybe od wewnatrz. Rysy sa widoczne i irytujace przy jezdzie pod slonce. Czy udalo Ci sie je w jakis sposob usunac??
grzes3225
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

14 Lut 2016, 14:27

Jeżeli rysy czuć po przejechaniu po nich paznokciem, to szanse są niewielkie - ja wielokrotnie odnawiałem szyby od zewnątrz, gdzie rysy wcale nie były znaczne, robiłem to używając maszyny polerskiej z twardym dyskiem filcowym oraz tlenku ceru, który jest znacznie ostrzejszy od wspomnianego wcześniej mleczka. Efekt był połowiczny, trwało to od cholery czasu, a przy tym trzeba było bardzo uważać, żeby tlenek ceru nie miał styczności z plastikiem podszybia lub uszczelką szyby (potwornie brudzi i ciężko go usunąć). Biorąc to wszystko pod uwagę możesz jedynie dbać o czystość szyby, bo w rysach nie gromadził się brud, wiele więcej moim zdaniem nie zrobisz ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

24 Lut 2016, 13:24

Jeśli o uszkodzenie można zahaczyć paznokciem, to samodzielnie nie warto tego naprawiać, bo to gra nie warta świeczki. Lepiej poszukać serwisu szyb, zanim uszkodzenie się powiększy. Załatwią sprawę szybko i bez problemów. Według mnie lepiej wydać na to, niż próbować oszczędzić kupując mleczka albo męczyć się z rysami, które przeszkadzają w codziennej jeździe.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014