MAM KILKA PROPOZYCJI I NIE WIEM CO WYBRAĆ...

28 Mar 2010, 20:46

PODAM TUTAJ KILKA SAMOCHODÓW KTÓRYMI JESTEM ZAINTERESOWANA. PROSZĘ O POMOC W WYBORZE:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Mar 2010, 09:28

Za mało sprecyzowanych oczekiwań ...i za wiele propozycji.
Napisz po prostu czego oczekujesz od samochodu i do czego ma służyc (jakie przebiegi).
:wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2010, 09:53

Zeby cos poradzic forumowicz powiniem napisac posta w stylu:
szukam auta
1) segment A/B/C/D/E/SUV/MPV itd
2) diesel/benzyna
3) poj. <1000 cm^3/1000-1600/1600-2000/>2000
4) nadwozie: hatch/sedan/kombi (3/5d)
5) wymagania: komfort/bezpieczenstwo
6) kwota oczywiscie
7) wiek
8. wazne elementy wyposazenia
9)...
no i mozna stworzyc(i rozrzeszyc ten wyzej) szablon, ktory ulatwi potencjalnym kupujacym szukanie auta, a forumowiczom umozliwi pomoc w jego znalezieniu.
Oczywiscie dotyczy to osob ktore nie maja sprecyzowanego wymarzonego modelu samochodu. Bo wiekszosc forumowiczow napisze Ci tu: po co Ci siedmioletnia gwaracja w ceed'zie skoro wystarczy Ci na siedmioletniego Passata w dieslu a kolor budyniowy ma tylko dlatego ze pierwszy wlasciciel emertyka z niemiec ktora jezdzila tym samochodem do kosciola ktory byl na przeciwko jej domu a wczesniej byla lekarzem lubila zolte auta ze wzmocniona tapicerka siedzenia kierowcy
Dziekuje :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Mar 2010, 10:47

SsangYonga i Seata Ibizę dzieli wszystko. Łączy chyba tylko to, że obydwa nazwiesz samochodem.
Potrzebujesz auta dużego, czy małego? Interesuje Cię spalanie na poziomie 15 litrów, czy 5? Jeździsz dużo, czy mało, itd.... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Mar 2010, 11:38

A co jeśli ktoś nie ma sprecyzowanych oczekiwań, po prostu chce auto które mu się podoba? Oprócz Kyrona i Ibizy to w sumie podobne auta... Średniej wielkości, z dieslem 110-140 koni, raczej nowe do max 3-4 lata, cena nieprzekracająca 40tys. zł, w sumie nieźle wyposażone... Spalanie itp nie będą się w nich znacząco różniły.

Ja bym ci z tej listy polecił Hondę Civic (chociaż za silnik o pojemności powyżej 2litrów są znacznie większe opłaty, a Honda ma diesla niestety 2.2), Hyundaia i30 (będzie jeszcze na gwarancji, 5 lat bez limitu kilometrów), Mazdę 6 (tylko nie ta z ogłoszenia, ma silnik po wymianie, nie pchaj się w takie auto bo miałem kiedyś takie jak chcesz mogę napisać z czym to się wiąże), Volvo S40, KIĘ Cee'd (podobnie jak i30 będzie jeszcze na gwarancji, tylko że w KII jest do 150tys. km więc musisz uważać żeby nie miała np. 130 przejechane) no i VW Jetta też jest ok chociaż ma głośnego diesla (jeśli ci to nie przeszkadza to auto również warte polecenia, to taki Golf sedan).

To w miarę popularne auta (sporo zamienników, przez to że są popularne większość mechaników nie będzie miała z nimi problemu), na żadne nikt nie narzeka, w miarę wygodne, pakowne (tj. zabierzesz 5 osób + bagaże na wakacje, co w Mercedesie A czy Ibizie jest mało realne), nieźle wyposażone, nie pożerają hektolitrów paliwa itp itd.

