REKLAMA
Witam,
Już od jakiegoś czasu borykam się z problemem zakupu samochodu. Problemem dosyć sporym, muszę przyznać. Samochód poza jazdą miejską + trasami wakacyjnymi będzie mi jeszcze służył jako samochód służbowy (ok. 1 wyjazd w Polskę/tydzień). Myślę że roczny przebieg to będzie około 20-25 tysięcy. Zastanawiam się mocno nad samochodem używanym od dealera (certyfikat DEKRA + gwarancja) lub całkiem nowym do 80.000 PLN. Jakie są wasze doświadczenia z używanymi-gwarantowanymi samochodami? Jest sens kupować za ok. 60 k PLN, czy lepiej dołożyć 20 k PLN. Zależy mi na bezstresowej jeździe (możliwie wolnej od wszelkich awarii), w miarę oszczędnym silniku benzynowym, jakości wykonania wnętrza oraz poziomu wyposażenia....
Chorowałem na AR Giulietta, potem na Mazdę 3 (II), jednak musiałem odpuścić ze względu na cenę i praktyczność, lub hmm zdrowy rozsądek
Coraz bardziej skłaniam się ku dwóm modelom:
1) Citroen C4 1.2 PureTech 130KM, wersja Shine 2016,
2) Kia Cee'd 1.6 GDI 135KM, wersja Business Line 2016,
Oba modele posiadają praktycznie wszystko jeśli chodzi o wyposażenie i są wizualnie mocno atrakcyjne.
W przypadku C4 obawiam się elektryki i silnika Turbo. Natomiast w przypadku Cee'da wysokiego spalania i 7-letniego uwiązania w ASO...
Jeśli moglibyście doradzić/rozwiać wątpliwości - byłbym bardzo wdzięczny, bo szczerze powiedziawszy to nie mam zielonego pojęcia co zrobić..