Maluch---Fiat126p

11 Lis 2010, 19:56

Witam. Mam malucha po gruntownej naprawie, rozebrałem go do ostatniej śruby i przerobiłem od podstaw, z grubsza; zgnity spód i karoseria w niektórych miejscach. Silnik wyciągłem, jednak nic przy nim nie robiłem. Założyłem nową podłogę, omalowałem, stuningowałem zderzaki i wiele innych rzeczy. Wsadziłem silnik i pojeździłem 2 dni, było wszystko ok, ale później silnik zaczął dziwnie pracować, jak traktor że tak to ujmę, wydaje dziwny odgłos i z wydechu wylatuje czarny dym. W jednej świecy jest duża iskra, a w drugiej mała, czasem w obydwóch duża. Cewka jest dobra, bo wymieniłem na inną, jak i również gaźnik i pompkę. Nie ma żadnych przebić i auto nie ma kopa, bo jest taki efekt, jakby chodził na jeden cylinder. Gdy włączę ssanie to auto gaśnie, bo zalewa szybko świecę. Kieruje się do Was z pytaniem, co może być nie tak, w czym doszukiwać przyczyny. Byłbym wdzięczny za pomoc, za jakiekolwiek wskazówki, bo jestem już bezradny.
Druga sprawa, z którą się do Was zwracam dotyczy skrzyni biegów. Była wyciągana podczas remontu, teraz gdy jest założona, wyskakuje 1 i 3 bieg. Gumy pod skrzynią nowe.
Czekam na Wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam
Arturos88
Nowicjusz

Miejscowość: Oświęcim

22 Lis 2010, 11:42

Arturos88 napisał(a):Cewka jest dobra, bo wymieniłem na inną, jak i również gaźnik i pompkę. Nie ma żadnych przebić i auto nie ma kopa, bo jest taki efekt, jakby chodził na jeden cylinder.

... ja bym jednak obadał i wymienił kable ...
Arturos88 napisał(a): z wydechu wylatuje czarny dym.

... spala olej :?: :?:
Arturos88 napisał(a):wyskakuje 1 i 3 bieg.

... wyreguluj lewarek - chyba jest tam możliwość przesuwania nim ...
...łącznik masz dobry :?: :?:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 5af56398a2
... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Lis 2010, 16:54

Ustaw na platynkach prawidłową przerwe i sprawdż kopułke ( szczególnie ten węglik na środku i styki ) , palec roździelacza może mieć luzy.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...