Ubezpieczenie zawsze jest przypisane do samochodu i ubezpieczyć go może tylko jeden z jego właścicieli. Dzwoniłem z ciekawości na infolinię do jednego z TU z pytaniem czy mogę ubezpieczyć auto na inną osobę nie wpisaną do dowodu rejestracyjnego pojazdu.
Padło pytanie z mojej strony:
Czy ubezpieczenie OC może być wykupione na inną osobę niż właściciel/współwłaściciel figurujący w dowodzie rejestracyjnym?Odpowiedź: Osoba która nie figuruje w dowozie rejestracyjnym jako właściciel nie może wykupić ubezpieczenia OC. Polisa OC jest przypisana do pojazdu, a zakupić powinien ją właściciel auta.
Tu masz jeszcze przepis: Art 4. pkt 1 Ustawy z 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, mówi, że "
Ubezpieczeniami obowiązkowymi są: 1) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych" .
MotoAlbercik napisał(a):U mnie przez lata ubezpieczającą była moja partnerka.
Ubezpieczenie może Ci wykupić każdy ale na takiej polisie OC musi zostać wpisany właściciel auta (osoba, która jest wprowadzona do dowodu rejestracyjnego). Innej możliwości tu nie widzę.
@Sasality mając powyższe na uwadze na Twojej umowie OC nawet jeżeli wykupił ją ktoś inny musi być wskazany właściciel pojazdu z dowodu rejestracyjnego.
Zauważcie że mamy powyżej dwie sytuacje:
- Zakup ubezpieczenia OC na inną osobę niż właściciel pojazdu
- Zakup ubezpieczenia OC przez inną osobę na właściciela pojazdu