Mandat 100zl 0pkt.

08 Gru 2007, 18:10

Witam, mam takie pytanie ostatnio zabrali mi dowod za przyciemnione szyby i dostalem 100zl mandatu za "poruszanie sie pojazdem nie sprawnym technicznie". Ale slyszalem ze skoro zostal mi zabrany dowod to nie powinienem dostac mandatu. Jaka jest prawda ?
Kazuki
Nowicjusz

08 Gru 2007, 22:53

Dowód ci zabrali,ponieważ samochód jest niesprawny technicznie i stanowisz nim zagrożenie na drodze,czyli przez przyciemnione szyby możesz nie zauważyć np. pieszego,który będzie wchodził na pasy lub coś innego.To jedna sprawa.
Mandat dostałeś,ponieważ nie zastosowałeś się do przepisów prawa o ruchu drogowym - ten dokładnie określa,jakie szyby i w jakim % mogą być przyciemnione,no i że trzeba mieć na te przyciemniane szyby homologację.To druga sprawa.
Trzecia sprawa to ta,że poniesiesz nieco większe koszty,pponieważ musisz usunąć folię(bo domyślam się,że nakleiłeś folię) i musisz jechać na stację diagnostyczną na przegląd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2007, 13:05

Ogolnie rzecz biorac to juz jestem po tym wszystkim, chcialem sie tylko dowiedziec czy policjant mial prawo do wystawienia jeszcze mandatu, bo jak wspomnialem doszly mnie sluchy ze nie. No bo ogolnie rzecz biorac to tylko szyby, a inne czesci w pelni sprawne.
Kazuki
Nowicjusz

09 Gru 2007, 13:22

Nie tylko miał prawo wystawić ci mandat,ale także obowiązek na podstawie taryfikatora mandatów.Aczkolwiek w sumie miałeś prawo(co uchroniło by cię od zabrania dowodu rejestracyjnego),zerwać folię z szyb przy policji.Wówczas odjechałbyś samochodem w pełni sprawnym,niezagrażającym bezpieczeństwu ruchu drogowego.
Nieco podobna,ale równiez nieco inna jest sytuacja,jak policjant zatrzyma cię,ponieważ nie świeci ci jakieś światło(np. jedno ze świateł mijania lub postojowych) - wówczas,masz prawo przy nich wymienić żarówkę i wtedy nie dadzą ci mandatu ani nie zabiorą dowodu - jest to tłumaczone tym,że zarówka mogła spalić ci się w każdej chwili podczas jazdy.No chyba,że się przyznasz,że wyjechałeś już z tą awarią i o niej wiedziałeś,więc wtedy walną ci mandat i jak nie masz żarówki do wymiany,to mogą ci nie tylko zabrać dowód,ale jak jest ciemno,to mogą ci scholować samochód.Tak samo mogli ci samochód scholować w sprawie z tymi szybami.Ale chyba było jasno,skoro cię puścili.Tak więc z żarówkami jest tak,że mandatu nie dostaniesz jak wymienisz ją na miejscu,bo mogła spalić się w kazdej chwili,ale za przyciemnione szyby mandat dostaniesz,bo podczas jazdy ich nie przyciemniłeś,tylko jest jasne,że musiałeś samochodem z tymi przyciemnianymi szybami wyjechać na droge i wiedziałeś o tym,że są przyciemnione.
A co do znajomego - zapewne pomylił pojęcia,że nie możesz być dwa razy ukarany za to samo przewinienie.Bo nie możesz.Ale ukarany zostałes mandatem,a to,że zabrali ci dowód,to nie jest kara tylko zadbanie ze strony policji o bezpieczeństwo w ruchu drogowym.A jezeli nie zabrali by ci dowodu,to drugi raz,jakby cię zatrzymali,to już nie mogli by ci wlepić mandatu za to,bo juz raz zostałes za to ukarany.Tak więc mógłbyś legalnie łamać przepisy ruchu drogowego.
Ufff,mam nadzieję,że w miarę jasno ci to wytłumaczyłem...Pozdrawiam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Gru 2007, 18:28

Koego Kazuki to miałeś wszystkie szyby przyciemnione?

A tak wogóle to tylne szyby można przyciemniać jak chcesz, przednie boczne muszą przepuszczać 70% a przednia główna 90% więc nie wiem czy jest sens przyciemniać przednią.

Takie pytanko - bo sam mam w swoim autku przyciemnione tylne szyby - czy na tylne też musi być homologacja skoro przepisowo nie ma jakiejś określonej wartości przyciemnienia?
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

11 Gru 2007, 22:38

MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy stosowanie dodatków do oleju i paliwa się opłaca?
    Kierowcy ze względu na utrudnioną sytuację na rynku samochodów, coraz częściej poszukują rozwiązań, które pomogą im utrzymać silnik pojazdu w jak najlepszym stanie przez długi czas. Jedną z opcji, jaką oferują ...
    Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...