Mandat - obowiązek wskazania osoby. Prośba o pomoc.

11 Sty 2012, 12:04

Witam

Proszę o pomoc - wyjaśnienie, wskazówki - osoby, które znalazły się w podobnej sytuacji.

1. W sierpniu 2011r. kuzyn kierujący samochodem, którego byłam wówczas właścicielką, załapał się na strzał fotoradaru straży gminnej (nie wiedział o tym).
2. Samochód sprzedałam we wrześniu 2011r.
3. Wczoraj przyszło wezwanie ze straży do wskazania osoby kierującej pojazdem - pewnie niektórym z Was znanej treści :wink: .

Poczytałam sobie i doszłam do wniosku, że pasuje do mnie przypadek drugi, ale...
No, właśnie... jest tam napisane:
Ja, niżej podpisana, jestem właścicielem/użytkownikiem pojazdu, ale nie ja kierowałam nim w czasie i miejscu wskazanym w raporcie. Wypełniając swój prawny obowiązek informuję, że pojazd zostal przekazany do kierowania / używania osobie do tego uprawnionej , której dane podają poniżej. Dalej data i cztelny podpis składającego oświadczenie.

Doszłam do wniosku, że skoro nie jestem właścicielem, ani użytkownikiem pojazdu, to nie mogę podpisać się pod tym oświadczeniem, bo byłoby to świadczenie nieprawdy. Zadzwoniłam do straży, a tam pan powiedzial mi, że są to powszechnie stosowane formularze i muszę wybrać jedną z opcji podpisać się.

Czy faktycznie powinnam podpisać się pod tym (bo formularza nie mogę modyfikować), skoro nie jestem właścicielem auta?
Po tej rozmowie zaczęłam też zastanawiać się, czy w ogóle wskazanie osoby jest moim prawnym obowiązkiem
wynikającym z przywołanej w piśmie podstawy - art. 78 ust. 4 Prawa o ruchu drogowym?
Jest tam napisane "Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym
czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec."

Chciałabym tę sprawę zakończyć możliwie szybko, ale nie zamierzam składać fałszywych oświadczeń, a zwłaszcza oświadczeń, których nie mam prawnego obowiązku składać.

Pozdrawiam, czekając na Wasze odpowiedzi. :)
veronica
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 1999
Auto: Fiat Doblo 1,9 JTD Palio 1,2

12 Sty 2012, 07:40

Niestety nie masz racji - nie chodzi tu o chwilę obecną, ale o moment, w którym było popełnione wykroczenie .. A wtedy byłaś właścicielem auta ..Nic nie da się ściemnić ..
Jeżeli przed wykroczeniem nie zgłosiłaś kradzieży - musisz wskazać kierującego lub zapłacić ten mandat ..
Powiedz kuzynowi żeby wyskoczył z tych kilku stów i tyle ..
Nie bardzo się opłaca brać na siebie, bo punkty zarobisz na swoje konto ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Sty 2012, 13:02

Witam i dziękuję za odpowiedź.

silvo44 napisał(a):Niestety nie masz racji - nie chodzi tu o chwilę obecną, ale o moment, w którym było popełnione wykroczenie..

W takim razie, aby zaspokoić swoją ciekawość, poproszę jeszcze o źródło takiej właśnie interpretacji przepisu - komentarz do ustawy czy sygnaturę wyroku.

Osobiście uważam, mając trochę do czynienia z przepisami, że w moim przypadku jest to luka prawna i przepis nie ma zastosowania, tym bardziej, że sama ustawa nie definiuje "właściciela pojazdu", tj. nie określa, że chodzi także o osoby, które były właścicielami (osobami wpisanymi do dowodu rejestracyjnego).

Pozdrawiam
veronica
Nowicjusz

12 Sty 2012, 18:43

Ja to widzę tak nie wskażesz kogoś kto kierował to mandat przejdzie na Ciebie, odmówisz to sprawa pójdzie do sądu nie będziesz płacić to przyjdzie komornik.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Sty 2012, 06:42

veronica napisał(a):W takim razie, aby zaspokoić swoją ciekawość, poproszę jeszcze o źródło takiej właśnie interpretacji przepisu - komentarz do ustawy czy sygnaturę wyroku.

O szczegóły zapytaj tu - http://prawo.wieszjak.pl/forum/id/291,W ... rogowe.htm

Ja nie jestem prawnikiem - więc możesz mi nie wierzyć ..
Podstaw prawnych nie mam zamiaru Ci podawać, bo nie mam czasu na szukanie .. A taka wiedza u prawnika kosztowałaby pewnie ze 3 stówki ..
To moja opinia na podstawie przebywania też na w/w forum ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sty 2012, 11:28

Wielkie dzięki za pomoc.
Założyłam temat pod wskazanym adresem (faktycznie, tam będzie właściwsze miejsce dla niego) i pozostaje mi czekać.

Pozdrawiam wszystkich, życząc miłego dnia. :)
veronica
Nowicjusz

13 Sty 2012, 15:32

Po zakończeniu sprawy napisz jak to się skończyło ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2012, 12:53

Ciekawy przypadek. Osobiście sądzę, że musisz jednak wskazać kto kierował, bo chodzi o to, że w dniu wykroczenia, to Ty byłaś właścicielem pojazdu. Natomiast prawnikiem nie jestem, żeby Ci to udowadniać i rzucać paragrafami.

http://prawoprosto.pl/prawo-karne/64-ma ... ndatu.html
Tutaj jest trochę o wskazywaniu kierującego pojazdem (nie ma Twojego przypadku), ale jest informacja, że odmówienie wskazania kierującego może się skończyć grzywną 5000 zł. Sporo, :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Sty 2012, 09:30

Witam ponownie

Jestem w trakcie wyjaśniania sprawy i dociekania, na podstawie czego tak właśnie straż interpratuje przepis o obowiązku właściciela, więc jeszcze nic nowego nie napiszę.
Podporą jest tu dla mnie art. 336 Kodeksu cywilnego, definiujący właściciela.

Do Dishmana
Nie dyskutowałabym ze strażą i zapłaciłabym mandat, gdyby tylko ktoś podał mi interpretację prawną ustawodawcy lub choćby z jakiegokolwiek komentarza do ustawy, mówiącą o obowiązku wynikającym z tego przepisu względem osoby, która już nie jest właścicielem (czyli mnie). Przekopałam jednak komentarze w LEXie i nic takiego nie znalazłam.

Ja nie chcę odmówić wskazania osoby, ale dowieść, że ten przepis w ogóle mnie nie dotyczy. To dla mnie spora różnica.

Wierzę, że takie rzeczy są możliwe po doświadczeniach jakie miałam okazję przejść w życiu (dzięki własnemu uporowi i wnikliwemu czytaniu przepisów np. jako pierwsza z 20 osób kupujących mieszkanie z licytacji od spółdzielni mieszk. uniknęłam płacenia notariuszowi podatku, na co mam interpretację z Min. Fin.).

Pozdrawiam w zimowy poniedziałek
Odezwę się, jeśli uda mi się wygrać z machiną administracyjną. :wink:
veronica
Nowicjusz