Mały, tani, ładowny, dostawczak za 3-5k

22 Mar 2021, 16:55

Niebawem zaczynam budowę domu i pomyślałem, że przydałby mi się samochód do wożenia narzędzi, stosunkowo niewielkiej ilości materiałów.

Przede wszystkim ma być tani i ładowny. Fajnie jakby dało się tam wsadzić paletę czymś, fajnie jak by na długość też było sporo miejsca - żeby dało się przewozić meble/drzwi.
Dobrze jakby można było przewieźć nim z tonę ładunku (jak to wygląda w teorii i praktyce z tą ładownością?)

Najlepiej w okolicy 3k do 5k akceptowalne, a powyżej bym musiał się zastanowić. Dobrze jakby OC nie było jakieś straszne.

Samochodem będę przemieszczał się między wsią, a miastem i trochę w mieście - ale to chyba znaczenia nie ma.

Citroen Berlingo jest tani, ale ma tylko 1,7 długości paki i 725 kg ładowności (wersji long nie znalazłem w interesujących mnie pieniądzach) - więc chyba lepiej coś większego, ale od biedy może być ten samochód.

Nie znam się na tego typu samochodach i nawet nie wiem jakich modeli szukać.
Proszę o propozycje niedrogich i pakownych "dostawczaków."
lufix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 2008
Auto: Golf II
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1988

22 Mar 2021, 17:54

Masz 5k na dostawczaka, które przez całą swoją eksploatację są tyrane. Odpalasz olx, szukasz tego co masz blisko i sprawia dobre wrażenie, bierzesz kasę do kieszeni i jedziesz oglądać. W tym segmencie rynku i przy takim budżecie nie ma co pytać o polecane modele tylko brać to co jest żeby tylko buda się nie złamała po załadowaniu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Mar 2021, 18:11

@Invi dobrze pisze. Tu patrzysz co masz w okolicy we w miarę najlepszym stanie technicznym.

Patrząc na samochody masz do wyboru:
- VW Caddy 1.9 SDI
- Citroen Berlingo
- Peugeot Partner 1.9 D
- Renault Kangoo 1.5 DCi
- Opel Combo 1.7 Isuzu
I to chyba na tyle z takich małych.

lufix napisał(a):Przede wszystkim ma być tani i ładowny. Fajnie jakby dało się tam wsadzić paletę czymś, fajnie jak by na długość też było sporo miejsca - żeby dało się przewozić meble/drzwi.
Dobrze jakby można było przewieźć nim z tonę ładunku (jak to wygląda w teorii i praktyce z tą ładownością?)
Jak chcesz przewozić drzwi i inne takie elementy to zostaje ci przyczepka odpowiedniej długości albo jakiś niewielki dostawczak ale nie na bazie auta osobowego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2021, 23:08

Przechodząc się po mieście zobaczyłem, Renault Traffic - w sumie ma gabaryty SUVa (przy Audi Q7 wygląda nawet mizernie).

Ceny zaczynają się od 9k, więc trochę ponad "najtaniej jak się da"

Widzę, że podobny jest Opel Vivaro, Nissan Primaster
.
Jakie jeszcze są podobne auta, które mają podobne gabaryty.

Taki rozmiar byłby dla mnie wystarczający - pytanie czy serwis jest bardzo drogi?

Samochód będę kupował pewnie najwcześniej za miesiąc, więc mam trochę czasu na zastanowienie.
lufix
Nowicjusz

22 Mar 2021, 23:23

Jeśli nie przeszkadza Ci swąd starych skarpet i tanich papierosów, to jakieś T4 albo Transit może trafisz.
lufix napisał(a):Samochód będę kupował pewnie najwcześniej za miesiąc, więc mam trochę czasu na zastanowienie.
czas nie ma większego znaczenia :ok: jak coś będzie trzymającego się kupy, to zejdzie od razu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Mar 2021, 10:40

Jak trafi się okazja to kupię teraz, choć tak naprawdę będzie dobrze jak kupię za około miesiąc, a będzie ok jak do końca maja.
Dlatego interesuje mnie jakie modele warto oglądać.

Citroenów Berlingo jest naprawdę sporo, więc myślę, że jak nie znajdzie się nic większego to kupię Berlingo czy coś podobnego.
lufix
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

23 Mar 2021, 11:05

Na t4 nawet nie patrz.
Szukaj
Renault Traffic z 1.9 DCI
Doblo z 1.3 jtd
Transit 2.0 tdci 130km
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja