Maluch spalona instalacja

25 Sty 2007, 13:03

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć co mogło sie spalić w maluchu, w którym źle podłączyłem akumulator (minus do plusa - wczoraj, strasznie ciemno było).

Troche zaiskrzyło przy wpinaniu klemów, potem wsiałdłem do malucha, próbowałem zakręcić, ale kontrolki tylko przygasły. Wyszedłem z auta i zauważyłem, że z silnika wydobywa sie bardzo dużo dymu. Zgasiłem śniegiem ("sssssssss").

Pytania:

1. co moglo sie spalić....szacunkowo, czy tylko kable, czy cos jeszcze i czy trudno to wymienić...
2. dlaczego kontrolki sie zaświeciły skoro był wpięty minus do plusa?

z góry dziękuje za odpowiedź
User_0
Nowicjusz

• 25 Sty 2007, 19:25

Prawdopodobnie spaliłeś alternator . On wymaga odpowiedniego podłączenia akumulatora . Kontrolki świecą bo im kierunek prądu nie przeszkadza ( zwykłe żarówki ) . Co do instalacji , to trzeba obejrzeć .
    A tak na marginesie to jak mogłeś odwrotnie podłączyć aku , tam są różne średnice zacisków. :lol:
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2007, 16:39

to stary złom
    i zaciksi sa odziwo takie same

maluch kreci rozrusznikiem

spalił sie jeden kabel, który wiedzie od rozrusznika (albo okolic) to ....no własnie nei wiem co to, ale tu zaraz po lewej stronie silnika

czy to jest laternator?
    User_0
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Biały osad pod korkiem oleju
      Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju mam sporo białego osadu i na bagnecie nie widać poziomu oleju wogóle. Czytałem trochę na ten temat ale mi np. płynu chłodniczego nie ubywa, nie robię tylko krótkich odcinków ...