Mandat bez zatrzymania?

06 Sie 2023, 13:01

Cześć wszystkim,
Podłączę się trochę do tematu. Dzisiaj przy dużym deszczu wykonałem dosyć niebezpieczny manewr, mianowicie w mieście jechałem około 70km/h i na przeciwległym pasie przed przejściem dla pieszych zatrzymał się samochód. Zobaczyłem pieszego który będzie wchodził na jezdnie, w rytm momencie byłem już za blisko wiec, zmieniłem jeszcze pas na dalszy w prawa stronę i przejechałem. Dogonił mnie kierowca jadący za mną informując ze zdarzenie widziała policja i zrobiła zdjęcia. Sam tez powiedział, ze zrobil zdjęcie.

W pełnej skali rozumiem jak niebezpieczny był to manewr, popełniłem błąd.
Jednak czy faktycznie w takiej sytuacji policja by tak postąpiła? Myśle, ze odrazu dokonali by interwencji na sygnałach.
Kierowca który rzekomo zrobil mi zdjęcie - jak rozumiem w takiej sytuacji zdjęcie nie będzie wystarczającym dowodem? Ewentualnie z jego rejestratora?

Jeszcze jedno pytanie, czy taki manewr już kwalifikuje się do zdobycia 25 punktów karnych i zabranie prawa jazdy?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Sztylecik
Obserwowany

06 Sie 2023, 15:27

Sztylecik napisał(a): czy faktycznie w takiej sytuacji policja by tak postąpiła? Myśle, ze odrazu dokonali by interwencji na sygnałach.

Dokładnie - gdyby widzieli, to by od razu zatrzymali i dali mandat.
Sztylecik napisał(a):Kierowca który rzekomo zrobil mi zdjęcie - jak rozumiem w takiej sytuacji zdjęcie nie będzie wystarczającym dowodem? Ewentualnie z jego rejestratora?

Tak
Sztylecik napisał(a):czy taki manewr już kwalifikuje się do zdobycia 25 punktów karnych i zabranie prawa jazdy?

Nie. Za to wykroczenie jest 15 pkt i mandat 1500 zł. Suma punktów to nie 25 a 24.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sie 2023, 14:14

yeti65 napisał(a):policja z reguły nie ściga tak małych przekroczeń prędkości.

Proponuje przejechac sie do Szwajcari :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM zdobywa nagrodę Red Dot za wzornictwo
    Zdaniem ekspertów i klientów, doceniających niekonwencjonalny wygląd i przełomowe technologie, Opel ADAM to prawdziwy krzyk mody. Najnowszym potwierdzeniem tej opinii jest renomowana nagroda Red Dot za wzornictwo, ...