Mały samochód dla żony do jazdy po mieście, 15k

27 Kwi 2022, 10:15

Cześć,

Tym razem poszukuje samochodu dla małżonki.

Wymagania:
Mały
Idealnie gdyby był automat
Kwota: ok 15k, może być troche więcej jak coś fajnego się pojawi

Samochód używany ma być tylko do dojazdów codziennych do pracy po mieście - dziennie ok 10-12km. I tyle, na weekendy mamy drugie autko :)

Fajnie by było coś mało awaryjnego... Ogólnie kwota o której myślimy o ok 15 tys, moze być troche więcej. Nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna, byle automat :)
Co do marek to nie jest przywiązana do żadnej, liczy się tu bardziej bezawaryjność i fajny egzemplarz aniżeli znaczek na masce :)
razorr
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Kwi 2022, 10:25

razorr napisał(a):Nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna, byle automat
To zły pomysł bo w tym przedziale cenowym w małych samochodach raczej nie znajdziesz dobrego automatu i w większości będą to pól automaty. Ogólnie droga sprawa w naprawach.

Najlepiej poszukać jakiegoś fajnego małego auta z manualem i silnikiem który nie będzie sprawiał problemów. Ja bym tu spojrzał na Hyundai i20 1,25 w benzynie, Kia Rio z tym samym silnikiem czy Toyotę Aygo 1.0.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Kwi 2022, 10:52

W jakich rocznikach się obracać, jeżeli chodzi o te modele?
razorr
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 11:18

Może Yarisa ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

27 Kwi 2022, 11:41

Tylko to jest skrzynia MMT która nie jest najlepszym rozwiązaniem i bywa mocno problemowa.

"MMT to rodzaj sekwencyjnej skrzyni biegów. Wykorzystuje tradycyjną manualną skrzynię biegów z elektronicznie sterowanym sprzęgłem."

Różnica miedzy skrzynią MMT, a automatyczną skrzynią biegów jest znacząca. Toyota ze skrzynią MMT posiada sprzęgło, natomiast skrzynia automatyczna posiada przekładnię hydrokinetyczną. W związku z tym, zmiany biegów są zauważalne, a samochód toczy się do tyłu, gdy stoi na pochyleniu.

Widzę, że na forum jest jej opis jak-dziala-skrzynia-biegow-mmt-w-toyotach-vt45466.htm

Wszystkie skrzynie tak wyglądające w Toyocie to MMT
Mały samochód dla żony do jazdy po mieście, 15k
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japonia przestawia gospodarkę na wodór
    Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...