REKLAMA
Cześć,
Od 4 lat jestem (szczęśliwą! ) posiadaczką Daewoo Matiz. Autko super, nic mu się nie dzieje, nie szwankuje.
Używam go głownie do jazdy po mieście, stąd w ciągu 4 lat nabiłam jedynie 22tys. km. Gabarytowo jest dla mnie idealny (małe, zwinne, skrętne, łatwe do manewrowania w mieście), jednak już chciałabym rozglądnąć się za czymś nowym.
Do pracy jeżdżę obwodnicą, więc prędkość rozwija się tam raczej taką, przy której mój Matizek, dosłownie, daje z siebie wszystko, dlatego też szukam auta, które będzie od niego mocniejsze i które będzie się nadawało również do dłuższych tras (nie mówię tu o rzędzie tysięcy kilometrów, tylko o trasie w której przejechanie np. 400 km dwa razy w miesiącu nie będzie męczarnią).
Myślałam nad czymś z rocznika 2012 lub wyżej - w oko wpadły mi auta typu kia picanto, toyota aygo (albo yaris), hyundai i10, suzuki splash, chevrolet spark, nissan micra itp., niestety nie do końca wiem, jak się wziąć za ich porównywanie. Przez chwilę byłam nawet skłonna kupić nowe auto z salonu, jednak odradzono mi to na rzecz używanego "młodego" samochodu (czy słusznie?)
Nie chcę aut sprowadzanych zza granicy (czy auta zagraniczne są tańsze? tutaj pojawia się chyba duże ryzyko zakupu auta w stanie innym niż podawany klientowi).
Jakie modele moglibyście mi polecić?
Pozdrawiam!