16 Lut 2023, 16:43
Cześć,
W poprzednich niestety nie znalazłem nic podobnego, więc będzie to mój pierwszy post tutaj. Od paru tygodni zastanawialiśmy się z żoną nad wymianą jej samochodu ze względu na to, że obecny wymaga coraz częstszych napraw, jest coraz starszy. Dzisiaj jednak obecny samochód kolejny raz „padł” i uznaliśmy, że najwyższy czas przejść do konkretów. Ja specjalnie nie orientuję się w temacie, a chciałbym skupić się góra na 3-4 konkretnych modelach i wśród nich szukać.
Budżet o jakim myśleliśmy to pewnie 15-17 tys, żeby finalnie, wraz z jakimś pakietem startowym zamknąć się w 20 tys. Jeśli będzie coś nieco droższego, ale naprawdę godnego uwagi to możemy się rozważyć małe zwiększenie budżetu.
Zależy nam na tym, żeby był to jakiś mały, miejski 5-drzwiowy hatchback. Auto będzie przejeżdżać rocznie z 10-12 tys km, praktycznie tylko po mieście, więc w zupełności wystarczy benzyniak o mocy 70-90 KM. To, co ważne, to żeby silnik był ekonomiczny, a sam samochód względnie tani w utrzymaniu i relatywnie mało awaryjny. Specjalnych wymagań co do wyposażenia nie ma, fajnie gdyby były jakieś podstawy jak klimatyzacja, el. szyby, centralny zamek.
Będę Wam bardzo wdzięczny za jakieś propozycje.