Maly dylemat.VW Golf 5 vs Audi A3 8p vs Audi A4 b6

21 Paź 2013, 22:16

Przeczytalem juz mnostwo stron odnosnie tych trzech samochodach.W prawdze w najblizszym czasie nie zamierzam kupowac samochodu. Ale chcialbym was prosic o opinie.Pod uwage biore golfa v (nie wiem jaki silnik..1.6 w gazie bylo by fajnie ale z tego co czytalem to jest strasznie wolny a 1.9 wiadomo..diesel na dluzsze trasy niby a ja bede robil max 10-15tys km rocznie) audi a3 8p(wszystko w sumie to samo co w golfie jest ale jakos bardziej dynamiczne mi sie wydaje) no i audi a4 b6 sedan (silnik 2.0 +gaz).Interesuje mnie utrzymanie tych samochodow,ktore wychodzi najbardziej atrakcyjnie?Ktore z tych ejst najmniej awaryjnym autem?
Autem glownie bede jezdzil po miasteczku czasem jakies wyjazdy dluzsze.
Dziekuje wszystkim z gory za odpowiedz :)
Terimon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 1995
Auto: Nie mam

22 Paź 2013, 09:40

W sumie największy problem znaleźć zadbany egzemplarz, bo 95% to niewarte uwagi parchy więc wybór pomiędzy nimi uzależnij od tego którego egzemplarz znajdziesz warty uwagi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2013, 10:26

No to najlepiej chyba benzyna w AUDI 8P fajna konstrukcja to 1.6 ta starsza,mało awaryjna,wiele części jest dostępnych i w ogóle.
2.0 FSI / TFSI z tymi silnikami różnie bywa,borykają się z probleme osiadającego nagazru na zaworach ssących,i w niektórych egzemplarzach pojawia się spore zużycie oleju silnikowego.
Jest to nowoczesna konstrukcja naszpikowana różnymi ukladami typu zmienne fazy rozrządu,aluminiowe tłoki,kadłub i głowica (w razie awarii może być różnie),zastosowanie kolektora dolotowego z klapami sterującymi przepływem powietrza,troche tego jest ale jak jest jakiś godny egzemplarz w audi a3 8P w benzynie 2.0 tfsi / fsi to warto się nim zaintereoswać,szczególnie odradzają ludzie jednostkę 1.4 ;/ sprawia bardzo wiele problemów tak jak i również 2.0 TDI PD (pompowtryskiwacze),warto zainteresować się 1.9 TDI ale do diesli osobiście nastawiony jestem sceptycznie chyba że jest to egzemplarz z małym przebiegiem warty zainteresowania,aczykolwiek osobiście wybierałbym w jakieś benzynie.
Silnik 1.6 może nie napawa dynamiką ale jest osczędny i tani w naprawach.
Pozdrawiam.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

22 Paź 2013, 13:26

no wiem wlasnie ze roznie to bywa ze stanem tych samochodow.Dobrym wyborem wydaja sie te audi a3 8p i golf v w silniku 1.6 zwyklym.Fajnie ze sa malo awaryjne i lpg mozna wsadzic.A mozna zrobic tak ze do tych samochodow dodac kilka km.Jakis uklad wydechowy?Powinno to dac 5-10km.Jakos jeszcze mozna dodac kilka km? Bo gdyby te auto mialo troche wiecej koni to bylo by super..ale tak to albo 1.6 albo 1.6 FSI gdzie masz juz 115km i ponoc sa bardziej zrywniejsze od tych zwyklych.
Terimon
Nowicjusz

22 Paź 2013, 20:28

W sumie dobrym wyjsciem tez moglby byc GOLF IV z jakim silnikiem 1.8 125+ koni do 140+lpg wsadzic
Terimon
Nowicjusz

22 Paź 2013, 20:55

Prosze o zamkniecie tematu.Dziekuje wszystkim za pomoc.
Terimon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

23 Paź 2013, 15:46

no 1.6 to starsza konstrukcja,może nie wysoce zaawansowana technicznie w porównaniu do innych z palety silników ale za to nadrabia tym,że nie sprawia dużo kłopotów.
Pozdrawiam.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994