Maluch Pomoc nie ma mocy

21 Paź 2007, 16:10

siemka mam problem odnosnie mojego malucha.. Wymienilem tydzien temu swiece na Boscha.. i problem jest taki ze jak dodam gazu to mi auto tak dziwnie chodzi i wogule nie ma mocy. co to moga byc te kable co ida od swiec do pradnicy. poradzcie mi .
^^Marcin^^
Początkujący
Awatar użytkownika

• 21 Paź 2007, 17:50

:shock: :D Od świec do prądnicy nie idą żadne kable, chyba, że mówisz o aparacie zapłonowym? A przypadkiem nie założyłeś tych kabli, co na świece nakładasz odwrotnie? Na kopułce, z której wychodzą 3 kable: ze środka i 2 pozostałe, masz przy gniazdach tych pozostałych numerki 1 i 2; to jest oznaczenie cylindrów, przy czym pierwszy - 1 - jest od pokrywy silnika, a drugi - 2 - od wewnątrz komory silnika. Sprawdź, jak kable nałożyłeś na świece i napisz, co jest. :wink:
    fordon

21 Paź 2007, 18:15

no to pacz na ten link [link do oferty na Allegro wygasł]
    i tam bendzie silnik na ktoryms zdjeciu i zobacz sobie , ze sa swiece i od swiec ida kable do pradnicy..i mi chodzi o to ze moze z tymi kablami mam cos nie tam.
    ^^Marcin^^
    Początkujący
    Awatar użytkownika

21 Paź 2007, 19:46

Jak wyciągniesz ssanie to lepiej wchodzi na obroty? Jeśli tak to możesz mieć zatkaną dyszę głowną w gaźniku.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

21 Paź 2007, 22:45

:D :lol: Marcin: kable nie idą od prądnicy, tylko od modułu zapłonowego. Prądnica jest - jak sama nazwa wskazuje - urządzeniem, które podczas pracy silnika wytwarza prąd do obsługi całej elektryki autka z ładowaniem akumulatora włącznie. W Twoim przypadku masz alternator - taką lepszą wersję prądnicy. Przy takiej długości kabli mogłeś je po prostu zamienić...? :wink:
    fordon

22 Paź 2007, 14:28

no to czekam na dalesze propozycje?? wiec jak te kable o ktore mi chodzilo to mam je wymienic??
    ^^Marcin^^
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
      25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...
      Najbardziej niebezpieczne dni tygodnia to piątek i sobota
      Czy wraz z początkiem weekendu na drogach robi się spokojnie? Niestety, to właśnie wtedy jest najbardziej niebezpiecznie: w piątki ma miejsce najwięcej wypadków, a w soboty ginie w nich najwięcej osób. Od piątkowego ...

22 Paź 2007, 19:58

Marcin , piszesz że wymieniłeś świece . I teraz moje pytanie - czy przed wymianą tychże świec było w porządku ? Dlaczego je wymieniłeś ? Napisałeś również ,że dziwnie chodzi , to znaczy jak ?
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

22 Paź 2007, 20:02

:D Na początek zamień te kable między sobą i zobaczysz, czy jest jakaś zmiana lub jest dobrze...nowe, pewnie też przydałoby się założyć - sądząc po wyglądzie "dbanego" maluszka? Tak na marginesie: właściwymi i poprawnie działającymi świecami w maluchu są polskie Iskry o symbolu F95P - jeśli dobrze pamiętam... :wink:
    A powiedz mi jeszcze: te "nadlewane" opony - to one są na przodzie założone?
    fordon

22 Paź 2007, 23:37

Czy przed wymianą świec silnik chodził dobrze?Dlaczego wymieniłes te świece?Czy sprawdziłes jaki jest odstęp między elektrodami na tych świecach?Przewody widać sa silikonowe.Warto je wymyć benzyną ekstrakcyjną i sprawdzic czy nie mają uszkodzeń mechanicznych.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Paź 2007, 12:00

wymienilem swiece poniewaz mi nie palił na jedna ..A i jest taki problem ze wogule mi nie odpala tzn od wczoraj.. i prosze aby mi ktos doradził co zrobic.Kreci rozrusznik ale niechce zaskoczyć.
    ^^Marcin^^
    Początkujący
    Awatar użytkownika

23 Paź 2007, 12:29

Tak więc po kolei - najpierw sprawdz,czy jak kręci się rozrusznik,to czy jest podawane paliwo do gaźnika.Jak nie masz drugiej osoby(bo do tego trzeba dwojga :) ),to odkręć pokrywę gaźnika i wlej do niego benzyny,tak,żeby było pół komory paliwa.Pozakręcaj pokrywę i spróbuj uruchomić silnik.Jak zaskoczy to wiadomo,co jest przyczyną.Jak nie zaskoczy,to najpierw sprawdż,czy na tym niebieskim przewodzie,który jest podłączony do cewki zapłonowej,jest po przekręceniu stacyjki(nie uruchamiając silnika) napięcie równe napięciu akumulatora.Pisz o efektach i bedziemy iść dalej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Paź 2007, 14:14

Wiec tak pompka paliwowa jest dobra bo paliwo idzie..a z tym niebieskim kablem co pisales to niewiem co i jak trzeba... wiec prosze o dalsza pomoc..
    ^^Marcin^^
    Początkujący
    Awatar użytkownika

23 Paź 2007, 14:31

Sprawdż również czy jest iskra na obydwa cylindry . Czy jest dobrze ustawiony zapłon , oraz czy przerwa na platynkach jest właściwa .
    Z tym pomiarem napięcia na cewce to jest różnie . O ile dobrze pamiętam akurat w tych wersjach maluszka cewka była podłączona przez przewód oporowy co dawało około 9 V na jej zacisku . Zazwyczaj zostawał zastąpiany normalnym , ale taką ewentualność trzeba wziąść pod uwage.
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

23 Paź 2007, 14:39

a jak sprawdzic ta iskre na obydwa cylindry?? zaplon byl ustwiany jakis czas temu.. bo mi pasuje tak to autko zrobic zeby fuzylo i jechac z nim do mechanika.
    ^^Marcin^^
    Początkujący
    Awatar użytkownika

23 Paź 2007, 17:01

8) Do tej czynności musisz "zatrudnić" kolegę; wykręcasz obie świece; :wink: za gumę, która jest na kablu trzymasz dotykając korpusem świecy do np śruby od zawieszenia silnika, a kolega włącza rozrusznik - kilka obrotów i widzisz, czy iskra skacze; podobnie z drugą świecą. Jeśli masz, jak widać, dwie cewki - to równie dobrze jedna z nich jest padnięta...
    fordon