Mały SUV do 80000

07 Sty 2023, 00:32

Witam
Powoli przymierzam się do zmiany samochodu, no i zaczęło się... co wybrać?? Mój budżet to 80 tyś. samochód nie starszy niż 5 lat z napędem na 4 koła. Nie ulegam panującej obecnie modzie na SUV często jeżdżę w góry i polnymi szutrowymi drogami :) Ma to być benzyna z niezbyt dużym spalaniem. Jak na razie moim faworytem jest Honda HRV występuje w dwóch wersjach silnika 1,5 i 1,8 te z silnikiem 1,8 w większości sprowadzane są z USA co myślicie o takim zakupie, może jakieś inne propozycje?

1 Honda HRV
2 Mazda CX3
3 Suzuki Vitara
4 Subaru XV

Tego Subaru się trochę boję silnik 1,6 wydaje mi się zbyt mułowaty a 2 litrowy zbyt łakomy na paliwo :)

Może jakieś inne propozycje? Liczę na waszą pomoc :D
Hyba
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 01 09 1981
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Honda Jazz
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2023, 02:34

Ja stawiałbym na pozycję drugą z Mazdą CX3. W przypadku Hondy z USA musisz się liczyć z jej przeszłością w której na pewno coś było w mniejszym lub większym stopniu naprawiane.

Z tego co widzę to bardziej odpowiadałby Ci jakiś crossover niż SUV lub jakieś auto z większym prześwitem i napędem na cztery koła.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Sty 2023, 11:48

W opcjach wyszukiwarki używana jest nazwa SUV z tego co wyczytałem to każdy SUV jest crossoverem ale nie odwrotnie : :) Właśnie w crossovera celuję. Do hondy się przekonałem, od 8 lat jeżdżę Jazzem jest praktyczna i bezawaryjna. Silnik w HRV pod względem zużycia paliwa też wypada nieźle.
Doczytałem też, że HRV z napędem na 4 koła ma większy prześwit od tego z napędem na jedną oś.
Ta mazda też wygląda kusząco, co według Ciebie przemawia za Mazdą CX3 i z jakim silnikiem byś wybrał?
Może jakieś inne propozycje, co polecacie ?
Hyba
Nowicjusz

07 Sty 2023, 12:46

Hyba napisał(a):W opcjach wyszukiwarki używana jest nazwa SUV z tego co wyczytałem to każdy SUV jest crossoverem ale nie odwrotnie
Przy wyszukiwaniu ogłoszeń często brakuje filtru crossover, a to jest już dzisiaj bardzo popularny segment. To stwierdzenie też mi nie do końca pasuje bo jak można nazwać np. Volvo XC90 crossoverem? Jest pewna granica gdzie mamy crossovery, a później już SUVy choć nie jest to do końca dobrze zdefiniowane. Ogólnie za crossovery uważa się samochody mniejsze z segmentu B np. Toyota C-HR, Nissan Juke, Fiat 500X, Seat Arona, Suzuki Ignis oraz z segmentu C np. Volvo XC40, Ford Kuga, Nissan Qashai, Jeep Renegade, Seat Ateca, Suzuki SX4 S-Cross, Mitsubishi ASX, Opel Grandland X, Hyundai Tucson, Kia Sportage.

Hyba napisał(a):Silnik w HRV pod względem zużycia paliwa też wypada nieźle
Tu chyba lepiej celować w jednostkę 1.8.

Hyba napisał(a):Ta mazda też wygląda kusząco, co według Ciebie przemawia za Mazdą CX3 i z jakim silnikiem byś wybrał?
W przypadku silnika to najlepiej celować tu w niewysiloną, wolnossącą jednostkę 2.0 SkyActiv-G. Minusem tego modelu jest dosyć ciasne wnętrze w porównaniu z podobnymi autami tego segmentu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lut 2023, 22:25

Byłem w salonie Mazdy, CX 30 wyglada super, jednak miejsca z tyłu jest mniej niż w moim Jazzie. Po wielu przemyśleniach, będzie to na 80% Honda HRV. Słabo wypada pod względem przyspieszenia, ale trudno, ma sporo innych zalet. Przede wszystkim więcej miejsca z tyłu, sprytny myk z siedzeniami i niskie zużycie paliwa. Teraz stoję przed wyborem 1,8 USA czy 1,5 Europa. Obie opcje maja swoje wady i zalety, cena jest podobna.
Hyba
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Antyradar samochodowy – co warto wiedzieć?
    Antyradar to urządzenie do wykrywania radarów. Choć używanie sprzętów próbujących namierzyć sygnał sprzętu mierzącego prędkość, jest niedozwolone, istnieją urządzenia, które są całkiem legalne. ...