Mały, miejski samochód dla kobiety max do 18-20 tys.

16 Lut 2023, 16:43

Cześć,

W poprzednich niestety nie znalazłem nic podobnego, więc będzie to mój pierwszy post tutaj. Od paru tygodni zastanawialiśmy się z żoną nad wymianą jej samochodu ze względu na to, że obecny wymaga coraz częstszych napraw, jest coraz starszy. Dzisiaj jednak obecny samochód kolejny raz „padł” i uznaliśmy, że najwyższy czas przejść do konkretów. Ja specjalnie nie orientuję się w temacie, a chciałbym skupić się góra na 3-4 konkretnych modelach i wśród nich szukać.

Budżet o jakim myśleliśmy to pewnie 15-17 tys, żeby finalnie, wraz z jakimś pakietem startowym zamknąć się w 20 tys. Jeśli będzie coś nieco droższego, ale naprawdę godnego uwagi to możemy się rozważyć małe zwiększenie budżetu.

Zależy nam na tym, żeby był to jakiś mały, miejski 5-drzwiowy hatchback. Auto będzie przejeżdżać rocznie z 10-12 tys km, praktycznie tylko po mieście, więc w zupełności wystarczy benzyniak o mocy 70-90 KM. To, co ważne, to żeby silnik był ekonomiczny, a sam samochód względnie tani w utrzymaniu i relatywnie mało awaryjny. Specjalnych wymagań co do wyposażenia nie ma, fajnie gdyby były jakieś podstawy jak klimatyzacja, el. szyby, centralny zamek.

Będę Wam bardzo wdzięczny za jakieś propozycje.
dejw150
Obserwowany

16 Lut 2023, 18:33

Grande punto/punto evo, hyundai i20, polo, corsa, ibiza, fiesta, yaris, clio
Przy małych autach nie ma problemu z wyborem sensownego modelu. Każda technologia trafiła do nich na samym końcu kiedy była już sprawdzona i tak praktycznie wszystko tego segmentu będzie zarówno tanie w utrzymaniu jak i bezawaryjne, po prostu nie ma się co psuć.
A jak już chcesz mieć turbotanio to fiat panda, w okolicach 20-22 powinieneś trafić coś 3 generacji a to już naprawdę fajne autko
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lut 2023, 19:47

Dzięki za odpowiedź. Mnie osobiście Fiesta się najbardziej podoba i chyba sprawia wrażenie najświeższej. Jakie silniki są polecane jeśli chodzi o Fiestę? Ford chyba wtedy zaczął wypuszczać te 3 cylindrowe 1.0? Corsa tak naprawdę też byłaby ok. Ja miałem kiedyś Astrę H i bardzo dobrze mi się nią jeździło.

Punto Evo również wyglada całkiem ok. Znalazłem takie ogłoszenie [link do oferty na Olx wygasł] jak oceniacie ten egzemplarz? Warto się bliżej zainteresować?
dejw150
Obserwowany