Pytanie o OC - czy otrzymam zwrot po sprzedaży auta?

24 Kwi 2022, 11:32

Witam mam pytanie odnośnie ubezpieczenia samochodu OC.
Otóż na początku kwietnia wpłaciłem składkę OC 800zl.Teraz planuje sprzedać samochód ,powiedzmy ,że uda mi się go sprzedać na początku maja.I czy pieniądze które wpłaciłem na OC poprostu mi przepadną? Czy zwrócą mi chociaż jakąś część tej kwoty? Czy jak to z tym jest? Ktoś się orientuję? :angry: :shock:
coupe34
Początkujący

24 Kwi 2022, 11:50

Ubezpieczenie OC przechodzi na nowego właściciela i nie otrzymasz zwrotu chyba że on zrezygnuje z niego przed końcem i ubezpieczy sobie auto według swojego uznania. To się jednak nie zdarza bo najczęściej nowy właściciel korzysta z takiego ubezpieczenia do końca.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2022, 12:40

Pieniądze oddają z ubezpieczenia tylko jak auto idzie do kasacji.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Kwi 2022, 12:48

To czyli będę stratny 800zł tak to na się rozumieć?
coupe34
Początkujący

24 Kwi 2022, 12:54

Nie do końca będziesz stratny, im dłuższe opłaty tym więcej potencjalnych kupców możesz przyciągnąć.

Ewentualnie mógłbyś rozwiązać do ubezpieczenie ( oddali by pieniądze ) i od razu zawrzeć nowe rozbijając na raty więc byłbyś stratny o tą jedną rate ale czy tak można to już niech inni się wypowiedzą. Być może byłoby też mniejsze zainteresowanie gdyby ubezpieczenie było na rok ale do zapłaty jeszcze 3 raty.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

25 Kwi 2022, 13:22

Nie mozna zerwać umowy OC tak sobie.

Na 90% możesz zapomnieć o tej kasie, chyba ze nowy nabywca wycofa OC bo mu zrobią zbyt duza rekalkulacje
jakimowiczkat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...
    FLV – koncept Toyoty i Lexusa, którego nie znałeś
    W połowie lat 90. Toyota i Lexus pokazały światu koncepcyjny pojazd FLV. Auto o nieszablonowym nadwoziu pokazywało ciekawe podejście Japończyków do projektowania luksusowych samochodów. Wybraliśmy się w krótką ...

26 Kwi 2022, 13:28

jakimowiczkat napisał(a):Nie mozna zerwać umowy OC tak sobie.
Po kupnie auta możesz ją wypowiedzieć jeżeli ubezpieczysz samochód u innego ubezpieczyciela. Wtedy należy się zwrot dla poprzedniego właściciela który ubezpieczał auto. Jaka to będzie wielkość to już zależy od czasu jaki pozostanie do końca takiego ubezpieczenia które nie zostanie wykorzystane.

ineedl napisał(a):Być może byłoby też mniejsze zainteresowanie gdyby ubezpieczenie było na rok ale do zapłaty jeszcze 3 raty
Nikt o tym nie pisze w ogłoszeniach i podawana jest najczęściej data do kiedy obowiązuje ubezpieczenie OC. Warto to sprawdzić przy kupnie samochodu bo może się okazać, że za chwilę trzeba będzie opłacić kolejną ratę, a prawa w jej zapłaceniu przechodzą na nowego właściciela samochodu wraz z jego kupnem. Ostatnio znajomy przeoczył to po kupnie auta i wyliczyli mu odsetki za spóźnioną ratę.

Na forum jest taki orientacyjny kalkulator i można sobie w nim policzyć przybliżoną wartość zwrotu kalkulator/zwrot-skladki-z-ubezpieczenia-oc/ przy sprzedaży zawsze można się jakoś dogadać z kupującym w tej sprawie choć mało kto chce z tego rezygnować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Kwi 2022, 20:55

Rokiko napisał(a): jakimowiczkat napisał(a):
Nie mozna zerwać umowy OC tak sobie.

Po kupnie auta możesz ją wypowiedzieć jeżeli ubezpieczysz samochód u innego ubezpieczyciela
Kolega jakimowiczkat nie pisał odnośnie zerwania umowy OC przez kupującego a sprzedającego . Ten cytat jest o d...ę trzasnąć . Kolega ineedl wymyślił
ineedl napisał(a):Nie do końca będziesz stratny, im dłuższe opłaty tym więcej potencjalnych kupców możesz przyciągnąć.

Ewentualnie mógłbyś rozwiązać do ubezpieczenie ( oddali by pieniądze ) i od razu zawrzeć nowe rozbijając na raty więc byłbyś stratny o tą jedną rate ale czy tak można to już niech inni się wypowiedzą. Być może byłoby też mniejsze zainteresowanie gdyby ubezpieczenie było na rok ale do zapłaty jeszcze 3 raty.
Co się nijak nie ma . Czytajcie i piszcie na temat.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

27 Kwi 2022, 12:58

bonifacy napisał(a):Kolega jakimowiczkat nie pisał odnośnie zerwania umowy OC przez kupującego a sprzedającego . Ten cytat jest o d...ę trzasnąć . Kolega ineedl wymyślił

bonifacy, masz trudne dni przed....? Coś z toba ostatnio nie tak jest...Ogarnij się proszę :) Kolega jakimowicz napisał :
jakimowiczkat napisał(a):Na 90% możesz zapomnieć o tej kasie, chyba ze nowy nabywca wycofa OC bo mu zrobią zbyt duza rekalkulacje

A ty napisaleś :
bonifacy napisał(a):Kolega jakimowiczkat nie pisał odnośnie zerwania umowy OC przez kupującego a sprzedającego . Ten cytat jest o d...ę trzasnąć . Kolega ineedl wymyślił

No sorki, ale jak dla mnie "nowy nabywca" to kupujący raczej chyba, nie? Tak więc sorki, ale w tym przypadku, to twój cytat jest o d..ę trzasnąć...
bonifacy napisał(a):Co się nijak nie ma . Czytajcie i piszcie na temat.

bonifacy - ależ wszyscy piszą na temat...Każda odpowiedz forumowiczów coś wnosi do tematu...Jedynie można sprostować wypowiedź ineedl :
ineedl napisał(a):Ewentualnie mógłbyś rozwiązać do ubezpieczenie ( oddali by pieniądze ) i od razu zawrzeć nowe rozbijając na raty więc byłbyś stratny o tą jedną rate ale czy tak można to już niech inni się wypowiedzą. Być może byłoby też mniejsze zainteresowanie gdyby ubezpieczenie było na rok ale do zapłaty jeszcze 3 raty.

Tutaj nie da się w czasie trwania umowy OC rozwiązać tą umowę i zawrzeć nową. Można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadkach jak opisał Rokiko. Zresztą kolega Rokiko napisał w temacie rozwiązania umowy chyba już wszystko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2022, 18:22

MotoAlbercik napisał(a):bonifacy, masz trudne dni przed....? Coś z toba ostatnio nie tak jest...Ogarnij się proszę :)
Ok. w tym temacie dałem ciała .Macie rację , ja nie . Nie doczytałem , za szybko przeczytałem . Przepraszam , się poprawię :ok:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

28 Kwi 2022, 19:12

bonifacy napisał(a):Nie doczytałem , za szybko przeczytałem
Boni na przyszłość przed czytanie zażyj krople wzmacniające wzrok.... :piwo: :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014