Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców

25 Kwi 2019, 09:48

Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł.

Dlaczego tak się dzieje i po co te małe tablice rejestracyjne?
Tablice te są krótsze od normalnych i posiadają mniej znaków, wszystko po to aby założyć ją bez problemu do samochodów które mają mniejsze miejsce na taką tablicę (najczęściej samochody sprowadzane z USA czy Japonii). jeżeli samochód posiada normalne miejsce i wejdzie tam standardowa tablica rejestracyjna to taką powinien założyć ponieważ założenie w tym miejscu mniejszej jest wykroczeniem za które Policja karze mandatem i zabiera dowód do czasu wymiany tablic na normalne.
Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców Zdjęcie złożone z kilku wybranych z forumowej galerii

Posiadanie małych tablic rejestracyjnych jest legalne tylko w samochodach w których nie można założyć i nie ma miejsca na normalną tablicę rejestracyjną.

W sumie ostatnio widziałem dwa samochody z takimi tablicami z czego w jednym z nich spokojnie z tyłu i z przodu zmieściłaby się normalna tablica. Ciekawe czy to chęć wyróżnienia się z tłumu czy jakieś inne przesłanki są powodem wyboru takiej tablicy? Swoją drogą Wydział Komunikacji nie sprawdza tego czy faktycznie nie mamy miejsca na dużą tablicę wystarczy jedynie złożenie odpowiedniego oświadczenia. Tu jest jednak ciekawostka bo za złożenie go niezgodnego ze stanem faktycznym może grozić kara pozbawienia wolności :) więc nie rozumiem po co kombinować?

Małe tablice rejestracyjne mają miejsce na cztery znaki i takie wymiary aby zmieściły się w miejsce tablic z rynku amerykańskiego (315 x 114 mm) i japońskiego (330 mm x 165 mm).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Maj 2019, 15:00

Bardzo ciekawe spostrzeżenie. przy tablicach rejestracyjnych duże znaczenie mają też ramki dlatego warto się zaopatrzyć u dobrego producenta.
emilt
Obserwowany

04 Lip 2019, 14:49

Unital to dobry producent. sam zamawiam ich produkty do mojego warsztatu.
alojzyl
Obserwowany

30 Lip 2019, 16:04

Ja osobiście nie widzę problemu w małych tablicach. Jednym się podobają, innym nie.
EkspSam
Obserwowany

Miejscowość: Białystok
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 2.0 benzyna 128 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Lip 2019, 13:57

Czasami umieszczone są w takich miejscach, że ledwo je widać.
Dzony8
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...