Malowanie w rekordowym czasie

20 Lis 2012, 22:41

Drodzy, jest sprawa-pytanie :)

W życiu nie robiłem nic związanego z malowaniem auta, dlatego proszę o pomoc.
Usiłuję ustalić, jaki jest:
a) NAJSZYBSZY możliwy czas pomalowania samochodu, może być "do dupy" - chocby jedną warstwą która zejdzie cała za kilka dni. Interesuje mnie oszacowanie całkowitego czasu od rozpoczecia "pracy" do momentu w którym będzie się dało samochodu swobodnie dotykać. (zakładając najlepsze możliwe warunki, materiały, umiejętności)
b) najszybszy czas, ale zeby było "dobrze zrobione" :P

szczególnie zalezy mi na oszacowaniu czasu a)
Jakby co, mogę wyjasnić później czemu o to pytam ;) ale spoko, to nic nielegalnego i nie chce nikogo oszukać ;)

pozdrawiam
namen123
Obserwowany

Auto: Opel Astra

06 Sty 2013, 12:30

Ja malowałem maskę w Fiacie Cinquecento, mam dwie warstwy podkładu i jedna tylko lakieru i zajęło mi to godzinę. Malowałem sprejem. Temperatura wtedy na dworze była koło 25 stopni (w garażu też coś koło tego). Tak szczerze mówiąc to po 10 minutach już można było spokojnie lakier dotykać.
PiotrekLyp
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin
Prawo jazdy: 27 11 2009
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 900 SPI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

01 Lut 2013, 12:17

10 minut to jak dla mnie zdecydowanie za mało, obawiałbym się ze lakier przez ten czas nie zdąży wyschnąć. Wiele zależy także od samej pogody,w przypadku słonecznych i ciepłych dni faktycznie może być to szybciej,teraz zimą niestety jest to mało realne.
Bitmat
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2001
Auto: Opel Vevtra 1.8
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...