Maly poslizg autem i pytanie czy cos sie moglo stac

22 Cze 2009, 18:19

Witam, dzisiaj niestety padal deszcz i wpadlem autem w poslizg, predkosc okolo 50km/h, zarylem w pobliskim bagnie letko na gorce, w nic na szczescie nie udezylem i jedynie to ze z opony wyszlo powietrze bo cale bagno i kamyki wryly sie pomiedzy rant a opone. Mam natomiast pytanie, w trakcie poslizgu probowalem z niego wymanewrowac i zaciagnalem reczny, auto zrobilo spory poslizg bokiem, ale naszczescie zatrzymalo sie w pore tyle ze w dziurze w bagnie. Pytanie czy cos moglo sie uszkodzic w ukladzie kierowniczym, i czy od takiego czegos mogly sie pojawic luzy?? Ciezko mi to wyczuc bo caly zestresowany bylem to w drodze powrotnej nie moglem zwrocic na to uwagi, pytam bo teraz to nie wiem czy cos z autem jest nie tak czy moja adrenalina mi tak skacze, osobiscie nie widze luzow ale albo mi sie poprostu wydawalo albo wczesniej kierownica chodzila ciezej.

Acha no i pytanie bo po prawej stronie od wstrzasu na dziurze letko opadl mi zderzak, roznica jest minimalna pomiedzy prawa a lewa strona, ale po prostu po prawej stronie nie przylega tak dobrze do gory, jak to poprawic??
szybki708
Początkujący

• 22 Cze 2009, 20:41

Jeśli nie uderzyłeś o żaden krawężnik to powinno być wszystko ok. Mój kumpel miał podobną sytuację z tym że zahaczył o krawężnik kołem to mu skrzywiło drążek kierowniczy.
    Co do zderzaka to może zeskoczył z plastikowego naczepu albo poprostu pęk naczep...
    Spróbuj delikatnie założyć zderzak na naczep i docisnąć go.

A z tym ręcznym to gratuluję! :o
    ...:::OnLy GoD caN juDgE Me:::...
    kw4s
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

22 Cze 2009, 21:02

Proponuje udać się na stację diagnostyczna i sprawdzić tam zawieszenie wszystkie luzy itd. na pewno zostaną wykryte a koszt ok 20zł ja tyle płaciłem kilka dni temu.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

22 Cze 2009, 21:06

niestety jak by nie bylo tego recznego to moglo by sie skonczyc u kogos na plocie, naped na tyl mialem w tym aucie niestety, dobrze ze predkosc byla niska bo szykowalem sie do zakretu, to wsumie auto wlecialo na wzgorek i sie zatrzymalo, przy okazji wyrylo bokiem slad w blocie.

zderzak pewnie zlecial z naczepu ale chyba aby go zawiesic ponownie musze go calego zdemontowac i znowu zaczepic. Tak to auto cale, zatrzymalo sie przed plotem kilka centymetrow, a dalej byl betonowy slup....., wizualnie 0 usterek, mechanicznie wydaje sie ze tez wszystko ok ale jutro rano jade na stacje diagnostyczna sprawdzic czy nie ma luzow na drazku, stabilizatorach i wahaczach, bo jednak jak auto lecialo bokiem to pewien opor byl, zwlaszcza ze gorka dosc wysoka byla, oczywiscie bez kraweznika itd, jedynie bloto i wyboje.

a dla zainteresowanych to takie sytuacje zawdzieczamy uzywanym oponom, nie warto oszczedzac dzisiaj sie o tym przekonalem, bo gdyby opony byly ok, samochod nie stracil by sterownosci w zakrecie.
    szybki708
    Początkujący

22 Cze 2009, 22:08

Zazwyczaj jest tak, że wydaje Ci się, że wszystko jest ok. Niektóre mankamenty po takich nieszczęsnych wypadkach wychodzą na jaw po pewnym czasie więc lepiej jedź na stacje diagnostyczną niech oni Ci lepiej powiedzą czy jest ok... :wink:
    ...:::OnLy GoD caN juDgE Me:::...
    kw4s
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
      Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...
      Pracownik w samochodzie
      Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...