Mercedesa A, Dodge'a Avengera, Seata Ibizę, Ssang Yong Kyrona i Opla Vectrę bym sobie odpuścił z różnych względów (inne w przypadku każdego z tych aut)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

29 Mar 2010, 16:05

no więc z góry dziękuję za odpowiedzi a tak poza tym to :
-podobają mi sie suvy chociaz wiem ze ciężko bedzie znalezc takiego do 4 lat za max 50 tys
-podstawa to diesel gdyż dużo jeżdżę
-pojemność w zupełności starczy do 2 litrów gdyż nie jeżdżę szybciej niż 150 km/h i to tylko na autostradzie a poza tym to 110km/h max
-samochód musi być 5-drzwiowy ale raczej nie kombi
-chciałabym samochód max 3-4 letni do 50 tysięcy
-nie potrzebuję bajerów typu alusy czy skóra ale jeżeli będą to nie będę narzekać
-spalanie to ok 5-7 litrów więcej nie
Serdecznie wszystkich pozdrawiam
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Mar 2010, 16:27

SUVy mówisz? Prosisz masz :) :

Szukajcie a znajdziecie ;)

Swoją drogą dziwne że lubisz SUVy a kombi już nie... SUV w gruncie rzeczy to takie wyższe kombi z większym prześwitem i napędem 4x4 :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 06:22

Wszystko fajnie,fajnie auta też fajne ale...jak chcesz zmieścic się w spalaniu jakiego oczekujesz takim SUV-em..? Takie wartości są przypisane raczej kompaktom...
A może takie auto..?
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 09:04

Wszystko fajnie tylko czemu ją ktoś sprzedaje po niespełna roku? W Soula bym nie szedł (chyba że nowy), bo używane będą hmm... podejrzane. Auto jest na rynku od 2009 i nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzedaje auta po roku czy dwóch (w którym jest największa utrata wartości)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 10:38

Masz rację.Z resztą to link tylko na przykład...
Czasem są promocje na nówki i wtedy rzeczywiście cena takiego nowego Soula,kręci się koło 50-52 tys.
artur73
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 12:05

Tak, najprędzej zainteresowałbym się jakąś wyprzedażą rocznika 2009 albo aut testowych, chociaż one mogą być też w różnym stanie - tzn. nie po dachowaniu czy zjechane bóg wie ile tysięcy km, ale wiadomo jak to podczas jazdy testowej, każdy chce sprawdzić jak ostro auto przyśpiesza, jak jeździ po dziurach itp. Tak czy inaczej to lepszy wariant niż jakiś niewiadomy egzemplarz sprowadzony z Niemiec.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 14:22

Kia soul zajmuje u mnie 2 miejsce po multipli w rankingu na najbrzydsze auto ostatnich 20 lat..
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

30 Mar 2010, 14:47

To prawda:D No chociaż jeszcze kilka przed Soulem bym wymienił, np. Skodę Roomster czy kilka Daihatsu (które z kolei w Japonii zdobywają jak szolne ichniejsze konkursy na motoryzacyjne piękności).

Z Soulem to dziwna sprawa, jak dla mnie jest po prostu brzydki (to był dramat jak szukałem auta: mieć obleśnego Soula z bardzo dobrym silnikiem, bdb wyposażeniem, w bdb cenie czy mieć coś droższego, słabszego, gożej wyposażonego ale przy czym nie będę musiał odwracać wzroku), ale za to słyszałem sporo głosów że jest to bardzo ładne auto. To trochę jak Civic obecnej generacji - dla jednych ten kosmiczny design jest szpetny, dla innych piękny i stylowy. Soul i Civic wywołują skrajne odczucia, mało kto wypowie się o nich "neutralnie"
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 15:12

A przypominacie sobie co mówiono jak pokazano kiedyś Focusa..?
Dokładnie to samo.

Ja to bym wolał z tym silnikiem np:Ceed'a...
artur73
Awatar użytkownika