Sprowadzenie auta - Akcyza

15 Sty 2012, 20:47

Witam mam do Państwa pytanie odnośnie akcyzy. Jeżeli już będę miał przegląd auta i wszystko co jest potrzebne do opłaty akcyzy wraz z wypełnionymi formularzami itp. to czy po zapłaceniu w kasie urzędu skarbowego (czy tak samo będzie przy przelewie bankowym) to czy na dzień dzisiejszy po opłaceniu takiej akcyzy od razu dostanę potwierdzenie zapłacenia czy muszę czekać na nie tak jak kiedyś koło tygodnia? ( chodzi o ten papierek z którym mogę już bezpiecznie iść do urzędu komunikacji)? a jeżeli trzeba czekać to czy coś w ogóle u nich w celnym dostaje?
alibaba69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 04 1987
Auto: ladne

15 Sty 2012, 20:51

alibaba69 napisał(a): a jeżeli trzeba czekać to czy coś w ogóle u nich w celnym dostaje?

W UC sprawy załatwiasz od ręki...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Sty 2012, 22:07

1.dla pewności UC- urząd celny np w moim mieście tak ? od jakiego roku wprowadzili załatwianie sprawy od ręki? jeszcze w 2007 na pewno trzeba było czekać aż pieniądze będą na ich koncie dopiero wtedy przychodziło się po dowód zapłacenia akcyzy. . .

4. czy w każdym urzędzie w Polsce załatwie to od ręki ? (oczywiście w mieście mojego zameldowania) ale pytam ogólnie? a z tej racji pytam ponieważ jeśli chodzi o urzędy komunikacji to w każdym województwie troszeczkę inaczej z niektórymi sprawami?

3.obojętnie czy przelew czy płatne w kasie ?

4. czy posiada ktoś skan jak wygląda taki dokument który wydają mi tego samego dnia co płacę akcyzę i mogę z nim iść do urzędu komunikacji zarejestrować samochód ?
alibaba69
Nowicjusz

15 Sty 2012, 23:54

alibaba69 napisał(a):1.dla pewności UC- urząd celny np w moim mieście tak

TAK....
alibaba69 napisał(a): jeszcze w 2007 na pewno trzeba było czekać aż pieniądze będą na ich koncie dopiero wtedy przychodziło się po dowód zapłacenia akcyzy. . .

Jezeli chcesz placic przelewem to oczywiscie ze musisz czekać...Gotowka=dokument zaplaty akcyzy od ręki...
alibaba69 napisał(a): jeśli chodzi o urzędy komunikacji to w każdym województwie troszeczkę inaczej z niektórymi sprawami?

Być moze...Ale jezeli masz dokumenty to skladasz w WK i od reki dostajesz PC i TR.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sty 2012, 02:35

no jeżeli być może to jak wreszcie :) ? jeżeli od ręki załatwiam sprawę w celnym to już nie czekam na nic z urzędu celnego więc dlaczego być może ?
alibaba69
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...