Mały suv 100 tys

18 Paź 2024, 09:28

Hej! Na wstępie zaznaczam że praktycznie nie znam się na samochodach. Potrzebuję auto dla teściowej, ona chce tylko te "wyższe". Najlepiej z salonu do 100-110 tys max.
Wczoraj byliśmy w oplu i zaoferowali nam Crossland (85tys) i Mokke (105). Osobiście uważam że na jej potrzeby wystarczy Crossland. No ale po powrocie do domu poczytałem że te ople to silniki 3 cylindrowe, a jeden mechanik kazał unikać takich.
Byliśmy też w kii, zaoferowali xceed ale to chyba jest niskie auto(ona lubi wyżej siedzieć), fakt że bardzo fajne i cena ok.
Jakie jeszcze opcje brać pod uwagę? Czy naprawdę unikać tych 3 cylindrowych silników? Benzyna oczywiście
daammk
Nowicjusz

18 Paź 2024, 09:57

A ja bym brał pod uwagę wyłącznie Yarisa cross
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Paź 2024, 10:24

franccc napisał(a):A ja bym brał pod uwagę wyłącznie Yarisa cross

Dzięki, zaraz popatrzę co to ma. Dodam jesxxe że w kii zaoferowali zniżkę dla grupy zawodowej.
daammk
Nowicjusz

18 Paź 2024, 10:48

daammk napisał(a):Dodam jesxxe że w kii zaoferowali zniżkę dla grupy zawodowej.

A jak się będzie psuć to naprawią za darmo?

Jak ci ktoś daje rabat po przekroczeniu progu salonu oznacza to tylko tyle, że samochód jest wyceniony na dużej marzy, on na tym nie traci. Biorąc toyotę, hybrydową, masz spokój serwisowy, przyjemny w użytkowaniu napęd i małą utratę wartości
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Paź 2024, 13:03

Kia xCeed spoko ale tak jak piszesz to nie jest suv z wysoką pozycją za kierownicą. Jest jeszcze Duster III. Można brać z gazem jak jest taka potrzeba. Jak nie ma to warto dopłacić do hybrydy 1.6.
Yaris Cross bezpieczny wybór, dobry napęd, niska utrata wartości - Tak jak wyżej zostało to napisane. Tylko w środku w porównaniu do konkurencji może wypaść gorzej - Zarówno Duster jak i Yaris. Jak ktoś prowadzi jedną ręką, a drugą dotyka czy kokpit miękki, to może się zawieźć.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

18 Paź 2024, 18:15

Jutro jedziemy dalej po salonach i wjedziemy do tej Toyoty. Gdzie jeszcze polecacie? Ford, Vv warto czy szkoda czasu? 104 tys za Yaris cross. To cena do negocjacji jakiejś?
daammk
Nowicjusz

18 Paź 2024, 19:32

Zerknij jeszcze do trojaczków od wv -t cross,seat arona,skoda kamiq- w tym budżecie to albo wypasione auto z 1.0 TSI lub średnio wyposażone 1.5 tsi- toyota niezawodna ale słabo wyciszona,słabo zabezpieczona przed korozją,mniejsze w środku i trochę gorsze materiały.
Artwicek11
Nowicjusz

18 Paź 2024, 19:46

Toyota Yaris Cross 1,5 125kM ...zwinna, szybka ,mocna... nieźle wyposażona , dość przestronne wnętrze. Przy wzroście 180cm nie odczuwam ciasnoty , niskie spalanie , dobra do miasta bo ma wysoki prześwit i nie boi się krawężników .Nie słuchaj tych co mówią że silniki 3 cylindrowe są usterkowe...może w latach 70-tych tak było ale dziś są lepiej dopracowane jak rzędowe parzyste.To chyba będzie najlepszy wybór zwłaszcza , że jest wolno ssakiem bez turbiny tak jak mój Mitsubishi ASX .Będzie dobra i do miasta na zakupy i do praccy i na sobotnio niedzielne wypady za miasto atutem jest też głęboki bagażnik.
Zakupiona w lutym 2024 przez żonę sprawdzona zimą i latem.. ogrzewanie rewelacyjne klimatyzacja też..
Daruj sobie auta z silnikami 1.0..TSI,FSI ...z turbiną ..niskie spalanie i osiągi na papierze wyglądają wspaniale...pod dystrybutorem jest już gorzej .
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

18 Paź 2024, 20:45

Duster nie nadaje się dla kobiety. Wysokie nie osłonięte progi może przełknąć jedynie robol(jak ja), albo chłopek małorolny(też ja) :lol:
Warto na to zwrócić uwagę i przy innych autach. Lepszy byłby jakiś minivan, ale to wymierający gatunek.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG

19 Paź 2024, 13:16

W xceedzie pozycja jak w zwykłym kompakcie. Yaris Cross najlepszy wybór, trochę jest problem z korozją, jeśli ma być na dłużej, to dobrze by było go zabezpieczyć. Generalnie wszystko poza stelantisem (citroen peugeot, opel, fiat) i fordem będzie do przeżycia :)
sisinho17
Aktywny

Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

19 Paź 2024, 13:27

Bezpośrednio po zakupie zrób podstawowe zabezpieczenie antykorozyjne metalowych elementów podwozia to wystarczy.Ważne aby to zrobić bezpośrednio po odbiorze auta z salonu nim zachlapiesz podwozie błotem. Dziś większość części blacharskich podatnych na korozję ... to plastik :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM