Mały dostawczak pod LPG ~20tys

09 Maj 2020, 19:23

Witam serdecznie.

Niedawno założyłem działalność i auto osobowe niestety nie daje rady więc myślę nad zakupem nieduzego dostawczaka typu Doblo.

W 90% będzie użytkowane jak osobowe, praca, zakupy itp.
Pozostałe 10% to transport mebli, AGD, materiałów typu panele, drzwi, kafelki, narzędzi - zajmuje się aranżacją wnetrz - nie typowo remont - ale czasami dowożę ekipie materialy wykończeniowe i meble.

Na czym mi zależy to:
- Pb z możliwością założenia LPG ( ekonomia i mniej eksploatowane auta) - nie zależy mi na mocy, jeśli raz na tydzień będę musiał obładowanym autem pojechać 80km/h max to żaden problem
- wymiary paki - nie muszę zabrać masy rzeczy ale jak trzeba wcisnąć sofę to wys x szer drzwi ma znaczenie, z kolei 2.5m paczka z szafą z Ikei też musi wejsc choćby przywiązana sznurkami z otwartymi drzwiami :D
- oraz standardowo żeby nie pójść z torbami na naprawy :D

Wolałbym wersję osobowa i składane siedzenia ale chyba jestem zdany na kabina plus paka ze względów na odliczenie - choć w tym jestem zielony i musiałbym spytać księgowa.

Plusem byloby na pewno 3 miejsca z przodu lub coś takiego jak otwierana ścianka i składane przednie siedzenie jak w Dacii Dokker.

Nie ma dużo takich aut i pewnie mógłbym sam coś wybrać ale nigdy takiego auta nie miałem i pewnie nie myślę o rzeczach, które ktoś doświadczony w użytkowaniu aut dostawczych uzna za oczywiste dlatego będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i rady.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Skik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Civic VI
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2020, 12:58

Skik napisał(a):Wolałbym wersję osobowa i składane siedzenia ale chyba jestem zdany na kabina plus paka ze względów na odliczenie - choć w tym jestem zielony i musiałbym spytać księgowa.

Jeśli chcesz tym wozić coś o długości 2.5m to średnia opcja. Zresztą po złożeniu siedzeń nie otrzymasz takiej powierzchni jak przy van'ie i ta sofa niekoniecznie się zmieści a na pewno będzie ją o wiele gorzej wrzucić i wyjąć. Dodatkowo kwestia vat'u przy osobowym jest ciężka do ogarnięcia

IMO zweryfikuj swoje wymagania - czyt. nie ma sensu kupno "dostawczaka" kiedy przez ogromną większość czasu będzie służył jako osobówka a większość towaru "z tych 105" zmieści się do zwykłego kombi, którym będziesz jechał jak człowiek. System usług przewozowych jest dość mocno rozbudowany i wydaje mi się, że zapłacenie raz na jakiś czas 50 zł za przewóz kanapy jest prostsze, szybsze i sprawia mniej problemów.

Tanim w użytkowaniu a pojemnym kombi w tej kasie będzie np. octavia 2 1.6/102

Trochę drożej w utrzymaniu wyszłoby volvo v70 - w nim masz fajny patent, że składa się również przednie siedzenie, masz wtedy cirka 3m wewnątrz auta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Maj 2020, 13:08

Invi, przy takiej robocie lepiej nie liczyć na transport najemny.
Własny środek transportu daje większą swobodę i to nie jest kwestia 50 zł, tylko wygody właśnie.
Myślę, że Doblo to dobry wybór. To chyba największy i najprzestronniejszy kombi-van, a benzyniaki dobre do gazu. Choć i diesle dosyć dobre. Ewentualnie Opel Combo-to bliźniak Doblo.
Oczywiście powinieneś szukać Longa.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

10 Maj 2020, 15:01

yeti65 napisał(a):Invi, przy takiej robocie lepiej nie liczyć na transport najemny.
Własny środek transportu daje większą swobodę i to nie jest kwestia 50 zł, tylko wygody właśnie.

Zdaję sobie sprawę, że jest to wygodniejsze ale tutaj mamy do czynienia z przypadkiem typu kupić duże kombi z dieslem do miasta bo raz w roku wyjeżdżam na wakacje i wtedy będzie wygodniejszy.

Gość z góry pisze, że "dostawczak" jest mu potrzebny na 10% przebiegu. Ile z tych 10% stanowi wożenie czegoś co nie zmieści się w zwykłym kombiaku a w małym dostawczaku już tak? Trzeba brać też pod uwagę, że np. lodówki w prawidłowy sposób do doblo czy berlingo nie wrzucisz.
Invi
Forumowicz VIP

10 Maj 2020, 16:32

Dzięki za opinie ale 10% znaczy, że są to konkretne gabaryty typu większe meble czy drzwi, ale na co dzień wożę sporo rzeczy, nawet teraz pod mieszkaniem stoi auto z pełnym bagażnikiem, półkami, skrzynkami na narzędzia, kablami, odkurzaczem na złożonych siedzeniach dlatego szukam niedużego dostawczaka, a nie typu ducato

Oczywiście większość z tych rzeczy zmieści się do kombi ale co to za wygoda uzytkowania, wciąganie rzeczy z bagażnika przez drzwi, rozkładanie kafelek po wszystkich siedzeniach żeby nie wrzucić 400kg do bagażnika plus ograniczenia wymiarowe otworu załadowczego. Tym bardziej, że to nie jedyne moje auto, też mam wspomniana Octavię i jest to kupa męki na codzien.

Co do wersji osobowej to oczywiście rację przyznaje i lepszy będzie cargo van, w więcej niż 2 osoby jeżdżę może raz na pół roku ;)

Wracając do wyboru myślałem właśnie nad Doblo z uwagi na duze drzwi i wersję long, Caddy maxi i Dokker - dużo krótsze ale widziałem wersję ze składana siatka przedziału i siedzeniem pasażera składanym pod deskę - nie wiem czy inne modele też występują w podobnej opcji
Skik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Civic VI
Silnik: 1,4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2020, 17:00

Dorzuć sobie do zestawienia opla combo long, technicznie to to samo co doblo.
BTW to są auta używane do pracy więc oglądaj wszystko co masz w miarę niedaleko i szukaj jak najlepszego stanu
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

10 Maj 2020, 18:53

I po co Ci ten gaz? Bierz 1.3 diesla od Fiata czy Opla, masz bezproblemowy silnik niskie spalanie co przekłada się na ekonomię, dodatkowo OC na LPG jest juz droższe i nie wozisz butli na pace.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2020, 19:32

yeti65 napisał(a):Ewentualnie Opel Combo-to bliźniak Doblo.
Invi napisał(a):Dorzuć sobie do zestawienia opla combo long, technicznie to to samo co doblo.
niby tak, ale nie, bo wspólny jest jeden silnik. Dopiero Dolbo II gen = Combo.

Żeby się nie ograniczać, można szukać trojaczki Scudo/Jumpy i ten trzeci od Peugeota, którego nazwy zapomniałem. Albo klasycznie - nie ma kariery bez TeCztery :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2020, 20:28

mike napisał(a):Dopiero Dolbo II gen = Combo.

Chcąc wydać 20k raczej nie będzie jedynki szukał
Invi
Forumowicz VIP

10 Maj 2020, 20:36

Masz rację. Ale Yeti dał linka do starego, więc trzeba to było wyjaśnić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013