Szukam auta dojazdy do pracy do 20 tys. PLN

25 Kwi 2022, 12:43

Witam, jak w temacie poszukuję auta dla 3-osobowej rodziny, które ma służyć na dojazdy do pracy ok. 100 dziennie w obie strony plus do jazdy po mieście, średnio 40-50 km tygodniowo. Łącznie wychodzi do 2.5 tys km miesięcznie. Najważniejsze to w miarę rozsądne spalanie, bo jednak trochę km robię, taniość w utrzymaniu i dostępność części i w miarę pakowne aby móc schować wózek i parę innych drobiazgów.  (kombi póki co odrzucam). Dobrze byłoby też aby auto było w miarę dynamiczne żeby w trasie dało się przeżyć.
Myślałem nad benzyniakiem z lpg, budżet jakim dysponuję to maks. 20 tys. plus trochę grosza na pakiet startowy. Czy byłaby szansa abyście polecili mi jakieś propozycje w tych pieniądzach w kujawsko pomorskim. Pozdrawiam!
Agaari
Nowicjusz

25 Kwi 2022, 16:30

Zacząłbym od fiata bravo 1.4T/120

A tak ogólnie to się zastanów nad dieslem.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Kwi 2022, 16:57

Szczerze to nie myślałem nad dieslem ze względu właśnie na te częste przejażdżki po mieście ale biorąc pod uwagę drożejący gaz może nie być to taka zła opcja i koszt paliwa będzie porównywalny. Co w tej cenie wartego uwagi znajdę? Nad fiatem myślałem z tym ze 150 km, duża odczuwalna różnica jeździe pomiędzy 120km?
Agaari
Nowicjusz

26 Kwi 2022, 06:32

Lpg nadal bardzo się opłaca, ale przy takim przebiegu postawiłbym na diesla. Może jakieś megane 3 1.5dci, ceed/i30 1.6 crdi (słabsze wersje nie mają nawet dpfa i dwumasy).

1.4 t jet 120km jeździ wystarczająco dobrze. Różnice odczujesz przy wyższych prędkościach dopiero.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Kwi 2022, 07:05

Dzięki za rady, może faktycznie rozejrzę się za tymi dieslami. Z ciekawości, po rozkodowaniu nr VIN znajdę informację czy dany model posiada DPF i dwumas czy trzeba pogrzebać głębiej?
Agaari
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 07:22

Agaari napisał(a):Dzięki za rady, może faktycznie rozejrzę się za tymi dieslami. Z ciekawości, po rozkodowaniu nr VIN znajdę informację czy dany model posiada DPF i dwumas czy trzeba pogrzebać głębiej?

Rozmyślasz nad dieslem i już włącza Ci się poszukiwanie oszczędności. Jest DPF to go zregenerujesz, jest dwumasa to ja wymienisz masz jeszcze czujniki, wtryski, turbiny, pompki i inne wynalazki.
Za około 20k i tak to będą w 3/4 zajechne truposzczaki. Twoim jedynym szczęściem nie będzie brak DPF czy dwumasy tylko moment życia auta w którym zostało przez Ciebie kupione.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
    Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...
    Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...

27 Kwi 2022, 09:24

Ja bym się dwumasą i DPF nie przejmował (o ile jeszcze nie wycięto), a bardziej resztą osprzętu i przebiegiem. Będziesz robił duże przebiegi więc silnik zakładam że będzie często wygrzany.

Jak się tak boisz kosztów, to lepiej w benzynę z LPG iść.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Kwi 2022, 09:51

Zdaję sobie sprawę, że auto to skarbonka bez dna. Aktualnie użytkuję Opla Astrę G 1.6 z 98 r. w gazie i gdyby nie problemy z rudą to nie myślałbym o zmianie przez najbliższy rok czy dwa a ładowanie w blacharkę tego auta zje mi trzykrotność jego wartości :)
Patrzę na sprawę realistycznie i wiem, że koszta będą, nie da się ich uniknąć ale skoro istnieje opcja ekonomiczniejsza (przynajmniej w teorii) to dlaczego z niej nie skorzystać.
Agaari
Nowicjusz