Mały samochód, peugeot 207, clio III, Swift a może Ibiza

15 Paź 2008, 14:23

Witam

Szukam samochodu dla kobiety. Auto będzie kupione w salonie. Jak na razie pod uwagę biorę:

* Peugeot 207 1.4 - 95KM
* Renault Clio III 1.2 - 100KM
* Suzuki Swift 1.3 - 92KM (Joanna Brodzik ED.)
* Seat Ibiza (nowy model) - 1.4 - 80KM (ale jeszcze nie przyjrzałem mu się na żywo, bo dopiero dzisiaj na niego wpadłem)

Na auto zamierzam przeznaczyć około 45 tys. ceny wszystkich modeli są podobne (każdy z klimatyzacją, reszta w sumie nie powinna być dla niej zbyt istotna). Auto będzie głównie eksploatowane w ruchu miejskim (przeważnie na zakupy, ewentualnie jeśli się skusi to dojazdy do pracy około 50km w jedną stronę), pewnie sporadycznie jakieś dłuższe odcinki.
Które Waszym zdaniem powinienem wybrać ? a może są jeszcze inne modele warte uwagi w tej klasie (w grę wchodzą tylko nówki) ?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
scaut
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebinia

15 Paź 2008, 15:15

Kobieta na pewno będzie zadowolona ze swifta - auta te bardzo się podobają przedstawicielkom płci pięknej. Generalnie jednak auta te są bardzo do siebie zbliżone i dość krótko są na rynku żeby można było stwierdzić i porównać ich usterkowość itd. A jak wiadomo - kobiety bardziej zwracają uwagę na wygląd samochodu, niż na jego walory techniczne, więc wybór powinien być kwestią gustu.
Do podanych mógłbym jeszcze dodać mazdę 2 - auto, które uzyskało tytuł światowego samochodu roku 2008
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

15 Paź 2008, 19:56

Jeżeli mowa tylko o nowych autach to moim zdaniem, jeżeli auto użytkowane będzie 4-5 lat to nie ma to większego znaczenia. Tzn. przy później odsprzedaży lepiej byłoby kupić Ibizę, Polo, czy Mazdę 2.

Obecnie auta są już tak zaawansowane, że pierwsze lata jeżdżą naprawdę solidnie. Zdarzają się wpadki, ale nic nie wiem, aby te modele miały jakieś seryjne przypadłości.

Osobiście skłaniałbym się do Clio III, nowej Ibizy, albo właśnie Mazdy 2.

Do Peugeota mam uraz, bo jeździłem 206-tką i wspominam to jako koszmar, ale ludzie jakoś kupują te auta i jakoś jeżdżą... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2008, 11:37

Pomyslalbym tez o nowym punto. Jezdzilem tym autem i wrazenia z jazdy bardzo pozytywne. tanie czesci i dosyc ciekawy wyglad moga sprawic ze to auto bedzie odpowiednie...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

16 Paź 2008, 22:09

Nowe Punto wydaje mi się już trochę większe, a w porównaniu do Swifta to już 'kolos' ;)
scaut
Nowicjusz

11 Lis 2008, 17:10

stanęło na Peugeocie 207. Jak będę miał okazję trochę pojeździć to coś o nim napiszę :)
scaut
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...