Mało awaryjny kompakt

07 Gru 2017, 23:01

Witam,
Potrzebuję samochodu do dojazdu do pracy ok. 18 km oraz 4-5 razy do roku na dłuższe odległości (powroty z Niemiec do Polski oraz wakacje). Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie benzyna. Budżet do około 8 tys. euro (auto chcę kupić i zarejestrować w Niemczech).
Wyposażenie jest dla mnie kwestią drugoplanową, klima, tempomat i elektryczne szyby w zupełności wystarczą. Ważne, żeby samochód nie robił problemów na dłuższych dystansach szczególnie tych z Niemiec do Polski. Innymi słowy, nie chciałbym żadnych spontanicznych awarii, które pojawiają się nagle i uniemożliwiają dalszą jazdę.
Do tej pory zrobiłem listę wszystkich modeli, które uważam za godne uwagi, z dobrym zapleczem części. Potrzebuję wybrać jeden ewentualnie dwa samochody z tej listy. Naturalnie jeśli macie jakieś lepsze typy to piszcie proszę.
1) Hyundai i30
[link do mobile.de wygasł]
2) VW Golf
3) VW New Beetle
4) Fiat Bravo
5) Audi A3
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/audi-a3-1-6-sportback-attraction/769168568-216-2461

Spośród tej listy skłaniam się ku Fiatowi Bravo oraz VW New Beetle. O Fiacie naczytałem się, że ma słabą skrzynię M32 i to główna wada, Jeśli chodzi o New Beetle to bazuje na Golfie, jest od niego sporo tańszy a na dodatek ma super silnik 1,6 102km. Problemem jest to, że jest niepraktyczny. Audi A3 ma również ten sam silnik i trzyma cenę, natomiast jest o wiele starszy i ma już sporo przebiegu nabite. Jeśli chodzi o Golfa to wszystko super ale silnik 80 km trochę mnie przeraża a inne egzemplarze z tych lat niestety już TSI, Hyundai i30 jest dla mnie bardzo niejaki i nie za bardzo wiem co o nim myśleć.
Posiadam jeszcze opcję wyboru małego auta miejskiego. Przy czym nie wiem czym tutaj mam w zasadzie dwóch faworytów. Polo oraz Ibizę.
1) VW Polo
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/vw-polo-1-4-58000km/769496584-216-2456
2) Seat Ibiza
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/seat-ibiza-1-4-16v/760418378-216-2433

Proszę o pomoc. Motoryzacja to nie jest moja mocna strona. Nie wiem czy dobrze zrobiłem dyskwalifikując od razu diesle, natomiast te 18 km do pracy to trochę mało, a dłuższe podróże nie będą należały do bardzo częstych więc nie wiem czy to dobre warunki dla diesla.
bigredpl1
Obserwowany

Auto: Skoda Felicja

08 Gru 2017, 20:50

1. Diesla imo odpuść, nigdy nie wiesz co kupisz
2. 80km autem jechać kilkaset km w jedną stronę? Zmęczysz się Ty, auto a przy okazji spali tyle co mocniejszy silnik
3.
bigredpl1 napisał(a):O Fiacie naczytałem się, że ma słabą skrzynię M32 i to główna wada

Mając 8k ojro stać Cie na wersję z nowszą skrzynią (chociaż tej starej bym nie demonizował). Bodajże od 2010 były montowane ale to musiałbyś na jakimś forum fiata doczytać

4.
bigredpl1 napisał(a): Jeśli chodzi o New Beetle to bazuje na Golfie, jest od niego sporo tańszy

Golfa IV, czyli bulisz grubą kasę za technologię z połowy lat 90-tych

5.
bigredpl1 napisał(a):super silnik 1,6 102km

Archaiczny, ze słabym dołem i nie najlepszym stosunkiem osiągów do spalania.

6.
A3 z tym samym silnikiem, dla mnie odpada

Bravo ok, hjundaj ok, ale poszukałbym 1.6.
Bliźniaczym autem do i30 jest ceed więc też możesz zerknąć (btw to popatrz też na lancię deltę - technicznie bravo z inaczej wygiętą blachą)
Ciekawą opcją będą też s40, focus 2fl, focus 3, megane 3, civic ufo.
IMO faworytem byłaby astra j, w górnej granicy budżetu kupisz 1.4T. Kawałek porządnego auta bez większych problemów.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2017, 11:54

Hyundai i30 z 1,6 ciężko znaleźć w mojej okolicy, pozostaje 1,4. Chodzi tylko o moc czy ten 1,6 jest również trwalszy?
Jeśli chodzi o Focusa II to znalazłem z silnikami 1,6 16 V 101 km. Czytałem sporo no i w zasadzie auto zbiera pochlebne opinie, więc też rozważam zakup np.
Dochodzi jeszcze Toyota Auris, tylko nie wiem czy warto rozważać zakup bo autko mocno trzyma cenę.
Jeśli chodzi o Astrę, to czytałem, że auto też ma tą skrzynię m32 i to mnie trochę martwi. Poza tym za auto z przebiegiem ok. 90 tys trzeba wyłożyć ok. 8 tys. euro.
Z tego wszystkiego dalej obstawiałbym na Fiata Bravo, przy czym obawiam się o jego trwałość i elektronikę.
Na drugim miejscu Focus z i30.
Auris bym raczej odrzucił ze względu na cenę.
bigredpl1
Obserwowany

Auto: Skoda Felicja

09 Gru 2017, 12:37

bigredpl1 napisał(a):Jeśli chodzi o Astrę, to czytałem, że auto też ma tą skrzynię m32 i to mnie trochę martwi. Poza tym za auto z przebiegiem ok. 90 tys trzeba wyłożyć ok. 8 tys. euro.

Nie ma auta, które jest w milionie % dopracowane i po prostu się nie psuje.
Jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości do takich pierdółek to nie kupisz
nic.

Astra jest konstrukcyjnie najnowsza a więc i najdroższa.

1.4 i 1.6 w hjundaju to bliźniacze konstrukcje, chodziło mi o moc

Wykończenie wnętrza w aurisie jest strasznie słabe.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2017, 13:59

Popatrz na Mazdę 3 II - od 2009 roku, silnik 1.6 105 koni jeszcze daje radę.
Z tym, że Honda Civic 1.8 140 koni spala nawet mniej, skrzynia 6-biegowa, także nie wiem dlaczego tak celujesz w auta ok. 100-konne.
Mazda 6 2.0 ma bardzo dobry stosunek jakości / ceny, wyposażenie też bardzo dobre, coś takiego:
tylko trzeba podwozie i nadkola dokładnie obejrzeć.
Skrzynia 6-biegowa, spalanie nie jest takie złe, bym nawet rzekł, że tylko trochę wyższe niż w 3-ce 1.6 (tereny pozamiejskie).
tomekdk