Polonez Caro 1.6 GLS 99rok problem z wycieraczkami

23 Paź 2007, 19:46

Witam

problem polega na tym, gdy przełączam na czasowke przełącznkiem to powinno co 20 sec standardowo wlaczac wycieraczki, ale u mnie brak reakcji. Dlasze poziomy działaja wole, szybkie. Kiedys wszystko dobrze dzialo ale pozniej cos zaczynalo szwankowac. Raz dzialao a niekiedy cisza. Sprawdzielem kable przewodzą. Moze to wina mikroprocesora czy innego elementu ? hmm?

Czy ktos był by wstanie mi pomóc.

Pozdrawiam
shangx
Nowicjusz

• 23 Paź 2007, 20:06

Za cała pracę wycieraczek(praca przerywana,wolna,spryskiwacz + 1 lub 3 machnięcia wycieraczek) odpowiada mokroprocesor.Jezeli sprawdziłeś przewdoy z przełącznika zespolonego do mikroprocsora to pozostaje tylko on.Piszez,że raz chodzą a raz nie.W tym układzie,zanim szarpniesz się na wymianę tego mikroprocesora,to posprawdzaj,czy przewody na kostce nie sa luźne lub czy nie ma w mikroprocesorze tzw. zimnych lutów.
    Jak okaże sie,że trzeba wymienić mikroprocesor,to zawsze można(jak się znasz na elektryce samochodowej) założyć układ pracy przerywanej z poprzednich modeli.Oczywiście jak uda ci się dostać ten nastawnik(ta czarna puszka z tym słoneczkiem do regulacji czasu - były 3 stopnie i 5 stopni czasowych).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Paź 2007, 21:28

Ja mam poldka z 96 i jest tam chyba to samo co u w twoim . Układ czasowy jest programowany i w zależności jak ustawisz nie zawsze będzie te 20 s. A programuje się tak - na właczonym zapłonie , ustaw dzwignie na prace czasową , podciągnij ją do siebie na chwilke ( właczy sie silnik spryskiwacza ) i powinny sie machnąć wycieraczki . Kolejne podciągnięcie ( za 3 , 4 lub np 10 s ), programuje czas. Jesli tak nie będzie , to postępuj tak jak kolega Motoalbercik napisał .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
      Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...