02 Lip 2017, 23:01
Cześć,
było już kilka podobnych tematów, jednak zazwyczaj jednym z kryteriów jest lans i/lub marka premium. Tu będzie inaczej.
Szukam samochodu z silnikiem Diesla lub jakąś wyjątkowo udaną benzyną. Gwoli ścisłości - nie wybieram diesla, bo MNIEJ PALI A 1.9TDI TO JUŻ W OGÓLE. Wybieram diesla, bo większość przebiegu rocznego to będzie trasa, odpowiada mi charakterystyka silników z turbo (przy uturbionej benzynie chyba raczej mogę zapomnieć o oszczędności), poza tym lubię ich dźwięk. Jeżeli chodzi o moc to wystarczy jakieś 150KM +/- 20
Preferowany typ to sedan lub coupe, głównie ze względów estetycznych, im mniejszy tym lepszy, nie zależy mi na wygodzie podróżujących z tyłu.
Może być zarówno RWD jak FWD
Rocznik nie starszy niż 2005, wiem, że hasłem przewodnim tego forum jest "nie wiek, a stan", ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy, poza tym wraz ze starzeniem się samochodów stan licznika się zwiększa, a nie chciałbym kupić nic zajechanego.
Budżet - do 40 tysięcy, ale równie dobrze mogą być samochody za 20 czy 30, nie szukam okazji tylko porządnego pojazdu.
Do tej pory oglądałem / rozważałem:
- Volvo S40 - w internecie super, na żywo wnętrze mocno rozczarowuje
-BMW e90 - duży popyt skutkuje dużą podażą, ciężko znaleźć coś dobrego, poza tym niespecjalnie zależy mi na płaceniu za markę premium, no i nie podoba mi się stereotyp związany z marką.
-Audi A4 B7 - stare rozwiązania, brak dobrego diesla, 1.8T ciężko znaleźć
-Audi A4 B6 - bardzo drogie jak na ich wiek, nie znajdzie się diesla z niskim przebiegiem, stare
-Audi A4 B8 - ledwo mieści się w budżecie, za młody jestem, żeby takim autem jeździć
-Mercedes CLK w209 - bardzo ładny, ciężko znaleźć, niesamowicie overpriced
-Mercedes W204 - jakoś kiepsko się prowadzi, słaba jakość wnętrza
-VW Jetta A5 - nie zachwyca, ale jest poprawnym, fajnym autem
-Mitsubishi Lancer - bardzo głośno w środku, nawet w benzynie, trzeszczące plastiki
-Toyota Avensis II - trochę kanapowiec, ale jest ok.
-Citroen C5 - fajne samochody tylko ze prawie 4,8m to zdecydowanie za dużo
-Honda Civic VIII sedan - nie miałem okazji obejrzeć
-Peugeot 407 - samochody ładne, ale wszystkie jakie widziałem były bardzo ściorane, nie wiem czy wynika to z jakości materiałów, czy po prostu miałem pecha
Skoda Octavia II - spełnia wszystkie wymagania i jest faworytem jak na razie, chociaż nie ukrywam, że wolałbym znaleźć coś mniej nudnego.
Vectra C - w porządku
Laguna MK3 i Accord VII - według mnie są po prostu wybitnie brzydkie
Pytanie jest następujące - czy jest coś co pominąłem i ewentualnie na których modelach warto się skupić?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Adam
Ostatnio edytowany przez
Palemon, 02 Lip 2017, 23:23, edytowano w sumie 1 raz