Mały samochód do 25-30 tys.

13 Cze 2017, 12:39

Cześć,

Od 4 lat jestem (szczęśliwą! ;) ) posiadaczką Daewoo Matiz. Autko super, nic mu się nie dzieje, nie szwankuje.
Używam go głownie do jazdy po mieście, stąd w ciągu 4 lat nabiłam jedynie 22tys. km. Gabarytowo jest dla mnie idealny (małe, zwinne, skrętne, łatwe do manewrowania w mieście), jednak już chciałabym rozglądnąć się za czymś nowym.
Do pracy jeżdżę obwodnicą, więc prędkość rozwija się tam raczej taką, przy której mój Matizek, dosłownie, daje z siebie wszystko, dlatego też szukam auta, które będzie od niego mocniejsze i które będzie się nadawało również do dłuższych tras (nie mówię tu o rzędzie tysięcy kilometrów, tylko o trasie w której przejechanie np. 400 km dwa razy w miesiącu nie będzie męczarnią).
Myślałam nad czymś z rocznika 2012 lub wyżej - w oko wpadły mi auta typu kia picanto, toyota aygo (albo yaris), hyundai i10, suzuki splash, chevrolet spark, nissan micra itp., niestety nie do końca wiem, jak się wziąć za ich porównywanie. Przez chwilę byłam nawet skłonna kupić nowe auto z salonu, jednak odradzono mi to na rzecz używanego "młodego" samochodu (czy słusznie?)
Nie chcę aut sprowadzanych zza granicy (czy auta zagraniczne są tańsze? tutaj pojawia się chyba duże ryzyko zakupu auta w stanie innym niż podawany klientowi).
Jakie modele moglibyście mi polecić?

Pozdrawiam!
Jolene
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Daewoo Matiz
Silnik: 796 ccm, silnik 51 K
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2017, 13:03

Generalnie tematykę trochę traktuję osobiście ;), bo mieszkam w Danii i raz po raz coś sprowadzę (kupuję tylko od osób prywatnych, zarejestrowane, jeżdżące, w dobrym stanie, ze świeżym badaniem technicznym) i nie lubię wrzucania wszystkich do jednego wora, bo takiego pewniaka, jakiego można od osoby uczciwej z Danii sprowadzić, to nawet w Polsce nikt Tobie nie zaoferuje (wszystko można sprawdzić w różnych bazach danych), ale znam też polski rynek i powiedzmy, ok - te sprowadzane są be.

Jeśli w Polsce - to nowe nie jest złą opcją, jeśli byś trzymała auto z minimum 5 lat, tym bardziej przy Twoich przebiegach, gdzie praktycznie przez cały czas byś jeździła autem nowym (jak ktoś robi 60000km rocznie, to po 3 latach auto ma 180000km ... w Twoim przypadku wartość przebytych kilometrów byłaby znikoma).
Problem z polskim rynkiem jest taki, że z 80% aut używanych na rynku to sprowadzone z zagranicy, dlatego ryzyko z używanym jest spore, np. małe auta pokroju i10, Picanto, Aygo z Danii ... praktycznie wszystkie są po szkodzie całkowitej (plus taki, że jest informacja w systemie), bo takich małych się nie opłaca z Danii eksportować.
Czy np. z Niemiec się opłaca ... ciężko powiedzieć. Im auto droższe, tym generalnie opłacalność jest lepsza, ale jeśli Tobie pasuje taki maluszek, to ... pomyśl nad nowym, z tym, że one też trochę kosztują - te z lepszym wyposażeniem.
Ostatnio kupiliśmy jednej znajomej Hyundaia i10 z salonu, i mogę polecić to auto, jakość wykonania jak na ten segment naprawdę zadowalająca.
Ewentualnie odwiedź jeszcze Nissana ... w tym roku weszła nowa generacja Micry, także może na poprzednika, który jest już sporo na rynku, mogłabyś uzyskać jakiś bardzo konkretny rabat ... +-5000zł, wtedy może by było warto.
tomekdk

13 Cze 2017, 13:27

Witaj z mojej strony polecę Ci Honde Jazz autkiem sam osobiście jezdziłem i jest poprostu rewelacyjne i bezawaryjne;)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dawidekst
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2011

13 Cze 2017, 13:38

dawidekst napisał(a):Witaj z mojej strony polecę Ci Honde Jazz autkiem sam osobiście jezdziłem i jest poprostu rewelacyjne i bezawaryjne;)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... e5da039516

Brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy", auto świeżo sprowadzone przez osobę prywatną? - gdzie kupił? - w niemieckim Autohausie? ;) ... także trzeba by je poddać profesjonalnemu sprawdzeniu.
Jak pisałem wyżej ... w tym konkretnym przypadku - temacie, skoro takie małe auta jak i10, Picanto, odpowiadają, a budżet wystarczy, nowe z salonu (które i tak warto sprawdzić miernikiem grubości lakieru) byłoby najpewniejszą opcją.
tomekdk

13 Cze 2017, 14:01

Wiem, że trasy rzadkie, ale nie wyobrażam sobie jazdy 400 km w Aygo :o

Ja bym to widział tak - jeśli segment najmniejszych aut typu Aygo, i10, Picanto, Up wykrzyknik to nowe, jeśli segment wyżej (tzw segment B, auta też nieduże, ale bardziej dojrzałe) typu Peugeot 208, Fiesta, Clio, Ibiza, Rio etc to auta dwu-trzyletnie będą jak najbardziej ok.

Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na "okazje", czyli kilkuletnie auta z minimalnym przebiegiem i najczęściej z idącą w parze okazyjną ceną - zazwyczaj są to auta naprawione po poważnej stłuczce
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2017, 14:04

Dałem tylko przykład jak autko wygląda;)
dawidekst
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2011

14 Cze 2017, 11:52

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi ;)
Odnośnie aut zagranicznych - nie miałam zamiaru generalizować, uogólniać itp. - jestem laikiem jeżeli chodzi o samochody i, nie ukrywam tego, opinię na ich temat do tej pory w dużej mierze wyrabiałam na podstawie komentarzy znajomych lub ocen w Internecie. Przepraszam, jeśli uraziłam ;)

Załóżmy, że byłabym w stanie nagiąć moje w/w wymogi - czyli w grę wchodziłyby trochę starsze auta i również te sprowadzane zza granicy ;) - na co powinnam zwrócić uwagę? Jak "zabrać się" do szukania i sprawdzania aut starszych i zagranicznych?
Przykładowo - znalazłam ofertę jak poniżej - jakie są Wasze opinie na jej temat? (nie mówię, że jestem zdecydowana kupić czy coś - chciałabym potraktować to jako studium przypadku :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jolene
Nowicjusz

14 Cze 2017, 12:08

Ja ze swojej strony polecam micre , pracowałem w wypożyczalni i jeździłem różnymi egzemplarzami wiele razy, super silnik 1,2, trzyma się na drodze także dobrze(nie ma porównania z autami tymu splash które są wysokie i wąskie), byli tacy którzy z prędkością 80km/h przejeżdżali przez progi zwalniające i auto dalej jeżdziło :D a patrząc na to że nowe dało się kupić za ok 35tys z klimą itp to w podanym budżecie będzie bardzo świeży egzemplarz
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

14 Cze 2017, 12:12

Jolene - tematyka sprawdzenia auta począwszy od analizy ogłoszenia, a kończąc na oględzinach jest tak obszerna, że można by książkę napisać :)
Sprawdzić musisz ... wszystko, począwszy od tak prostej rzeczy jak wrzucenie numeru VIN w google, zobacz sobie jak się rozwinął ten wątek:
auto-do-30tys-do-miasta-benzyna-vt100852-45.htm#p657791
wrzuciłem numer VIN w google i wyszło, że auto powypadkowe (auto z polskiego salonu).
Czyli najpierw sprawdzenie auta, sprzedawcy w internecie, zbieranie jak największej ilości informacji, jest też forum, gdzie użytkownicy mają dostęp do baz danych ASO i ubezpieczycieli i tam czasami ciekawe informacje wychodzą:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]
itd.
Następnie analiza opłacalności auta, oględziny - najlepiej jak je wykona osoba, która dysponuje odpowiednimi narzędziami (miernik grubości lakieru, komputer diagnostyczny, dostęp do podnośnika), jak i wiedzą co i jak sprawdzać.
Takie kompleksowe sprawdzenie może uchronić Cię przed zakupem auta, które wcześniej mogło być skasowane.
A osobiście polecam Tobie wstukać w otomoto: Kraj pochodzenia - Dania, zobacz sobie w mojej stopce jak fajnie można w różnych bazach danych prześwietlić auta z Danii - chociaż tak jak wspomniałem wcześniej, takich małych się nie opłaca eksportować i pewnie będą miały statusy szkody całkowitej.

luck112 - z tym, że pamiętaj ile ta Micra jest już na rynku, później straci sporo na wartości - przy odsprzedaży. Moja ciotka w Niemczech na początku tego roku kupiła Micrę taniej, niż pokazujesz - wyprzedaż starego modelu, dlatego Micra ... można się zastanowić, ale jak oferta będzie naprawdę atrakcyjna.
tomekdk

16 Cze 2017, 18:16

Dziękuję za pomoc!

A co możecie powiedzieć, jeśli chodzi o Kię Rio?
Może ktoś z Was posiada?
Jak spalanie?
Jolene
Nowicjusz

16 Cze 2017, 19:35

Jeśli chodzi o Rio to oglądałem dla znajomej. Układ jezdny mnie kompletnie nie ujął, bardzo gumowy - sztuczny układ kierowniczy, gdzie przy jeździe z niską prędkością możesz kierownicą kręcić ... małym palcem. Wspomaganie niby maleje ze wzrostem prędkości, ale wyczucie auta bardzo średnie, nie wyobrażam sobie jechać tym autem z większą prędkością, bo będzie latało od jednej strony jezdni, do drugiej.
Z wyglądu fajne, to fakt.
Spalanie każdego auta zależy od trasy, którą pokonujesz, mogę Matizem Tobie uzyskać 8l/100km a dużym autem 6l/100km ... wszystko zależy od trasy (miasto / trasa).
Wiadomo, że na tej samej trasie Matiz generalnie spali mniej, i tak też jest z innymi autami, Rio będzie paliło podobnie jak przedstawiciele tej klasy, wielkich różnic na tym tle nie ma, żeby sobie tym głowę zawracać.
tomekdk