29 Mar 2010, 11:38
A co jeśli ktoś nie ma sprecyzowanych oczekiwań, po prostu chce auto które mu się podoba? Oprócz Kyrona i Ibizy to w sumie podobne auta... Średniej wielkości, z dieslem 110-140 koni, raczej nowe do max 3-4 lata, cena nieprzekracająca 40tys. zł, w sumie nieźle wyposażone... Spalanie itp nie będą się w nich znacząco różniły.
Ja bym ci z tej listy polecił Hondę Civic (chociaż za silnik o pojemności powyżej 2litrów są znacznie większe opłaty, a Honda ma diesla niestety 2.2), Hyundaia i30 (będzie jeszcze na gwarancji, 5 lat bez limitu kilometrów), Mazdę 6 (tylko nie ta z ogłoszenia, ma silnik po wymianie, nie pchaj się w takie auto bo miałem kiedyś takie jak chcesz mogę napisać z czym to się wiąże), Volvo S40, KIĘ Cee'd (podobnie jak i30 będzie jeszcze na gwarancji, tylko że w KII jest do 150tys. km więc musisz uważać żeby nie miała np. 130 przejechane) no i VW Jetta też jest ok chociaż ma głośnego diesla (jeśli ci to nie przeszkadza to auto również warte polecenia, to taki Golf sedan).
To w miarę popularne auta (sporo zamienników, przez to że są popularne większość mechaników nie będzie miała z nimi problemu), na żadne nikt nie narzeka, w miarę wygodne, pakowne (tj. zabierzesz 5 osób + bagaże na wakacje, co w Mercedesie A czy Ibizie jest mało realne), nieźle wyposażone, nie pożerają hektolitrów paliwa itp itd.
Mercedesa A, Dodge'a Avengera, Seata Ibizę, Ssang Yong Kyrona i Opla Vectrę bym sobie odpuścił z różnych względów (inne w przypadku każdego z tych aut)