Malowanie malucha

27 Lut 2009, 18:39

witam kupiłem malucha i nie jest w zapięknym stanie czy możecie mi napisać czym i jak samemu pomalować malucha od podstaw
michald-11
Nowicjusz

27 Lut 2009, 18:49

Nie ma problemu,to jest maluch a nie samochod ,ktorego nie wypada lakierować sprayem.Wiesz chyba jak przygotować budę do lakierowania,nie?Do lakierowania stosuj tzw.bazę,ten lakier świetnie się układa i nie robi zacieków,na wierzch lakier bezbarwny,jesli masz kompressor to jeszcze lepiej w sklepie z lakierami ci wytlumacza co i jak sie robi,nic trudnego,przydalaby ci sie szlifierka rotacyjna,nie natrudzisz sie wtedy zbytnio.Pytaj jesli bedziesz miał jakies watpliwosci przy przygotowywaniu budy do lakierowania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Lut 2009, 19:05

kompresor mam z zestawem a do szłifowania to może do wiertarki coś założyć bo chciałbym żebyście mi wytłumaczyli jak szpachlować malować i czym bo farby i szpachle to bym kupił na allego a oco ci chodziło z tą budą bo ja bym malował w garażu
michald-11
Nowicjusz

27 Lut 2009, 20:29

Poradzisz sobie bez niczego,poszukaj na tym forum w tym dziale jak sie naprawia i lakieruje drzwi przezarte na wylot,tam masz wszystko wytlumaczone w sklepie ci wszystko wytlumacza co z czym zmieszac ,musisz kupic podklad,szpachlę,lakier tak zwana bazę oraz lakier bezbarwny.Papier wodny tzw 300 do zcierania szpachli z grubsza i papier wodny 100 do wykanczania!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lut 2009, 22:04

prosze pomużcie nic z tego nie rozumiem powiedzcie co mam kupić do malowania ile mnie to wyjdzie szczegółowo i jak to trzeba robić może ktoś widział jakiś filmik prosze o szczegułowy opis
michald-11
Nowicjusz

28 Lut 2009, 11:54

Jak to nie rozumiesz?Jedziesz do sklepu z lakierami,wybierasz sobie lakier jaki ci pasuje,masz od najtańszych po najdrozsze w sklepie ci powiedza ile tego wszystkiego na malucha wejdzie.Kupujesz podkład,lakier ,teraz chyba juz wszystkie wodorozcieńczalne,lakier bezbarwny, ktorym pokrywasz bude polakierowaną .Bierzesz i dokladnie czyscisz papierem sciernym wodnym 300 stary lakier do podkładu,wszystkie ogniska korozji do gołej blachy,jesli gdzieś bedziesz miał wzery na wylot to niestety bez spawania się nie obejdzie,pamietaj o tym,że nie wolno nakladać szpachli na dziurę,bo po miesiącu i tak wylezie dziura z powrotem!Wyczyszczoną budę,pokrywasz podkladem,matujesz papierem sciernym wodnym 100 w miejscach gdzie masz jakiekolwiek dołeczki czy braki szpachlujesz.Potem polerujesz szpachlę do ideału zanurzajac papier w wodzie,przemywasz budę benzyna ekstrakcyjną i pokrywasz podkładem jeszcze raz,gdy wyschnie matujesz na sucho i pokrywasz dwukrotnie lakierem kolorowym,warstwa po warstwie ,czekając aż pierwsza wyschnie.Po wyschnieciu pokrywasz dwukrotnie bezbarwnym lakierem,tez czekając az pierwsza warstwa wyschnie.Jesli dalej nie rozumiesz to bez urazy nie zrobisz tego sam!

:?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...