Odpala ale gaśnie

25 Sty 2007, 10:39

witam,
mam problem z odpaleniem opla kadetta 1.8 na pelnym wtrysku z gazem.
stal jakies 2 dni na lekkim przymrozku. Odpala na benzynie ale po wejsciu na 1000obr gaśnie. Gdy chce dodać gazu (nie chodzi o LPG tylko pedał) to gaśnie momentalnie. Benzyny mam ciut nad rezerwe.
Prosze o szybką odp bo pilnie potrzebuje auta:/
z góry wielkie dzięki
niemiec
Nowicjusz

• 25 Sty 2007, 11:21

Objawy wskazują na początek końca pompy paliwa...
    To dość powszechna przypadłość, kiedy się jeździ na LPG, a w baku jest mało paliwa...

Możesz też sprawdzić, czy filtr paliwa nie jest zasyfiony, albo jeśli była woda w paliwie (i w filtrze przy okazji) mogło ją przymrozić...

A na przyszłość - dobra rada dla wszystkich jeżdżących na LPG - pilnujcie stanu benzyny w baku. Raczej starajcie się utzrymywać stan nie mniejszy niż 1/3 baku lub więcej. Pompa w prawdzie droga nie jest, ale po co wymieniać...

Też nauczyłem się na błędzie (własnym), tylko, że u mnie, żeby wymienić pompę, trzeba było pół auta rozebrać, więc i koszty były wysokie (170 zł za pompe + 1300 zł robocizny) - nie warto było się szczępić na te 20 l benzyny. Taniej by mnie to wyszło...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

25 Sty 2007, 11:42

dzieki za pomoc ale wlasnie przed chwila sam rozwiazalem ten problem. Chodzilo o to, ze ta guma łaczaca filtr powietrza z silnikiem byla nieszczelna ;) juz wszystko jest ok
    niemiec
    Nowicjusz

25 Sty 2007, 11:50

Uff!
    Obyło się beznakłądowo... ;)

I całe szczęście. A o poziomie paliwa pisałem poważnie...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

25 Sty 2007, 15:13

wiem, ze o poziomie benzyny pisales na powaznie. zdaje sobie sprawe z tego, ze pompa powinna byc zanuzona. zazwyczaj mam benzyny ile trzeba, tylko ostatnio troche na niej jezdzilem i po prostu zeszlo do rezerwy. dzisiaj juz uzupelnilem braki;)
    niemiec
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne