Mały samochód do 20 tys zł

23 Kwi 2016, 16:35

Szukam samochodu do 20 tys zł. Zależy mi aby nie był zbyt długi. Na jazdę "mieszaną" (miasto i trasy). Znalazłem dwa ciekawe modele:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Który z nich był by lepszy? Czy Volkswagen Golf V czy Ford Fiesta ?
coxini
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Kwi 2016, 16:53

Żaden, auta ewidentnie na handel po taniości.
Golf ma beznadziejny silnik jeśli chodzi o trwałość
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Kwi 2016, 17:16

A jeśli chodzi o porównanie Fiesta i Golf V co było by lepszym wyborem gdyby się na tym skupić?
coxini
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 17:40

W Golfie V są tylko 2 dobre silniki: 1.9 TDI 105KM i 1.6 MPI 102KM, przy czym ten drugi nie do jeżdzenia w trasy i z LPG (pali dużo). Jest wiele ciekawszych aut w tym budżecie: Mazda 3, Ford Focus II, Opel Astra H, Citroen C4, Toyota Corolla E12, Hyundai i30, Kia cee'd.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Kwi 2016, 18:14

Fiesta świetny model, ale nie w tej cenie niestety.

W tej cenie szukałbym Clio III/Corsy D/Gande Punto w jakiejś małej benzynie, kwestia który z nich bardziej już Ci się podoba. Punto i Corsa to to podobne konstrukcje, Clio natomiast jest chyba najczęściej spotykane z polskich salonów. Z kolei Punto i Clio będą chyba obszerniejsze niż Corsa, chociaż Corsą D przyznam nigdy nie śmigałem.

Corsa ogólnie jest polecana z jednostką 1.4 o mocy 90KM - jest to prosta konstrukcja z łańcuchem, a z racji, że auto jak na swój segment nie jest lekkie, 90KM jest poniekąd potrzebne, przynajmniej na trasę. Minus? Spalanie. Ale niektóre silniki fabrycznie wyposażano w instalacje gazowe. Poza tym auto z tą jednostką trudno jest znaleźć z polskiego salonu, bo większość kupuje 1.2 lub diesle 1.3

Punto najlepiej z 1.4 95KM, bo ponoć potrafi spalić nawet mniej niż słabsze jednostki. Poza tym wg mnie jest to auto naprawdę fajnie prowadzące się.

Clio ma twardy zawias dosyć, ale potrafi być nieźle wyposażone. (Punto zresztą też). W tym wypadku bezpiecznym wyborem będzie również prosta jednostka 1.4 16v 98KM lub 1.2 TCe - mocniejsza, ale z turbiną, niemniej raczej bezawaryjna.

Wybór moim zdaniem oczami i tym, co w Twojej okolicy bliżej znajdziesz w adekwatnym stanie.

Edit: Przykładowy model:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Nie znam Cors dogłębnie, może jakiś właściciel wypatrzy jakieś mankamenty, na pierwszy rzut oka wygląda ok. Jeśli auto jest z polskiego salonu, łatwiej będzie zbadać historię pojazdu. Poza tym samochód ma całkiem fajne wyposażenie.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Kwi 2016, 17:57

Dzięki za odpowiedzi. Czy mogli byście jeszcze doradzić które z aut w tym budżecie oprócz kwestii technicznych ma jeszcze dość ładny wygląd w środku - kokpit. Według mnie nawet w miarę "nowe" corsy np z 2008 mają ten kokpit dość prymitywny co nie można powiedzieć np o Fieście z 2008 czy Golfie 2008.
coxini
Nowicjusz

25 Kwi 2016, 18:34

Fiesta i Corsa a Golf to zasadnicza różnica jeżeli mowa o segmencie samochodów,natomiast sam kokpit cz generalnie wygląd wnętrza to nic innego jak kwestia gustu,wiec opieraj się na swoim,na tym co się Tobie podoba a nie komuś innemu,bo w końcu Ty będziesz użytkował ten samochód. Do miasta spokojnie możesz szukać Grande Punto z silnikiem 1.4 95km i jeżeli nie zależy Ci zbytnio na dynamice to pomyśl z czasem o lpg,ale to zależy jaki będziesz robił przebieg roczny,czy taka instalacja Ci się zwróci.
HQaero
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4

25 Kwi 2016, 21:16

A Punto i Grande Punto to jakaś kolosalna różnica czy raczej ten sam typ tylko inny design?
coxini
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 03:52

Zależy o którym Punto mówisz.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM